Falen bestaat niet, enkel feedback

Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) kent enkele vooronderstellingen. Dat zijn een soort van basisaannames die ontstaan zijn door het bestuderen van succesvolle mensen. De NLP grondleggers vroegen zich af wat deze mensen zo succesvol maakten en creëerden zo een lijst met uitgangspunten. Eén van die vooronderstellingen is Falen bestaat niet, enkel feedback.

De NLP vooronderstellingen zijn geen absolute waarheden, maar helpen wel om een nieuwe manier van denken, van benaderen en van handelen in gang te zetten. Ze dagen je uit om dingen anders te bekijken en op een andere manier aan te pakken. Het helpt je om succesvoller in het leven te staan.

Vooronderstelling:
Falen bestaat niet, enkel feedback

Wat zou er met je gebeurd zijn als je bij elke tegenslag gestopt zou zijn? Als je voor de eerste keer het woord ‘mama’ wilde zeggen en het er op een rare manier uit kwam, dat je besloot om maar helemaal niet meer te praten. Of toen je probeerde te fietsen en je iedere keer viel en dat zelfs een bult op je hoofd bezorgde. En dat je daardoor maar besloot niet meer te gaan fietsen.

Het lijkt wel of er ergens een moment in het leven is waarop we besluiten dat we nu alles wel moeten weten en dat alles nu direct goed moet gaan. Hoe jammer is dat. Falen is vaak een enorm groot woord en deze gedachte creëert angst en uitstelgedrag.

Juist door te blijven oefenen en dus fouten te maken, krijg je steeds meer informatie over hoe je het beste resultaat kunt behalen. Mislukking bestaat daarom niet, je ziet het als feedback, een leerproces ergens naartoe net zoals vroeger bij het leren praten en fietsen.

Tip

Als we ouder worden zijn we geneigd om fouten te voorkomen door zaken perfect te willen voorbereiden en te overdenken. Blijf echter nieuwe dingen doen. Doen, doen, doen! Experimenteer, probeer uit, ervaar en ga stapje voor stapje vooruit.

Mocht je meer willen lezen hierover, kijk dan verder op mijn blog of lees de volgende boeken:


Ontdek de kracht van NLP

Lees meer over de NLP vooronderstellingen en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?