Een familieopstelling is een geweldige methode om inzichten te krijgen over jou, jouw rol in jouw familiesysteem en de connectie met anderen. Het geeft inzichten in de patronen die je in het dagelijks leven tegenkomt omdat verborgen dynamieken zichtbaar worden. Door middel van deze simpele maar doeltreffende methode kijk je verder dan het individu en kijk je naar het hele (familie)systeem, zoals jouw gezin van herkomst en jouw voorouders, zonder dat deze aanwezig hoeven te zijn.
De inzichten die je op doet werken vaak helend en zorgen voor een nieuw innerlijk perspectief, waardoor dit positief doorwerkt op persoonlijk vlak maar ook in je relaties en in je carrière. Het is dus een manier om diep inzicht te krijgen in een familiesysteem.
Wat is een familieopstelling?
Een familieopstelling is een ruimtelijke weergave van (een gedeelte van) het familiesysteem. Denk daarbij aan het gezin van herkomst, voorouders, maar ook anderen die invloed hebben gehad op jouw familie zoals partners, daders of een oorlog. Deelnemen aan een familieopstelling geeft een andere kijk op de oorzaken van bepaalde emoties of gedrag. Het maakt het onzichtbare zichtbaar.
Zo is ieder mens onderdeel van het eigen familiesysteem en dus van een groter geheel. Elk systeem heeft daarbij zijn eigen dynamieken. Deze verborgen dynamieken blijken ons gedrag in hoge mate te bepalen en worden in een familieopstelling zichtbaar.
Familieopstelling is een methode die snel en zonder veel woorden laat zien wat de onbewuste oorzaak achter ons gedrag is. Deelnemen aan een familieopstelling helpt om de tot nu toe verborgen verbanden te zien in een groter geheel waar we onderdeel van zijn. Pas als de verstrikkingen zichtbaar zijn, kunnen we namelijk nieuwe mogelijkheden vinden om onszelf los te maken van patronen die ons niet meer dienen. Door dit inzicht kunnen we onder andere blokkades in ons familiesysteem oplossen, die van invloed zijn op verschillende aspecten van ons leven. Denk daarbij aan relaties, financiën, carrière, gezondheid en persoonlijk vlak.
Bij opstellingen kijken we zonder oordeel naar wat er zichtbaar wordt en zonder dat het één beter is dan het ander. Met name dit aspect wordt als prettig en bevrijdend ervaren.
Voorbeeld:
Je merkt in je relaties en op je werk dat je precies aanvoelt wat de ander nodig heeft. Je speelt daar op in. Het eten staat op tijd op tafel, zodat je partner snel kan eten en weer direct naar de sportles kan. Op het werk werk je langer door, want je collega vroeg of je nog snel iets zou kunnen afmaken. Je doet dat graag, maar je merkt ook dat het je begint te irriteren, want jij bent continue aan het haasten, overwerken en komt eigenlijk niet toe aan dat wat jij wilt. Je besluit mee te doen aan een familieopstelling.
Uit de opstelling blijkt dat je moeder ernstig ziek was tijdens jouw jeugd en dat je vader onvoorspelbaar was. Je bent daardoor gaan zorgen voor je moeder en heel alert geworden als je vader thuis was. Dat zorgt ervoor dat je nu goed anderen kunt helpen en kunt observeren. Aan de andere kant heb je als kind teveel verantwoordelijkheid op je genomen en bent je daardoor eigenlijk nooit echt kind geweest waardoor je nu moeite hebt om naar je eigen verlangen te luisteren.
Door het inzicht van de familieopstelling en door te ervaren wat je eigenlijke plek is, merk je dat je perspectief veranderd is. Je helpt nog steeds graag, maar geeft ook duidelijker je grenzen aan. En je gaat af en toe eens een weekendje weg om lekker te fietsen. Even iets doen waar jijzelf enorm van kan genieten.
Hoe werkt een familieopstelling?
Een familieopstelling vindt plaats in groepsverband, onder leiding van een professionele opsteller. Er is een vraagsteller, die brengt als deelnemer een vraag of thema in, over iets wat nu in het heden bij hem speelt. En er zijn andere personen aanwezigen die meedoen als stand-in, we noemen dat representanten.
De begeleider en de vraagsteller bespreken in het kort de vraag en bepalen wat en wie er opgesteld worden. Daarna kiest de vraagsteller uit de groep aanwezigen, enkele representanten die staan voor jouzelf, jouw familie of voor het thema. Deze representanten vertegenwoordigen bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma, maar kunnen ook staan voor je manager, het bedrijf of de last die je draagt.
De vraagsteller mag de representanten zelf een plek in de ruimte geven. Zo maak je met deze representanten een zogenaamde ruimtelijke opstelling. Als vraagsteller zet je jouw innerlijke beeld neer waar je vervolgens van een afstand naar kunt kijken. Representanten geven weer wat zij op die plek ervaren. Je maakt in principe een levende foto van jouw innerlijk beeld. Hierdoor worden onbewuste verbanden en patronen zichtbaar.
De begeleider vraagt uit bij de representanten wat zij ervaren op die plek en of er een bepaalde beweging nodig is. Als vragensteller kijk je van een afstand naar dat wat er gebeurd in dit (morfogenetische) ‘veld’; de alwetende bron waar wij ons mee verbinden. Door de bewegingen die plaatsvinden ontstaat er een ander perspectief en kan er erkenning en heling op zielsniveau plaatsvinden, wat doorwerkt in het gedrag van alledag.
Waarom een familieopstelling?
Een familieopstelling helpt jou met name bij vragen of problemen die al langer spelen en waar je op de één of andere manier niet verder mee komt. Denk daarbij aan patronen of situaties die zich continue herhalen. Loop jij bijvoorbeeld vaak tegen problemen aan op jouw werk? Of merk je dat je relatie(s) moeizaam verlopen? Of ben je continue anderen aan het helpen en zou je liever meer je eigen leven willen leiden?
Een opstelling dringt door naar de kern van het gedrag of het probleem. Door zonder oordeel naar jouw systeem te krijgen en stil te staan bij de 4 basisprincipes (erkennen, erbij horen, ordening en balans in geven te nemen) ontstaat er al beweging.
Mogelijke vragen die aanbod komen:
+ Wat maakt het dat ik het zo moeilijk vind om mijn eigen plek te vinden en in te nemen?
+ Wat maakt het dat ik continue anderen aan het helpen ben en moeite heb om nee te zeggen of om hen teleur te stellen, terwijl ik meer voor mezelf zou willen kiezen?
+ Wat zorgt ervoor dat ik continue problemen heb met mijn leidinggevende?
+ Ik merk dat mijn relaties niet lopen zoals ik zou willen, wat zou ik daarin anders kunnen doen?
+ Ik merk dat ik innerlijk verdeeld ben. Ik zou graag… maar ik doe..
+ Wat maakt het dat ik mezelf niet begrepen en eenzaam voel?
+ Ik merk dat ik veel stress ervaar op het werk, maar ik heb moeite om daar iets aan te veranderen.
Mogelijke thema’s die aanbod komen:
> (Over)Verantwoordelijkheid
> Geven en nemen
> Helpen
> Je eigen ruimte innemen
> Zelfvertrouwen
> Verlangen ontdekken
> Mannelijkheid en vrouwelijkheid
> Aardig gevonden willen worden
> Omgaan met autoriteit
> Relaties
> Keuzes maken
> Geheimen en Taboes
> Rouw
Wat is een representant?
Als representant vertegenwoordig je de plek van iemand of iets. Tijdens een opstelling worden er door de vraagsteller enkele stand-ins gekozen om representant te zijn voor een bepaalde positie. Als je aanwezig bent tijdens een opstellingenmiddag kan het zijn dat je als representant gekozen wordt en dus mee doet aan de opstelling. Je doet dan in principe mee aan het creëren van een levende foto op het gebied van dat thema.
Representant zijn is enorm waardevol voor jezelf en voor de ander en het is een mooie manier om in aanraking te komen met het fenomeen familieopstellingen. Ik gun het de vragenstellers dat er voldoende representanten zijn. Zo kunnen zij hun eigen thema optimaal onderzoeken, is er voldoende diversiteit en help je hen aan mooie inzichten.
Door als representant als stand-in te staan, draag je bij aan iemands groeiproces. Hoe mooi is dat. En als representant neem je zelf ook inzichten mee uit de opstellingen. Je staat weliswaar als representant, maar gedurende een opstelling krijg jij ook inzichten die betrekking hebben op jouw thema’s.
Iedereen kan in principe representant zijn. Je hoeft hiervoor niet over bepaalde vaardigheden of ervaring te beschikken. Je staat in dienst van de vraagsteller en het enige wat er van je gevraagd wordt is een open, nieuwsgierige, respectvolle en integere houding.
Deelnemen aan een familieopstelling
Wil jij een keer deelnemen aan een familieopstelling kijk dan op deze pagina voor de eerstkomende familieopstellingenmiddag.
Wil jij op de hoogte worden gehouden wanneer er weer een familieopstelling zal plaatsvinden? Laat dan hieronder je gegevens achter, zodat ik je op de hoogte kan houden.
Je aanmelding is succesvol
Je hebt je succesvol ingeschreven voor de interesse-lijst. Je wordt op de hoogte gehouden als er nieuwe data beschikbaar is.
Meer weten?
Benieuwd wat een familieopstelling voor jou kan betekenen? Bel, mail of app dan gerust. Wij informeren je graag over wat het voor jou zou kunnen betekenen en beantwoorden graag jouw vragen.