Doelen stellen; beweeg jij ergens weg van of ergens naartoe

Bij het doelen stellen, beweeg jij dan ergens weg van of beweeg jij ergens naartoe? Lees in dit artikel wat voor jou de meest krachtige manier is om een verandering in te zetten.

Jaarlijkse voornemens

Nu het nieuwe jaar weer is begonnen, spreken we vaak over voornemens of nieuwe doelen stellen. Vanaf 1 januari ga ik echt weer wat vaker sporten en die kerstkilo’s mogen er ook weer af. En vanaf 1 januari ga ik echt stoppen met iedereen ‘pleasen’.

Ikzelf ben niet zo van de typische jaarlijkse voornemens. Ik zet wel een intentie voor het jaar en een aantal thema’s waar ik op wil groeien. En gedurende het jaar geef ik daar invulling aan.

100 dagen doelen

Als ik ergens aan begin dan doe ik dat minimaal 100 dagen. 100 dagen omdat je dan echt een mooi verschil ziet en je ook gewend raakt aan de routine, inclusief de mogelijkheid om eens een dag te skippen.

In die 100 dagen zet ik dan een positieve intentie in plaats van de focus te leggen op iets NIET meer doen. Ons hoofd kent het woordje ‘niet’ niet, waardoor we juist de focus leggen op datgene wat we niet willen bereiken. (Denk niet aan die roze olifant, precies dat).

Kijk eens naar jouw huidige doelen:
Beweeg jij ergens weg van of beweeg jij ergens naartoe?

Bij het doelen stellen: Beweeg jij dan ergens weg van of beweeg jij dan ergens naartoe?

Wil je stoppen met ongezond eten of wil jij je energiek voelen en gezond zijn?
Wil je stoppen met voldoen aan andermans verwachtingen of wil jij jouw eigen leven leiden?
Wil je alles behalve deze huidige baan of wil jij een baan die helemaal bij je past?

Je merkt het verschil als je deze keuzes naast elkaar zet. Beiden zorgen voor beweging maar het ergens naartoe bewegen is vaak motiverender en dus krachtiger.

Ergens van weg bewegen

Tijdens coachgesprekken wordt als eerste vaak genoemd dat waar iemand van af wil. Meestal is het zo dat iemand af wil van vervelende gevoelens, blokkades of patronen uit het verleden. Het helpt ze nu niet meer en ze zijn er ontzettend klaar mee. Dit is óók erg belangrijk bij verandering, want de noodzaak is dan duidelijk en het gevoel van urgentie is aanwezig. Oftewel: Dit niet meer, punt!

Echter om te veranderen vanuit dat waarvan je weg wilt, is minder krachtig. Als eerste is het een keuze die komt vanuit pijn, waardoor het proces erna gepaard gaat met vechten, wilskracht en doorzettingsvermogen.

Ten tweede werkt je brein zo, dat wat je aandacht geeft groeit. Focus jij erop dat je ‘niet’ meer zo snel geëmotioneerd reageert, dan ligt de focus op emotioneel reageren, en dus grote kans dat je juist emotioneel gaat reageren.

En ten derde los je niet de onderliggende problemen op. Je bent bezig met weggaan, en dan kan je dus ergens uitkomen waarvan je later denkt, waarom heb ik dat gedaan? Als je die baan niet meer wilt, dan kies je wellicht elke willekeurige andere baan. Maar nog steeds niet een baan waar je echt blij van wordt. Oftewel je lost vaak het onderliggende patroon niet op, waardoor je het patroon in een toekomstige situatie meeneemt.

Ergens naartoe bewegen

Het onderzoeken van dat onderliggende patroon is daarom veel krachtiger. Ontdekken wat het patroon je heeft gebracht, waar het toentertijd nuttig voor was en dat te herkennen, te erkennen en eventueel zelfs te bedanken. Vanuit daar kun je veel makkelijker die verandering inzetten en gaan focussen op wat je graag zou willen. Want ergens naartoe willen, ergens bewust voor kiezen, is namelijk een hele andere energie. Een energie die motiveert, die kracht geeft en veel makkelijker vol te houden is. Zo beweeg je niet vanuit pijn, maar vanuit verlangen.

Bewegen naar een gezondere leefstijl, is onderzoekend ontdekken wat dat precies inhoudt. Hoe zou ik me willen voelen als ik gezonder leef. Wat doe ik dan, wat kan ik dan, wat voel ik dan?

Bewegen naar krachtigere communicatie, dan geef ik duidelijk mijn grenzen aan, dan voel ik me zelfverzekerd als ik nee zeg, dan sta ik rechtop met mijn voeten stevig op de vloer.

Door hier 100 dagen op te focussen, train je je hoofd, breng je het in praktijk stapje voor stapje, geeft het energie en beweeg je niet vanuit wilskracht maar vanuit intrinsieke motivatie en vrijheid.

En het mooie is, die keuze hoef je niet op 1 januari te maken, dat kan elke dag.

Waar beweeg jij naartoe in dit nieuwe jaar?

Motiverende doelen stellen

Een goed begin is het halve werk. Lees het artikel creëer in 7 stappen motiverende doelen die jij wel gaat behalen, om in 7 stappen te leren hoe jij jouw dromen, verlangens en doelen zo kunt formuleren zodat jij deze wel gaat behalen.

Kan jij wel wat begeleiding gebruiken om motiverende doelen te stellen en wil je deze ook echt in de praktijk gaan brengen? Neem dan contact met me op en meld je aan voor het persoonlijke 1-op-1 coachtraject.


Ontdek de kracht van NLP

Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?