Ieder gedrag was ooit de beste keuze

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) kent enkele vooronderstellingen. Dat zijn een soort van basisaannames die ontstaan zijn door het bestuderen van succesvolle mensen. De NLP grondleggers vroegen zich af wat deze mensen zo succesvol maakten en creëerden zo een lijst met uitgangspunten. Eén van die vooronderstellingen is Ieder gedrag was ooit de beste keuze.

De NLP vooronderstellingen zijn geen absolute waarheden, maar helpen wel om een nieuwe manier van denken, van benaderen en van handelen in gang te zetten. Ze dagen je uit om dingen anders te bekijken en op een andere manier aan te pakken. Het helpt je om succesvoller in het leven te staan.

Vooronderstelling:
Ieder gedrag was ooit de beste keuze

We hebben allemaal wel eens ergens spijt van. Misschien als jij nu terugdenkt aan een keuze die jij in het verleden hebt gemaakt, zou je nu willen dat je toen een andere beslissing gemaakt had. Als je toen had geweten wat je nu wist, dan had je het anders gedaan. Of als je toen in een andere positie was geweest, dan had je een andere keuze gemaakt. Maar reality check: toen wist je dat niet en toen was je niet in een andere positie.

De beste optie op dat moment

Iedereen doet zijn best met de middelen en informatie die hij op dat moment beschikbaar heeft. Het brein is namelijk zo geprogrammeerd dat het nooit zal kiezen zichzelf opzettelijk te beschadigen. Hierdoor kiest iedereen altijd de beste optie voor zichzelf op dát moment in die bepaalde context. Informatie die je hebt op het moment van keuze is zelden volledig en de situatie is nooit 100% ideaal. Echter iedere keuze die we maken wordt gemotiveerd door een positieve intentie.

Voorbeeld:
Enkele jaren besloot je om je eigen hotel te openen. Je zegde je baan op. Met je spaargeld deed je enkele investeringen en je was klaar om gasten te ontvangen. De keuze was gemaakt. Twee maanden na de opening moest je echter sluiten in verband met de coronapandemie. Je baalt, want als je dat had geweten dan had je liever nog tijdelijk doorgewerkt in je oude functie. Echter op het moment van keuze was stoppen de beste keuze.

Een drugsgebruiker zal drugs gebruiken om zich op dát moment goed te voelen. Vanuit zijn perspectief gezien is dat de beste keuze voor hem op dat moment. Dat hij zich ook voor de lange termijn beschadigd en zijn familie en vrienden verdriet doet, is op dat moment voor hem van minder belang. 

We blijven ons ontwikkelen

Gedurende het leven veranderen we van inzichten. We leren bij, we kijken met een ander perspectief naar gebeurtenissen. We maken fouten, we experimenteren, we krijgen feedback over onze keuze en we gaan de consequenties van onze keuze daadwerkelijk ervaren. Dat betekent ook dat we een ander perspectief kunnen krijgen over onze gemaakte keuzes. De werkelijkheid kan daardoor de beslissing achterhalen.

Zo kan het dus zijn dat een gemaakte beslissing op het moment van maken briljant lijkt maar achteraf uiteindelijk enorm tegenvalt. Zelfs zware criminelen doen wat zij doen, vanuit de overtuiging dat ze op dat moment het juiste doen voor zichzelf.

Het maken van een keuze is daarom altijd een momentopname en daarom altijd de beste voor jou op dat moment in die bepaalde context.

Tip bij Ieder gedrag was ooit de beste keuze

Reflecteer op je keuzes, maar het heeft geen zin om jezelf daarop te veroordelen. Je had immers het beste met jezelf voor. Ieder moment is weer een nieuw moment en dat stelt je in staat om op dit moment weer een nieuwe beste keuze te maken.

Mocht je meer willen lezen hierover, kijk dan verder op mijn blog of lees de volgende boeken:


Ontdek de kracht van NLP

Lees meer over de NLP vooronderstellingen en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?