Degene met de meeste flexibiliteit beheerst het systeem

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) kent enkele vooronderstellingen. Dat zijn een soort van basisaannames die ontstaan zijn door het bestuderen van succesvolle mensen. De NLP grondleggers vroegen zich af wat deze mensen zo succesvol maakten en creëerden zo een lijst met uitgangspunten. Eén van die vooronderstellingen is Degene met de meeste flexibiliteit beheerst het systeem.

De NLP vooronderstellingen zijn geen absolute waarheden, maar helpen wel om een nieuwe manier van denken, van benaderen en van handelen in gang te zetten. Ze dagen je uit om dingen anders te bekijken en op een andere manier aan te pakken. Het helpt je om succesvoller in het leven te staan.

Vooronderstelling:
Degene met de meeste flexibiliteit beheerst het systeem

Survival of the fittest is een term bedacht door Herbert Spencer na het lezen van het werk van Charles Darwin. Deze term wordt vaak verward met het recht van de sterkste. Echter het gaat niet om de sterkste, maar het gaat over het overleven van het nageslacht van de best aangepaste binnen een populatie. Dit aanpassingsvermogen is geheel in lijn met deze NLP vooronderstelling.

De persoon met het meest flexibele gedrag heeft de grootste kans te bereiken wat hij wil. Dus niet de sterkste maar degene die zich het beste kan aanpassen aan de situatie die zich voordoet. Immers, als jij je makkelijk kunt aanpassen aan een veranderende omgeving, een andere werkwijze, andere taken, maar vooral aan andere gedragingen van anderen, wordt het makkelijker voor jou om adequate oplossingen te vinden om jouw doel te bereiken.

Voorbeeld:
1) In het verleden werkte ik met twee verschillende managers. Als ik mijn voorstel presenteerde hield ik rekening met hun voorkeurstijlen. Waar de ene persoon het fijn vond om eerst even een praatje te maken, vond de ander het fijn als ik direct met de deur in huis viel. Door flexibel te zijn in mijn gedrag werd het makkelijker om mijn voorstellen goedgekeurd te krijgen.

2) Tijdens de coronapandemie veranderde er veel voor ondernemers. Zo moesten sommige ondernemers opeens hun deuren sluiten en vielen hun belangrijkste inkomsten weg. Voor velen was het geen makkelijke tijd. Enkele ondernemers besloten om hun bedrijfsmodel om te gooien. Van offline naar online lessen. Van uiteten gaan naar take-away. Opzoek naar wat wel mogelijk is.

Flexibiliteit is niet alleen doen wat anderen willen

Als je star bent en per sé vasthoudt aan 1 manier of als je slechts 1 manier beheerst, kan er een patstelling ontstaan waarin er geen resultaten meer worden behaald. Vele malen op een dag lopen zaken anders dan verwacht en iedere persoon is weer anders. Als jij de flexibiliteit hebt om bij een verstoring van je planning een andere koers te varen of je aan te passen aan de situatie of persoon dan ben je flexibel.

Flexibiliteit is niet dat je continue doet wat anderen willen, dat je alles maar goed vindt en dat je met alle winden meewaait. Je bent flexibel in jouw benadering om jouw doelen te bereiken. Je verandert je gedrag naar dat wat het beste bij de situatie past. Je experimenteert, je reflecteert en analyseert. En als je doet wat niet werkt, doe dan iets anders. Je gaat opzoek naar Wat Werkt Wel.

Tip

Merk je dat iemand niet mee wil gaan in jouw plan? Neem even afstand van de situatie en probeer de ander en de situatie te begrijpen. Wat is voor de ander belangrijk in deze situatie? Welke mogelijkheden zijn er nog meer? Waar zit de ‘pijn’ en de ‘motivatie’ bij de ander? Wees flexibel in jouw aanpak en beweeg eventueel met de ander mee zodat er ruimte ontstaat en je samen naar de gewenste richting kunt gaan.

Mocht je meer willen lezen hierover, kijk dan verder op mijn blog of lees de volgende boeken:


Ontdek de kracht van NLP

Lees meer over de NLP vooronderstellingen en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?