Wat zijn NLP vooronderstellingen?

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) kent enkele vooronderstellingen. Dat zijn een soort van basisaannames die ontstaan zijn door het bestuderen van succesvolle mensen. De NLP grondleggers vroegen zich af wat deze mensen zo succesvol maakten en creëerden zo een lijst met uitgangspunten. Wat maakt het dat deze mensen zo doelgericht en effectief communiceren? Wat maakt het dat zij succesvoller hun doelen behalen? Oftewel, welke overtuigingen hadden deze succesvolle mensen gemeen? Deze NLP vooronderstellingen zijn een belangrijk onderdeel van het fundament van NLP.

Anders denken, anders doen

De NLP vooronderstellingen zijn geen absolute waarheden, maar helpen wel om een nieuwe manier van denken, van benaderen en van handelen in gang te zetten. Ze dagen je uit om dingen anders te bekijken en op een andere manier aan te pakken. Het helpt je om succesvoller in het leven te staan.

Na het lezen van deze vooronderstellingen heb jij dus enorm waardevolle handvaten om je communicatie effectiever te laten verlopen en met een hernieuwde en flexibelere blik naar de wereld te kijken. Deze basisbeginselen van NLP kun je direct toepassen op jouw werk, in jouw relatie of gewoon op persoonlijk vlak. Pas zo’n overtuiging maar eens een dag toe in je leven en je zult direct merken dat ze je richting en flexibiliteit geven ten aanzien van je gedrag en communicatie met anderen.

NLP Vooronderstellingen

Er is niet maar 1 lijst met NLP vooronderstellingen. Hieronder vind je een lijst met vooronderstellingen die binnen Tree Eleven wordt gehanteerd.

 1. De kaart is niet het gebied
 2. Respecteer het wereldbeeld van een ander
 3. Falen bestaat niet, enkel feedback
 4. Mensen beschikken over alle hulpbronnen die ze nodig hebben
 5. De betekenis van je communicatie is de respons die je krijgt
 6. Verandering van de structuur is waardevoller dan van de inhoud van de ervaring
 7. Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie
 8. Het gedrag is niet de persoon
 9. Ieder gedrag was ooit de beste keuze
 10. Je hebt altijd een keuze
 11. Degene met de meeste flexibiliteit beheerst het systeem
 12. Al je handelingen dienen je keuzemogelijkheden te verruimen
 13. Als wat je doet niet werkt, doe iets anders
 14. Lichaam en geest zijn onvoorwaardelijk met elkaar verbonden
 15. Niet communiceren is onmogelijk
 16. Nut is belangrijker dan waarheidsbevinding
 17. Ik ben de baas over mijn gedachten en daarmee over mijn resultaten

Oefenen met de NLP vooronderstellingen

Opdracht 1:
Kijk nog eens naar de bovenstaande NLP Vooronderstellingen. Geef jezelf nu eens een cijfer van 1 tot 10 bij deze stellingen. Daarbij is 1 het laagste en 10 het hoogste cijfer. De hoogte van het cijfer bepaalt in hoeverre jij nu al wel of nog niet leeft in lijn met deze vooronderstelling. 

Opdracht 2:
Kies eens 3 vooronderstellingen uit die jou aanspreken of juist helemaal niet aanspreken. Stel je zelf daarbij de volgende vraag: Stel dat dit waar is voor mij, wat betekent dit dan voor mij in mijn leven, in mijn werk en/of in mijn relatie?


Ontdek de kracht van NLP

Download nu het gratis eBook NLP voor Professionals en lees meer over de NLP vooronderstellingen.

.
Ebook NLP voor Professionals Wit

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?