Van bewijsdrang naar gezonde ambitie

Ervaar jij dat je hard aan het werk bent? Dat je het perfect wilt doen en je er elke keer weer een schepje bovenop doet. Misschien ervaar jij een bewijsdrang in je, omdat je onbewust van binnen erkend wilt worden. Door hard te gaan werken, probeer jij jezelf en anderen te overtuigen dat je de moeite waard bent en hoop je dat je gezien wordt. Dit kan leiden tot een ongezonde bewijsdrang. Hoe fijn zou het zijn als jij van bewijsdrang naar gezonde ambitie kunt gaan? Bekijk dan eens de animatie Systemisch Werk: van bewijsdrang naar gezonde ambitie hieronder.

Animatie Systemisch werk:
Van bewijsdrang naar gezonde ambitie

De animatie systemisch werk | van bewijsdrang naar gezonde ambitie is een korte samenvatting van een opstelling met het thema van bewijsdrang naar gezonde ambitie. Een opstelling geeft inzicht in de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk, relaties en op persoonlijk vlak.

Jezelf bewijzen

In het najaar van 2021 begeleidde ik een opstelling waarbij zichtbaar werd dat de vraaginbrenger continue bezig was om zichzelf te bewijzen. ‘Maar voor wie wil je je bewijzen dan?’ vroeg ik. ‘Voor mezelf denk ik’, was het antwoord. ‘Ik vind mijn werk erg leuk hoor, en vind het heerlijk om zo druk bezig te zijn, maar toch voel in een onverklaarbare druk’. Om te achterhalen welke onzichtbare dynamiek er speelde, deden we een opstelling.

De opstelling

We stelden representanten van vader, moeder en de cliënt zelf op. De eerste beweging kwam vanuit de representant van moeder, maar dat leek de vraagsteller niet te deren. De aandacht ging direct naar de representant van vader, die druk bezig was met van alles en had weinig oog voor zijn dochter en partner. Dochter besloot daarom om onbewust alles te doen om gezien te worden door vader. In de opstelling werd dat duidelijk door in zijn gezichtsveld proberen te komen, alert te zijn op de beweging die vader maakte en met de armen te zwaaien. Er ontstond zelfs een gevoel van machteloosheid, waardoor de representant van de cliënt kleiner en kleiner leek te worden, maar wel steeds alerter werd om wanneer vader haar kant op keek, om meteen in actie te komen. Op den duur riep ze: Pap ik ben hier, zie me dan!

De rol van je vader

Je vader is de belangrijkste man in jouw leven, in ieder geval in jouw jongere leven. (lees hier meer over de invloed van de relatie met je vader) De relatie die je met hem opbouwt, bepalen jouw kijk op mannen, mannelijkheid en hebben effect op dat je diep van binnen meer natuurlijke daadkracht ervaart en dat je beter in staat bent om grenzen aan te geven.

Het gevoel van niet gezien worden, kan leiden tot een ongezonde bewijsdrang, omdat je van binnen erkend wilt worden in wie je bent. Omdat je die erkenning van binnen niet vindt, ga je hard werken om anderen te overtuigen dat je de moeite waard bent en dat jij wel je doelen kunt behalen. Dit kan ervoor zorgen dat je enorm succesvol bent, echter het lege gevoel van binnen zal nooit geheel vervuld worden.

Systemisch werk: Van bewijsdrang naar gezonde ambitie

In de opstelling werd zichtbaar dat vader moeite had met een oude oorlogswond van zijn vader. Hij gaf aan dat hij continue iets om handen moest hebben en bezig wilde blijven. Als hij even niets te doen had, dan doemde de oude wond op, dus ging hij maar snel weer aan de slag met allerlei klusjes. Zo hoefde hij geen aandacht te besteden aan deze oude wond. De representant gaf aan dat hij zo bezig was met het niet hoeven aankijken van deze pijn, dat hij niet eens doorhad dat hij daardoor ook geen verbinding kon maken met zijn dochter en partner. Door ook opa in de opstelling te brengen, werd duidelijk dat deze oude pijn bij opa behoorde.

Door enkele andere interventies en helende zinnen, lukte het dochter om vanuit haar eigen plek haar vader aan te nemen op zijn plek, en voelde ze juist meer daadkracht en ambitie. Ambitie omdat het gerelateerd is aan haar eigen doel en motivatie en niet meer omdat ze gezien ‘moest’ worden. Dan wordt doelen halen gewoon weer leuk, omdat het je eigen doelen zijn en deze van binnenuit komen. En zo werd haar bewijsdrang een gezonde vorm van ambitie.

Wil jij ook jouw familiesysteem onderzoeken? Doe een familieopstelling of vraag een gesprek aan voor meer informatie over het persoonlijke coachtraject.


Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Lees meer over de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk, relatie en persoonlijk vlak en wordt de krachtigste versie van jezelf.

Ebook Familieopstellingen Tree Eleven

Download nu het gratis e-book

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'BEN DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?