Respecteer het wereldbeeld van de ander

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) kent enkele vooronderstellingen. Dat zijn een soort van basisaannames die ontstaan zijn door het bestuderen van succesvolle mensen. De NLP grondleggers vroegen zich af wat deze mensen zo succesvol maakten en creëerden zo een lijst met uitgangspunten. Eén van die vooronderstellingen is Respecteer het wereldbeeld van de ander.

De NLP vooronderstellingen zijn geen absolute waarheden, maar helpen wel om een nieuwe manier van denken, van benaderen en van handelen in gang te zetten. Ze dagen je uit om dingen anders te bekijken en op een andere manier aan te pakken. Het helpt je om succesvoller in het leven te staan.

Vooronderstelling:
Respecteer het wereldbeeld van de ander

Iedereen kijkt door een andere bril naar de wereld om zich heen. Daardoor is jouw opvatting, jouw werkelijkheid. Iedereen is anders omdat iedereen op een andere plek en tijd geboren is, in een andere omgeving opgroeit is, met andere ervaringen en dit op een eigen manier filtert.
Je kunt daarom zeggen dat iedereen een eigen wereldbeeld heeft. Alleen door te begrijpen en te accepteren dat de ander een ander wereldbeeld heeft, kun je pas echt naar iemand luisteren en iemand daadwerkelijk begrijpen. Wil je daarom echt communiceren met de ander en echt begrijpen wat er bij de ander speelt, dan is het van belang dat je je verdiept in het wereldbeeld van de ander. Dat betekent niet dat je het altijd met elkaar eens moet zijn, maar door respect te hebben voor elkaars wereldbeeld kun je toch een heel waardevol gesprek met elkaar hebben. Verdiep je daarom eens in de ‘bril’ die de ander draagt.

Voorbeeld
Hoe mooi is het om samen op vakantie te gaan. Lekker relaxen en ontspannen. Jullie stappen uit het vliegtuig en gaan naar het hotel. De vakantie kan beginnen, tijd om te relaxen. De één pakt het boek uit de koffer en ploft neer op de heerlijke ligstoel, de ander trekt zijn wandelschoenen aan om eens een stevige wandeling te maken. Je kijkt elkaar aan en beseft dat je beiden een andere definitie had van relaxen.

Tip

Ga open een gesprek in en stel daarbij vragen om elkaar beter te begrijpen. Jouw definitie van woorden zoals geluk, succes, taakomschrijving en prioriteit hoeven niet hetzelfde te zijn als dat van jouw gesprekspartner.

Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn over een onderwerp, maar kun je je voorstellen hoe de wereld eruit ziet als jij de bril van jouw gesprekspartner op zou zetten?

Mocht je meer willen lezen hierover, kijk dan verder op mijn blog of lees de volgende boeken:


Ontdek de kracht van NLP

Lees meer over de NLP vooronderstellingen en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?