Verandering van structuur is waardevoller dan van de inhoud

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) kent enkele vooronderstellingen. Dat zijn een soort van basisaannames die ontstaan zijn door het bestuderen van succesvolle mensen. De NLP grondleggers vroegen zich af wat deze mensen zo succesvol maakten en creëerden zo een lijst met uitgangspunten. Eén van die vooronderstellingen is Verandering van de structuur (het proces) van het waarnemen is waardevoller dan het veranderen van de inhoud van de ervaring.

De NLP vooronderstellingen zijn geen absolute waarheden, maar helpen wel om een nieuwe manier van denken, van benaderen en van handelen in gang te zetten. Ze dagen je uit om dingen anders te bekijken en op een andere manier aan te pakken. Het helpt je om succesvoller in het leven te staan.

Vooronderstelling:
Verandering van de structuur van het waarnemen is waardevoller dan het veranderen van de inhoud van de ervaring.

Verandering van het proces van het waarnemen is waardevoller dan het veranderen van de inhoud van de ervaring. Soms maken we in ons leven situaties mee waarvan we zouden willen dat ze anders gelopen zouden zijn. Wellicht heb je ooit een vervelend ongeluk meegemaakt en zou je willen dat dat niet heeft plaatsgevonden. Wellicht heb je ooit een ruzie gehad en zijn er dingen gezegd die je liever niet gehoord zou hebben. Echter, de inhoud van een gebeurtenis kun je niet meer veranderen, hoe graag je dat ook zou willen. Het is gebeurd zoals het is gebeurd. De inhoud is daardoor zoals het is.

Invloed uitoefenen op wat het met je doet

Wel kun je invloed uitoefenen op hoe je er mee omgaat en wat het effect is op jou. Je kunt het proces van je ervaring, de structuur, veranderen. Je kunt het zo zien dat de manier waarop we onze kaart van het gebied opbouwen daardoor belangrijker is dan de kaart zelf.

Voorbeeld:
Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 5 jaar oud was. In die tijd zou ik het liefst hebben gehad dat zij gelukkig bij elkaar zouden zijn. Het leverde mij boosheid op en het nam een belangrijke rol in in mijn leven. De scheiding zelf (inhoud) kan ik echter niet veranderen, maar de manier waarop de herinnering mijn leven als volwassene beïnvloedde wel. Door het een andere plek te geven (structuur) kreeg het een andere betekenis waardoor het nu op een voor mij fijnere manier invloed heeft op mijn leven.

Ontdek de structuur en verander de impact

Elke ervaring is een subjectieve ervaring en heeft een structuur. Door aandacht te besteden aan die structuur en dus te begrijpen wat jouw unieke manier is waarop jij gebeurtenissen waarneemt en ervaart, kun je veranderen welke invloed een gebeurtenis op jou en jouw leven heeft. Daarom is het veranderen van het proces van waarnemen waardevoller dan het willen veranderen van de inhoud.

Tip

Sta wat vaker stil bij hoe je dingen doet. Hoe doe je het boos worden, hoe doe je het bang zijn? Maar ook hoe doe je het blij zijn? Je zult merken dat er een verschil is in hoe je deze dingen doet. Als je weet hoe jij jezelf boos, bang of blij maakt, kun je daar makkelijker verandering in brengen.

Mocht je meer willen lezen hierover, kijk dan verder op mijn blog of lees de volgende boeken:


Ontdek de kracht van NLP

Lees meer over de NLP vooronderstellingen en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?