Systemische Interventies

In een opstelling, zoals een familieopstelling of organisatieopstelling, wordt helder hoe jij of het team of organisatie in verhouding staat tot anderen. Blinde vlekken en onzichtbare patronen worden hierdoor zichtbaar. Tijdens een opstelling dienen zich oplossingsrichtingen aan. Een begeleider kan dan na de diagnose kijken welke systemische interventies er mogelijk zijn, zodat jij en je systeem nog meer in hun kracht komen te staan. Maar wat zijn systemische interventies eigenlijk? En welke interventiemogelijkheden zijn er?

Een systemische interventie

Een systemische interventie is één of een serie geplande veranderingsactiviteiten die erop gericht zijn om de basisprincipes (zoals orde en balans) in een systeem te helpen herstellen en de energie weer te laten stromen. Het zijn bewuste activiteiten ondernomen door de begeleider om een beweging te creëren. Interventies binnen een opstelling bewerkstelligen een nieuw perspectief. Hierdoor kan een helende beweging ontstaan die voor de cliënt precies kan zijn wat hij of zij nodig heeft. Door middel van interventies wordt er concreet en doeltreffend gewerkt aan een werkzame oplossingsrichting.

Drie ordes van systemische interventies

Er zijn drie verschillende soorten interventies:
Eerste orde interventies: Verbeteren – Persoonlijk geweten
Tweede orde interventies: Transformeren – Systeem geweten
Derde orde interventies: Transitie – Evolutionair geweten 

Eerste orde interventies

Verbetering | Persoonlijk geweten

De eerste orde gaat simpelweg over het veranderen c.q. verbeteren van een bepaald aspect. Hier wordt al snel gegrepen naar mogelijke oplossingen. Er is een probleem dat wordt opgelost. Dit is natuurlijk heel erg nuttig, vooral als er snel gehandeld moet worden. Deze interventie zit vaak op het gebied van het persoonlijk geweten.

Voorbeeld: Er zijn 4 representanten en staan in een cirkel. 3 representanten die staan voor de familieleden kijken naar het midden. De representant van de cliënt kijkt naar buiten. Een eerste orde interventie zou zijn om de cliënt zichzelf te laten omdraaien, waardoor hij in contact komt te staan met de familie.

Tweede orde interventies

Transformatie | Familie- / Systeem geweten

De tweede orde interventie is werken via een omweg. Je gaat eerst na, probeert te onderzoeken, van wat het probleem van een symptoom is. Je zoomt uit. Wat probeert het ons te vertellen? Wat is hier de diepere betekenis van? Waar gaat het werkelijk over? Welke onderliggende patronen willen (niet) aan het licht komen. Tweede orde interventies zijn er op gericht om die onderliggende mechanismen aan de oppervlakte te brengen. Op een diepere laag en vaak gerelateerd aan het familie- ofwel het systeemgeweten. Het gaat hier niet om komen met oplossingen, maar met inzichten. Die inzichten vertaalt men dan zelf naar handelingen.

Voorbeeld:  Er zijn 4 representanten en staan in een cirkel. 3 representanten die staan voor de familieleden kijken naar het midden. De representant van de cliënt kijkt naar buiten. In dit geval zou je kunnen onderzoeken waar de cliënt naar kijkt en daar een representant voor kunnen inbrengen om te onderzoeken wat er zichtbaar wil worden en waar het werkelijk overgaat.

Derde orde interventies

Transitie | Evolutionair geweten

Derde orde interventies zijn interventies die betrekking hebben op systeemveranderingen, transitie. Het gaat over het beseffen dat er een proces gaat komen, waarbij we niet precies weten hoe we er aan de andere kant van het proces uit zullen zien. Het gaat om holding space te creëren voor processen waarbij geen weg meer terug is. Het gaat om het diepste van de mensen zelf, inclusief alle sh*t en dat er te laten zijn.

De essentie van de derde orde is eigenlijk het loslaten van de eerste en tweede orde en het systeem opnieuw inrichten, creëren of beëindigen. Deze derde orde interventies zijn daarom ook vaak gerelateerd aan het evolutionaire geweten.

Voorbeeld: Er zijn 4 representanten en staan in een cirkel. 3 representanten die ditmaal staan voor een management team en kijken naar het midden. De representant van de cliënt kijkt naar buiten. In plaats van te onderzoeken waar de cliënt naar kijkt, kun je ook onderzoeken of het niet gewoon klaar is. Is er nog wel ruimte voor samenwerking? Misschien is het wel tijd voor iets nieuws en is de bestemming bereikt. Of welke grotere kracht is er aan het werk, zoals wat wil het leven van je?

Wil jij ook jouw familiesysteem onderzoeken? Doe een familieopstelling of vraag een gesprek aan voor meer informatie over het persoonlijke coachtraject.


Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Lees meer over de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk, relatie en persoonlijk vlak en wordt de krachtigste versie van jezelf.

Ebook Familieopstellingen Tree Eleven

Download nu het gratis e-book

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'WEES DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?