Help! Een familieopstelling met representanten.

Als familieopsteller krijg ik regelmatig de vraag: “Maar Dennis is zo’n familieopstelling dan in een groep? Ik ga mijn meest diepste verhalen toch niet zomaar delen met 10 wildvreemden? Ik vind het soms zelf al lastig om mijn relatie met mijn ouders onder ogen te zien en ik vind het ook wel eng eigenlijk wat er allemaal naar boven kan komen… laat staan om dat te delen met anderen.”

Begrijpelijke vraag, want het zijn vaak persoonlijke kwesties waarom men naar mij toe komt, soms schaamte, verdriet of woede en dat hou je liever voor jezelf dan dat je dat deelt, toch?

Toch liggen familieopstellingen genuanceerder en ben ik juist enorm fan van deze krachtige methode. Wil je weten waarom ik familieopstellingen zo geschikt vindt? Lees dan snel dit artikel verder: Help! Een familieopstelling met representanten.

Wat is een familieopstelling?

Laat ik eerst beginnen met uitleggen wat een familieopstelling is. Een familieopstelling is een magische, krachtige en helende werkvorm, waarbij er een ruimtelijke weergave van het familiesysteem wordt gemaakt.

Een familieopstelling vindt plaats in groepsverband, onder leiding van een professionele opsteller. Als deelnemer breng je een vraag of thema in. Daarna kies je uit de groep aanwezigen, enkele representanten die staan voor jouzelf, jouw familie of voor het thema. Deze representanten vertegenwoordigen bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma, maar kunnen ook staan voor je manager, het bedrijf of de last die je draagt. Met deze representanten maak je een zogenaamde ruimtelijke opstelling. Je zet jouw innerlijke beeld neer waar je vervolgens van een afstand naar kunt kijken.

Representanten geven weer wat zij op die plek ervaren. Je maakt in principe een levende foto van jouw innerlijk beeld. Representanten ervaren gewaarwordingen en emoties van diegene (of datgene) die ze vertegenwoordigen. Een totale onbekende kan dus dingen voelen die ‘horen’ bij iemand die ze helemaal niet kennen. Hierdoor worden onbewuste verbanden en patronen zichtbaar.

Het geeft een andere kijk op oorzaken van bepaalde emoties of gedrag. Het maakt patronen en dynamieken zichtbaar en door het onzichtbare zichtbaar te maken kan er op een diepere laag erkenning en heling plaatsvinden. Een opstelling helpt met name bij vragen of problemen zoals patronen of situaties die zich continue herhalen. Denk daarbij aan situaties op het gebied van eigen gedrag, onzekerheid, keuzes maken of lasten meedragen, maar ook op het gebied van relaties en werk.

Opstellen met een representanten

Door te werken met representanten, kun je de dynamieken van jouw familiesysteem heel goed zichtbaar maken. Ik vind het magisch hoe deze onzichtbare informatie vanuit het veld via representanten zichtbaar gemaakt wordt. Het levert zoveel mooie inzichten op.

Ik kan me ook voorstellen dat zo’n groep onbekenden in eerste instantie een drempel kan zijn om mee te doen aan een familieopstelling. Lees hieronder waarom dat je niet zou hoeven tegenhouden.

1. Het kan een enorme verademing zijn

Als eerste kan ik een familieopstelling aanbevelen, omdat ik uit eigen ervaring weet hoeveel het je kan opleveren. De inzichten die je krijgt zorgen ervoor dat je anders naar de wereld en bepaalde relaties kijkt. Niet alleen rationeel maar juist ook gevoelsmatig. Daar waar het jaren vast zat, kan het opeens weer gaan stromen.

Natuurlijk denk je nu, Wij van WC-eend adviseren WC-eend 😉, maar in dit geval is het echt zo. Iedereen heeft wel van die hardnekkige patronen die continue terugkeren. Je hebt al van alles gedaan om dat te veranderen, boeken lezen, cursussen gevolgd of wellicht andere hulp gezocht, maar ze komen steeds terug. Een opstelling gaat naar een andere, diepere laag en kan daarom een verademing zijn als iemand zich bewust wordt van zijn of haar rol in de familie en de invloed daarvan op het dagelijks leven. Het erkennen van deze plek, of het daadwerkelijk herkennen en erkennen van een bepaald gemis, verdriet of ander gevoel, zet direct iets in beweging. Daar doorheen gaan kan soms wel een proces zijn van jaren, terwijl het onder ogen zien in een veilige omgeving van een opstelling direct een verandering teweeg kan brengen.

2. Een opstelling is onderzoeken zonder oordelen

Het mooie aan een opstelling is dat we onderzoeken zonder oordeel. We kijken naar dat wat er is en wat zich voordoet. Dat is niet goed, dat is niet fout, dat is er gewoon. Dit noemen we de fenomenologische benadering waarbij je de werkelijkheid zoals die zich aan je toont, voor waar aanneemt. Je zoekt dus niet naar de werkelijkheid of zoals iets zou moeten zijn volgens wie dan ook. Als uit de opstelling blijkt dat jouw vader geen oogcontact met jou kan maken, dan is dat een gegeven. Dat betekent niet dat jouw vader of dat jij iets fout hebben gedaan, of eigen schuld dikke bult, nee dat betekent enkel dat jouw vader in de opstelling geen oogcontact met jou kan maken. Door er niet met een oordeel naar te kijken en er direct een handeling aan te willen koppelen of een mening over te hebben, creëren we een veilige omgeving waar alles er mag zijn wat er is. Hoe fijn is dat.

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

Ben de krachtigste versie van jezelf!

Download dit e-book gratis en ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk.

3. Je hoeft zelf niet hard te werken

Als je in therapie gaat of in gesprek bent met je coach zul je merken dat je vaak aan het woord bent. Er worden vragen gesteld om de situatie helderder te krijgen. Afhankelijk van de werkvorm ben je hard aan het werk om bewust te worden van waarom je nou doet wat je doet.

Analyseren, huiswerkopdrachten en nieuwe inzichten op doen. Vaak werkt dat prima, maar bij hardnekkige patronen kun je continue blijven malen, analyseren en ben je dus vaak hard aan het werk. Bij een opstelling is dat anders.

Bij familieopstellingen ben niet zo zeer jij aan het werk, maar de begeleider en de representanten. Gechargeerd gezegd, als cliënt doe jij nu juist even niets, jij mag achteroverleunen en observeren wat zich aan jou toont. Aanschouw wat er gebeurt en laat het op je inwerken. Dat wil niet zeggen dat het geen impact op jou heeft, want juist doordat het onzichtbare zichtbaar wordt, wordt er iets dieper in gang gezet. Vooral voor de denkers onder ons, vind ik dit daarom een geweldige uitkomst. Door ons denken en het analyseren denken we het vaak al te weten of denken we onszelf juist vast. Door juist niet direct in de hard-werken modus te stappen en doordat we open staan voor wat het ons laat zien, lukt het veel beter om een ander perspectief te zien en dit ook direct te ervaren.

4. Het gaat niet om het verhaal

We vertellen onszelf continue verhalen. Sommige van die verhalen zijn waar, andere verhalen zijn we gaan geloven. Soms verhalen helpen ons en sommige verhalen beperken ons. Juist bij hardnekkige patronen kennen we vaak ons eigen verhaal wel. Dat maakt het ook zo lastig om uit zo’n patroon te stappen. Dus als we dat verhaal gaan reproduceren dan helpt dat niet om de onderliggende problematiek aan te kijken. Als de opstelling ontstaat vanuit de representanten, wordt veel sneller duidelijk wat er écht aan de hand is.

Bij een familieopstelling gaat het er er dus niet om om je hele familieverhaal te vertellen, of uit te leggen waarom nou iets is zoals het is. Je hoeft niet je hele shit op tafel te gooien en dat te delen met anderen. Integendeel. Ik vind het juist fijn als we niet in verhalen verzanden en daarom vind ik opstellingen met representanten zo fijn. Zij geven weer wat zij op die plek ervaren, daarbij is het heel fijn als ze dat puur en zuiver kunnen weergeven, zonder dat zij zich gaan voegen naar jouw verhaal. Verhalen leiden dan alleen maar af, en we willen juist niet weer in datzelfde verhaal komen. Niemand hoeft iets te weten. Het gaat hier niet om de geschiedenis, maar om meer inzicht in jou plek in het familiesysteem.

Ik werk daarom het liefste als we zo min mogelijk uitweiden over de situatie en we ons focussen op dat wat ons getoond wordt, op dat moment, op welke manier dan ook.

5. Hoe gaan we dan om met privacy?

Oké dus ik hoef niet alles op tafel te gooien? Maar hoe zorgen we er voor dat alles dat wél gezegd wordt dat dat vertrouwelijk blijft?
Bij een familieopstellingenmiddag spreken we af met iedereen die mee doet dat wat er binnen de ruimte gezegd wordt ook binnen die ruimte blijft. Daarmee creëren we een veilige omgeving. Het gaat daarbij om respect naar en van elkaar. Mijn ervaring is dat iedereen zich daaraan houdt.

6. Win-Win situatie voor zowel representant als vraagsteller

Sommige deelnemers maken zich zorgen over de representanten. Het kan zijn dat je als representant een positie vertegenwoordigt waar het nodige gebeurd is. Je kunt op zo’n plek van alles ervaren. Je kunt een vrij gevoel ervaren, vreugde of enorme liefde, je kunt ook woede of verdriet ervaren. Zoals eerder al gezegd zitten we er in zonder oordeel. Er is hierbij geen goed of fout. Het is zo als het is en dat mag er zijn.

Ten tweede zal een representant dit wellicht op die plek ervaren, maar dit is niet van de representant zelf en hij of zij kan dit daarom ook weer snel loslaten. Representanten geven weer wat zij op die plek ervaren, zodra zij uit de representanten-rol stappen kunnen zij weer volledig zichzelf zijn en dat wat zij ervaarden laten bij de plek die ze in het veld innamen.

Als representant wordt je gevraagd door de cliënt of opsteller om mee te doen aan de specifieke opstelling. Als representant mag je weigeren of aangeven wanneer het teveel wordt. De meeste deelnemers van een familieopstelling vinden het geweldig en zijn erg dankbaar om representant te mogen zijn en daarom doen ze dit vaak met alle liefde om deze patronen zichtbaar te maken. Ook voor representanten levert dit vaak mooie inzichten op en daarom is het een win-win situatie voor zowel de gene die de vraag inbrengt als de representant. Ik ben daarom altijd erg dankbaar voor de representanten die deelnemen.

Zelf deelnemen aan een opstelling?

Van je hardnekkige patronen afkomen, je familiesysteem verder onderzoeken en weer echt ja zeggen tegen het leven. Als je denkt dat klinkt goed, doe dan zelf mee met een familieopstelling.


Meer ontdekken over de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Familieopstellingen-challenge-voorkant-1024x576.jpg

Krijg aan de hand van 5 modules, stap voor stap in 20 lessen, meer inzicht in de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Wil jij je niet meer continue oververantwoordelijk voelen? Niet altijd meer de rotklussen voor anderen opknappen? Wil jij meer je eigen ruimte innemen en als krachtige professional de werkvloer betreden. Doe dan deze online training.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'WEES DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?