Coachmethoden & Technieken
Coachmethoden en technieken
Coachen is en blijft mensenwerk. Zo ben jij uniek en is ook jouw coachvraag uniek en dus ook het pad dat jij bewandelt om te groeien. Daarom staat niet de methode centraal, maar jij als persoon. Gedegen methoden en technieken zijn enorm geschikt als ondersteuning om te komen tot een passende aanpak en duurzame verandering. Binnen Tree Eleven maken we gebruik van de onderstaande methoden en technieken.
NEURO LINGUÏSTISCH PROGRAMMEREN (NLP)
NLP is de studie naar onze bewuste en onbewuste binnenwereld en naar ons gedrag. NLP omvat communicatie- en gedragsmodellen die ons inzicht geven in ‘hoe’ we de dingen doen die we doen.
Met NLP leer je hoe jij invloed krijgt op onbewuste breinprocessen. Zo kun je NLP gebruiken om je beter te leren voelen, beter te leren communiceren of betere strategieën te maken voor het werk dat je uitvoert. NLP is vooral ook een manier van leven. Voorin de bus gaan zitten van jouw eigen leven.
NLP maakt jou bewust van gedachtenpatronen, waarnemingen en gedrag. En het leert jou de hulpbronnen in te zetten om verandering in jouw denken en gedrag te realiseren.
Tijdens NLP coaching gaan we samen aan de slag om je inzicht te geven in de manier waarop jouw brein al jouw informatie verwerkt.
TRANSACTIONELE ANALYSE (TA)
TA is een leer over communicatie en een persoonlijkheidstheorie. Het gaat uit van het principe ‘ik ben OK, jij bent OK’.
Deze methodiek gaat ervan uit dat datgene wat we vroeger hebben meegemaakt nu nog steeds meespeelt, hoewel vaak onbewust, in de omgang met onszelf en anderen, zowel in privé als in werksituaties.
Met TA kan een heldere analyse worden gemaakt van wat er zich in mensen afspeelt (het levensscript en egotoestanden) en wat er communicatief tussen mensen gebeurt in groepen, relaties en organisaties.
Tijdens de coaching focussen we ons om jou te helpen om onbewuste gedragsbesluiten te leren zien en te analyseren. Om daarbij jouw eigen gedrag als gevolg van de onbewust genomen besluiten, je levensscript, te analyseren en indien gewenst te veranderen.
SYSTEMISCH COACHEN
Systemisch coachen richt zich met name op jouw omgeving en jouw (familiaire) achtergrond. Je wordt in deze methode niet alleen als individu gezien, maar als iemand die onderdeel uitmaakt van verschillende systemen.
De aandacht is erop gericht om jou naar je coachvraag te laten kijken in relatie tot de systemen waar je deel van uitmaakt.
Samen gaan we op onderzoek uit om verborgen patronen en dynamieken uit de familie van herkomst, partnerrelatie(s), of werkomgeving aan het licht te brengen en hanteerbaar te maken. Welke positie heb je zelf ingenomen en welke belangrijke patronen zijn er vanuit het verleden ‘ingesleten’?
Daarna kijken we hoe je weer meer in de eigen kracht kan komen te staan.
APPRECIATIVE INQUIRY (AI)
Waarderend onderzoeken (AI), is een verandermethode die uitgaat van de kracht en mogelijkheden die in mensen besloten ligt. Het is een enorm krachtig instrument om positieve verandering te genereren.
Het is de kunst en kunde om vragen te stellen met de bedoeling om iemands volle potentie tot zijn recht te laten komen.
Door situaties waarderend te onderzoeken (“wat gaat nu al goed?”) en jou waarderend te bevragen (“waar wil je meer van?”) werken we samen om de gedroomde toekomst tot werkelijkheid te maken.
Het onderscheidt zich door aandacht te geven aan wat goed gaat en daarop voort te bouwen. Het inspireert tot nieuwe beelden over de toekomst, én creëert energie om die toekomst waar te willen maken.
CONTINIOUS IMPROVEMENT (LEAN)
Lean is een business aanpak om processen efficiënter en slimmer te maken. Ondanks dat dit een business aanpak is, zie ik zelf ook veel mogelijkheden in het dagelijkse leven.
Lean staat namelijk voor continue verbeteren, oftewel het maximale uit jezelf halen en meer houvast krijgen om veranderingen door te voeren.
Het kan gebruikt worden om je leven efficiënter in te delen. Welke activiteiten houden jou af van de dingen die jij echt belangrijk vindt?
Lean is het streven naar perfectie. Hiermee bedoel ik niet dat je werkelijk perfect moet zijn, want dat is onmogelijk. Het gaat erom dat je het iedere dag een stukje beter wilt doen.
GROW
Het GROW coaching model is een beproefd model en het helpt om op een gestructureerde en efficiënte wijze een coachgesprek te voeren.
De kracht van het GROW model is dat het in overzichtelijke stappen leidt tot een duidelijk eindresultaat. Op basis van een vier-stappenplan (Goal, Reality, Options, Will) kan op een echt coachende manier een gesprek gevoerd worden.
Doordat jij zelf zélf actief bent in het verhelderen van het probleem en het genereren van ideeën, beklijft de output beter en zal de uitkomst makkelijker leiden naar verbetering.
Je komt als het ware zélf tot oplossingen.