Het gedrag is niet de persoon

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) kent enkele vooronderstellingen. Dat zijn een soort van basisaannames die ontstaan zijn door het bestuderen van succesvolle mensen. De NLP grondleggers vroegen zich af wat deze mensen zo succesvol maakten en creëerden zo een lijst met uitgangspunten. Eén van die vooronderstellingen is Het gedrag is niet de persoon.

De NLP vooronderstellingen zijn geen absolute waarheden, maar helpen wel om een nieuwe manier van denken, van benaderen en van handelen in gang te zetten. Ze dagen je uit om dingen anders te bekijken en op een andere manier aan te pakken. Het helpt je om succesvoller in het leven te staan.

Vooronderstelling:
Het gedrag is niet de persoon

Je herkent het vast wel dat je onenigheid met iemand hebt. Op dat moment roep je dat iemand lui is, slordig is of een waardeloze collega. We doen dat ook bij onszelf. Als we een fout maken zeggen we bijvoorbeeld, wat ben ik ook loser! Dat doen we, omdat we van nature geneigd zijn om mensen op identiteitsniveau een label te geven.

Echter, gedrag is niet persoonlijkheid. Door dit uit te spreken op identiteitsniveau wordt dit een vaststaand feit en daardoor iets waar je niets mee hoeft en kan doen. Op gedragsniveau is er wel verandering mogelijk. Gedrag kun je namelijk veranderen en wie je bent niet.

Voorbeeld:
Het is tijd voor de wekelijkse vergadering. Je presenteert jouw plan aan het team. Eén van je collega’s gaat fel met je in discussie en je ervaart dit als zeer bot. Je kunt nu zeggen dat zij een botte collega is, dat is dan zo, het wordt dan een vaststaan iets. Je kunt ook aangeven dat ze zich erg bot gedroeg. Zij heeft dan de mogelijkheid om haar gedrag aan te passen in de volgende vergadering, waar zij wellicht een stuk tactvoller zal zijn.

Accepteer de persoon, niet per sé het gedrag

Accepteer daarom de persoon, niet per sé het gedrag. Je kunt namelijk wel vraagtekens zetten bij het gedrag dat iemand laat zien. Zo is je collega niet lui, maar doet deze lui. Zo is het geen waardeloze collega, maar gedraagt deze zich als een hufter. Door deze twee niveaus uit elkaar te halen, ontstaan er meer mogelijkheden om hier effectief mee om te gaan. Het maakt je ook milder naar anderen én naar jezelf. Je bent dus niet dom, maar je hebt misschien een keer iets over het hoofd gezien. Merk je het verschil?

Dit komt ook samen in het model van de logische niveaus. Je bent dus niet wat je doet (gedrag). Je bent ook niet wat je kan (vermogens) en onthoud je bent meer dan wat je denkt (overtuigingen).

Tip

Door specifiek het gedrag te benoemen, creëer je mogelijkheid tot verandering. Ben je ouder? Zeg dan bijvoorbeeld niet tegen je kinderen: “jij bent stout!” maar zeg, “wat je nu doet vind ik niet oké”.

Mocht je meer willen lezen hierover, kijk dan verder op mijn blog of lees de volgende boeken:


Ontdek de kracht van NLP

Lees meer over de NLP vooronderstellingen en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?