Jouw eigen familieopstelling

 

Loop jij continue tegen dezelfde patronen aan en ben je daar nu wel klaar mee? Wil jij vol in jouw kracht staan als professional? Onderzoek dan jouw systeem en zorg voor die krachtige impuls tot een fundamentele verandering. Breng jouw vraag in om deze inzichtelijk te maken of te doorbreken met een familieopstelling.

Een familieopstelling

Wat is dat?

Een opstelling is een ruimtelijke weergave van een systeem, bijvoorbeeld van je familie of van de organisatie waarin je werkt. Een opstelling geeft een andere kijk op de oorzaken van bepaalde emoties of gedrag. Het maakt het onzichtbare zichtbaar.

Zo is ieder mens onderdeel van verschillende systemen en dus van een groter geheel. Elk systeem heeft daarbij zijn eigen dynamieken. Deze verborgen dynamieken blijken ons gedrag in hoge mate te bepalen en worden in een opstelling zichtbaar. 

Familieopstelling is dus een methode die snel en zonder veel woorden laat zien wat de onbewuste oorzaak achter ons gedrag is. Een familieopstelling helpt om de tot nu toe verborgen verbanden te zien in een groter geheel waar we onderdeel van zijn. Pas als de verstrikkingen zichtbaar zijn, kunnen we namelijk nieuwe mogelijkheden vinden om onszelf los te maken van patronen die ons niet meer dienen.

Bij opstellingen kijken we zonder oordeel naar wat er zichtbaar wordt en zonder dat het één beter is dan het ander. Met name dit aspect wordt als prettig en bevrijdend ervaren.

Bijvoorbeeld: In jouw werk heb je het gevoel dat je continue tussen jouw team en je manager wordt gezogen. Je staat er tussenin. Je merkt dat je energie hierdoor afneemt. Door een case zoals dit op te stellen kun je ontdekken dat dit verband houd met jouw positie in je gezin. Zo neem jij in jouw gezin van herkomst bijvoorbeeld ook altijd de rol als bemiddelaar tussen jouw ouders en je broertjes. Door een opstelling worden deze verbanden zichtbaar en kun je de patronen eventueel doorbreken.

HOE WERKT HET

Een familieopstelling vindt plaats in groepsverband, onder leiding van een professionele opsteller. Als deelnemer breng je een vraag of thema in. Daarna kies je uit de groep aanwezigen, enkele representanten die staan voor jouzelf, jouw familie of voor het thema. Deze representanten vertegenwoordigen bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma, maar kunnen ook staan voor je manager, het bedrijf of de last die je draagt. Met deze representanten maak je een zogenaamde ruimtelijke opstelling. Je zet jouw innerlijke beeld neer waar je vervolgens van een afstand naar kunt kijken. Representanten geven weer wat zij op die plek ervaren. Je maakt in principe een levende foto van jouw innerlijk beeld. Hierdoor worden onbewuste verbanden en patronen zichtbaar.

1. Het voorgesprek

Een opstelling begint met het bespreken van jouw vraag die je wilt inbrengen. Doordat we dit niet enkel analytisch maar ook systemische benaderen, zul je merken dat je anders naar de situatie gaat kijken.

2. De opstelling

Vervolgens brengen we alles wat te maken heeft met jouw vraag in beeld. Daarvoor zet je als deelnemer intuïtief plaatsvervangers (representanten) voor jezelf en je familie of mensen uit je organisatie in de ruimte neer. Hierdoor ontstaat er inzicht in onderliggende relaties en dynamieken.

3. De representanten

Als representant vertegenwoordig je de plek van iemand of iets. Iedereen kan representant zijn. Je hoeft hiervoor niet over bepaalde vaardigheden of ervaring te beschikken. Het enige wat gevraagd wordt is een open, nieuwsgierige, respectvolle en integere houding.

WANNEER EEN OPSTELLING?

Welke dynamieken en patronen openbaren zich

Het maakt niet zoveel uit welk werk je doet, want overal lopen mensen tegen situaties aan waar ze niet zo goed raad mee weten of waar ze tegen op zien. Een opstelling helpt met name bij vragen of problemen die al langer spelen en waar je op de één of andere manier niet verder mee komt. Denk daarbij aan patronen of situaties die zich continue herhalen. Een opstelling dringt door naar de kern van het gedrag of het probleem. Door zonder oordeel naar jouw systeem te krijgen en stil te staan bij de 4 basisprincipes (erkennen,  erbij horen, orderning en balans in geven te nemen) ontstaat er al beweging. 

Moeite met je mening geven

Je vindt het lastig om je mening te geven of iets te zeggen tijdens vergaderingen.

Niet volledig in jouw kracht

Je voelt dat je hard aan het werk bent terwijl je energie afneemt.

Over-
verantwoordelijk

Je voelt een hoge verantwoordelijk. Zo doe jij de klote klussen omdat niemand anders ze oppakt.

Aardig gevonden willen worden

Je wilt graag aardig gevonden worden en daardoor vind je het lastig om feedback te geven en om nee te zeggen.

Keuzes maken

Je merkt dat je twijfelt en het lastig vindt om keuzes te maken.

Autoriteit

Je hebt vaak een oordeel over je leidinggevende of je hebt moeite met hiërarchie.

Herhalende patronen

Je loopt ergens vast in je werk en je wilt hier nu echt verandering in brengen.

Oneerlijkheid

Je geeft voor je gevoel altijd meer dan dat je er voor terugkrijgt (bijv. salaris of waardering).

Data & Locatie

Utrecht

Utrecht - 4 juli 2021

Onderzoek jouw systeem en zorg voor die krachtige impuls tot een fundamentele verandering. Breng jouw vraag in om deze inzichtelijk te maken of te doorbreken met een familieopstelling.

Zondag 4 juli 2021
13:00 – 17:00

Dennis van Berlo

Dennis van Berlo - Passie

  • Koffie & thee
  • Koekjes, chocolade en fruit

Jouw veiligheid is erg belangrijk. Er zal daarom ook rekening worden gehouden met de richtlijnen van het RIVM.

Eigen vraag inbrengen: 150,-
Als representant deelnemen: 15,-

Utrecht

Utrecht - 1 augustus 2021

Onderzoek jouw systeem en zorg voor die krachtige impuls tot een fundamentele verandering. Breng jouw vraag in om deze inzichtelijk te maken of te doorbreken met een familieopstelling.

Zondag 1 augustus 2021
13:00 – 17:00

Dennis van Berlo

Dennis van Berlo - Passie

  • Koffie & thee
  • Koekjes, chocolade en fruit

Jouw veiligheid is erg belangrijk. Er zal daarom ook rekening worden gehouden met de richtlijnen van het RIVM.

Eigen vraag inbrengen: 150,-
Als representant deelnemen: 15,-

INTERESSE-LIJST

Wil jij op de hoogte worden gehouden wanneer er weer een familieopstelling zal plaatsvinden? Laat dan hieronder je gegevens achter, zodat ik je op de hoogte kan houden.

Meer informatie?

Dennis muur