Een afwezige ouder

Ervaar jij dat je te veel verantwoordelijkheid neemt in situaties? Wil jij anderen continue helpen, of misschien beter gezegd, redden, en zet je daardoor jouw eigen wensen en behoeften maar even opzij? Of merk je dat je moeite hebt om écht te genieten of succesvol te zijn? Bekijk dan de animatie Systemisch Werk: Een afwezige ouder hieronder.

Het zou dan best kunnen dat dat te maken heeft met de plek die jij inneemt in jouw familiesysteem.

Animatie Systemisch werk:
Een afwezige ouder

Keuzes maken

Een onderwerp dat vaak terugkomt tijdens coachgesprekken en workshops is: keuzes maken. Kun je echt voor jezelf kiezen bijvoorbeeld. Soms weet je namelijk dat iets goed voor je is, maar op één of andere manier lukt het maar niet om daarvoor te kiezen.

Misschien voel je je oververantwoordelijk. Je neemt structureel verantwoordelijkheid op je die niet van jou is, zowel in je relatie, in je gezin of op je werk.

Of wil je continue andere helpen? Je zet je eigen gevoelens opzij om de ander te helpen, of beter gezegd, te redden. Dat wat jij écht wilt, daar kom je vaak niet eens aan toe.

Of je merkt dat je wel wilt genieten of vooruit wilt, maar door een nog onduidelijke reden voelt dat niet goed. Want op een dieper niveau ben je dan niet solidair met één van je ouders die zelf niet kon genieten of succesvol was.

Het zou dan best kunnen dat dat te maken heeft met de plek die jij inneemt in jouw familiesysteem.

Ouders die fysiek of emotioneel afwezig zijn

Als kind ben je voor jouw overleving afhankelijk van jouw ouders. Ik ga ervan uit dat je ouders geven wat ze kunnen geven en daar heb jij het mee te doen. Ook als dat soms niet is wat je graag zou krijgen en waar je naar verlangt.

Door allerlei omstandigheden kan het zijn dat je ouders, of 1 van je ouders, fysiek of emotioneel afwezig zijn. Deze afwezige ouder kan er dan niet volledig voor je zijn.

Als kind reageer je door extra aandacht te vragen, maar je kan ook vanuit de liefde die er voor je ouders is, besluiten je ouder te gaan ontlasten, te gaan verzorgen en onbewust de verantwoordelijkheden over te nemen. Dit voel je als kind feilloos aan en doe je onbewust en automatisch.

Soms is het makkelijker om het jezelf slecht te laten gaan in plaats van je geluk te nemen

Els van Steijn

Doordat je zo moet ‘vechten’ voor de aandacht, kun je gaan denken dat je niet de moeite waard bent, waardoor je steeds meer je best gaat doen en onzekerheid de kop op steekt. Om solidair te zijn met deze afwezige ouder, ga je je misschien wel inhouden door zelf ook niet vrolijk te zijn of succesvol te zijn.

Patronen uit het verleden die aanwezig zijn in het heden

Deze patronen ontstaan dan wanneer je jong bent en kunnen nog steeds heel aanwezig zijn als volwassene. Door je familiesysteem te onderzoeken, kun je deze onzichtbare patronen zichtbaar maken en wordt het makkelijker om de plek in te nemen waarbij jij volmondig ja zegt tegen jouw leven.

Wil jij ook jouw familiesysteem onderzoeken? Doe een familieopstelling of vraag een gesprek aan voor meer informatie over het persoonlijke coachtraject.


Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Lees meer over de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk, relatie en persoonlijk vlak en wordt de krachtigste versie van jezelf.

Ebook Familieopstellingen Tree Eleven

Download nu het gratis e-book

.

Meer lezen over verborgen dynamieken in familiesystemen

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'WEES DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?