Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) kent enkele vooronderstellingen. Dat zijn een soort van basisaannames die ontstaan zijn door het bestuderen van succesvolle mensen. De NLP grondleggers vroegen zich af wat deze mensen zo succesvol maakten en creëerden zo een lijst met uitgangspunten. Eén van die vooronderstellingen is Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie.

De NLP vooronderstellingen zijn geen absolute waarheden, maar helpen wel om een nieuwe manier van denken, van benaderen en van handelen in gang te zetten. Ze dagen je uit om dingen anders te bekijken en op een andere manier aan te pakken. Het helpt je om succesvoller in het leven te staan.

Vooronderstelling:
Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie

Kijk naar het dagelijkse nieuws en je vraagt het je waarschijnlijk een paar keer af: Hoe kan iemand dat nou doen! Onbegrijpelijk. Of op je werk dat er gedrag wordt vertoond waarbij jij je vraagtekens zet. Ondanks dat het soms misschien moeilijk te geloven is, schuilt er achter ieder gedrag een positieve bedoeling.

Daarbij is het belangrijk om onderscheid te maken tussen het gedrag zelf en de intentie van het gedrag. Het gedrag zelf kan namelijk destructief zijn, de intentie achter het gedrag is positief. Zo kan een kind iemand anders pesten om te zorgen dat hij zelf geaccepteerd wordt door de grote groep. Of iemand anders kan je vertrouwen beschamen, omdat deze persoon hierdoor denkt een stap in zijn carrière te maken. Het gedrag is in jouw ogen destructief, maar de intentie als aanleiding van het gedrag is voor de persoon in kwestie positief.

Je hoeft het gedrag niet oké te vinden

Je hoeft het dus niet eens te zijn met het gedrag van iemand, maar weet dat achter het gedrag van de ander een positieve intentie zit. Maak daarom onderscheid tussen het gedrag en de intentie van deze persoon. Het op zoek gaan naar deze positieve intentie zorgt ervoor dat je milder kijkt naar de ander en er ontstaan mogelijkheden om effectiever en diepgaander met elkaar te communiceren. 

Tip

Probeer met deze bril naar iemands gedrag te kijken. Door het ontdekken van deze positieve intentie zal het makkelijker zijn om het gedrag van deze persoon te begrijpen. Dit zal leiden tot een effectievere en diepgaandere communicatie en zal meer rust brengen bij jezelf.

Mocht je meer willen lezen hierover, kijk dan verder op mijn blog of lees de volgende boeken:


Ontdek de kracht van NLP

Lees meer over de NLP vooronderstellingen en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?