Verantwoordelijkheid nemen

Ervaar jij dat je te veel verantwoordelijkheid neemt in situaties?
Heb je het gevoel dat jij altijd de verstandige moet zijn? Of ben jij degene die altijd de rotklussen opknapt, terwijl anderen niet thuis geven? Zou je soms gewoon even niets willen en hoeven doen? Gewoon even rust! Bekijk dan de animatie Systemisch Werk: Verantwoordelijkheid nemen hieronder.

Het zou dan best kunnen dat dat te maken heeft met de plek die jij inneemt in jouw familiesysteem.

Animatie Systemisch werk: Verantwoordelijkheid nemen

Animatie Systemisch Werk | Aflevering 2: Verantwoordelijkheid nemen

Een andere plek innemen

Zo zijn mijn ouders gescheiden toen ik jong was. Ik nam als kind al snel de lege plek in van mijn vader. Ik voelde dat ik de ‘man des huizes’ was, wat dat ook zou mogen betekenen.

Ik wilde zorgen dat het mijn moeder goed ging en ik wilde het beste voor mijn zusje. Ik ging me bemoeien met het huishouden, ik ging regels stellen en controleren. Voor een achtjarige zijn dat niet bepaald de dingen waar je je als kind mee zou moeten bezighouden. Ik stopte dus al snel met kind zijn. Ik was onbewust van mijn plek gegaan.

Verantwoordelijkheid nemen op het werk

Ook in mijn werk, merkte ik de effecten van de positie die ik thuis had ingenomen. Ik maakte behoorlijk snel carrière omdat ik niet vies was om verantwoordelijkheid te nemen. Dat deed ik immers al mijn hele leven.

Maar net zoals vroeger, stapte ik in het gat om voor anderen te zorgen, anderen niet tot last te zijn en andermans problemen op te lossen. Zo was ik vaak prima de rechterhand van de manager boven me en had ik een mening over zaken die eigenlijk niet mijn zaken waren. Hoe meer ik dat deed, hoe minder ik mezelf was. Ik vergat zelf te ‘spelen’, te genieten en te gaan voor wat ik zelf belangrijk vond.

Verantwoordelijkheid nemen en de plek in jouw familiesysteem

Door mijn familiesysteem te onderzoeken ben ik me bewust geworden van mijn patronen en eigen plek, met de verantwoordelijkheid die daarbij past. Ik geniet er nu van om verantwoordelijkheid te nemen, want het is nu de verantwoordelijkheid die bij me past en die in het verlengde ligt van hoe ik wil leven. Daarnaast voelt het nu niet meer zwaar, omdat ik er nu veel meer van kan genieten en er ook op een speelse manier naar kan kijken.

Wil jij ook jouw familiesysteem onderzoeken? Doe een familieopstelling of vraag een gesprek aan voor meer informatie over het persoonlijke coachtraject.

Hoe is dat bij jou?
Los jij vaak de problemen van anderen op? Ben jij bezig met de rotklussen, want iemand moet het toch doen?
Of kan jij het makkelijk naast je neerleggen dat er iets niet gedaan wordt?


Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Lees meer over de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk, relatie en persoonlijk vlak en wordt de krachtigste versie van jezelf.

Ebook Familieopstellingen Tree Eleven

Download nu het gratis e-book

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'BEN DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?