Creëer in 7 stappen motiverende doelen die jij wel gaat behalen

Een goed begin is het halve werk.

Aan de hand van dit artikel zul je in 7 stappen leren hoe jij jouw dromen, verlangens en doelen kunt formuleren zodat jij deze wel gaat bereiken. Ken jij jouw doelen, dan geef jij je hersenen een duidelijk beeld van die informatie die door het zenuwstelsel wordt ontvangen. Als je voor jezelf een boeiende, onweerstaanbare toekomst kunt scheppen, dan zullen jouw hersenen jou helpen je gedrag af te stemmen op een zodanige manier dat je je gewenste resultaten snel en gemakkelijk behaalt. Ik zou het geweldig vinden als jij de door jou zo gekoesterde doelen gaat behalen. Doelen behalen geeft groei, kracht en een enorme motivatie om door te gaan. Dus laten we direct aan de slag gaan.

NLP Verandermodel

NLP concentreert zich op het bereiken van doelen door je denkwijze te veranderen, met name door je aandacht van een gerichtheid op problemen te verleggen naar het gewenste resultaat. De 7 stappen hieronder zijn daarom gebaseerd op het NLP outcome model. Wil je meer weten over NLP coaching lees dan dit artikel: Wat is NLP Coaching.

NLP Verandermodel Coachmodel
NLP Verandermodel Coachmodel

1. Bepaal jouw gewenste situatie

Begin een inventarisatie te maken van jouw dromen, de dingen die je wilt bereiken, die je wilt doen, etc. Schrijf daarbij gerust alles op. Probeer op dit moment nog niet te bepalen hoe je deze uitkomst gaat bereiken, maar focus nu met name op wat jij graag zou willen. Er zijn hierbij geen beperkingen. Ik wil je daarom echt even vragen om een moment te nemen om stil te staan bij deze vraag. Laat hem goed doordringen. Niet maar half of even vluchtig. Maar neem er even de tijd voor om dit voor jezelf te voelen. Voelen inderdaad. Dus leun even achterover, sluit eventueel je ogen, adem in, en ga los met dat wat jij wilt bereiken. Ik gun het jou om te onderzoeken wat er nog meer mogelijk is. Want vaak denken we zwart-wit of denken we meteen dat iets niet mogelijk is. Maar de vraag is nu wat zou er nog meer kunnen? Denk groot, je leeft tenslotte maar één keer toch?

2. Bepaal jouw top 5 jaardoelen

Kijk nu nog eens naar alles wat je zojuist hebt opgeschreven. Kies nu de zaken waarbij jij je het meest verbonden voelt. Van welke wensen krijg jij het meeste energie? Met welke doelen zou jij enorm tevreden zijn als jij deze zou bereiken dit jaar. Schrijf daarom nu de 5 doelen op die jij dit jaar zou willen bereiken en schrijf daarbij op waarom je ze dit jaar absoluut wilt bereiken. Door jouw beweegredenen te benoemen programmeer je automatisch je hersenen. Waarom je iets doet is veel belangrijker dan hoe je het moet doen. Het is namelijk zo dat als je ‘waarom’ sterk genoeg is, je altijd het ‘hoe’ kunt onderzoeken. Dus schrijf voor jezelf de top 5 doelen op die er voor gaan zorgen dat jij dit jaar een succes gaat maken. Wat zijn jouw prioriteiten dit jaar? We kunnen onszelf vaak verliezen in allerlei bijzaken, maar wat doet er echt toe voor jou dit jaar?


Ontdek de kracht van NLP

Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals

.

3. Doelen vormgeven aan de hand van de 5 NLP vormvoorwaarden

Je hebt nu je doelen en dus je gewenste situatie duidelijk. Leuk dat rijtje met doelen, maar hoe ga jij ze ook daadwerkelijk waarmaken? NLP stelt 5 vormvoorwaarden aan het verwoorden van jouw doelen. Niet SMART, wel slim en naar mijn inziens zelfs beter! Hierdoor worden jouw doelen realistisch, bereikbaar en veel krachtiger.

Volgens het SMART-model moeten doelen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden zijn. De meerwaarde van NLP is echter dat het zintuigspecifieke informatie toevoegt die jou kan helpen je gedrag te veranderen. Door je zintuigen in te schakelen kun je jouw doel veel fijner en specifieker afstemmen en train je automatisch je hersenen om dit doel ook daadwerkelijk te behalen. Hoe mooi is dat.

Het begint bij het besluiten wat jij wilt, want alleen op die manier kun je verwachten dat je dat ook zult krijgen. Wanneer jouw gewenste situatie aan de volgende 5 vormwaarden voldoet, zul je merken dat het behalen van jouw doelen een stuk eenvoudiger is.

 1. Positief en eenduidig geformuleerd
  Zeg wat je wilt dat er gebeurt. Te vaak formuleren we een doel wat we niet (meer) willen dat er gebeurt. Dus formuleer jouw doel positief. Een goed opgesteld doel maakt duidelijk wat het gewenste resultaat is, zodat je je daarop kunt richten en concentreren. Door te focussen op dat je niet zenuwachtig wilt zijn, gaat jouw energie en jouw focus juist naar zenuwachtig zijn. Dat wil je voorkomen. Maak daarnaast jouw doel kristalhelder. “Ik wil meer geld” is daarbij te wazig, want als je 1 euro op straat vindt, heb je eigenlijk al aan je doel voldaan. Dus focus op wat je WEL wilt en maak dat zo helder mogelijk.

 2. Eigen initiatief en eigen controle
  Het behalen van je doel, doe je dat voor jezelf of voor iemand anders? Wil jij jezelf echt ontwikkelen op het gebied van communicatie of komt dat omdat je leidinggevende dat tegen jou zegt? Wil jij stoppen met roken of is het je partner die elke dag vraagt om dat te doen? Je kunt je voorstellen dat als de motivatie bij jezelf ligt dat de kans dat je gaat slagen veel groter is.

  En hangt het resultaat uitsluitend van jezelf af? Zijn ze haalbaar met de inspanningen die jij wilt en kunt doen? We hebben namelijk enkel controle over ons eigen gedrag en onze eigen emoties. Ons gewenste doel kan daarom niet afhankelijk zijn van andermans acties of externe gebeurtenissen. Dus als je als doel hebt “ik wil dit jaar promotie maken” dan leg je het behalen van dit doel buiten jouzelf en in de handen van jouw leidinggevende. Garandeer daarom dat je doel zaken reflecteert die je zelf rechtstreeks kunt beïnvloeden.

 3. Zintuigspecifiek
  Hoe zul jij straks weten dat jij jouw doel bereikt hebt? Maak daarom jouw doel zo specifiek mogelijk. Op het gebied van gedrag wil je daarom weten wat je zult zien, horen en voelen als jij dichter bij jouw doel komt en als jij jouw doel bereikt. Stel al je zintuigen in dienst van het beschrijven van de gewenste resultaten. Hoe rijker deze zintuigelijke weergave, hoe meer jij jezelf in staat stelt om dit doel daadwerkelijk te gaan behalen. Dus als jij als doel stelt dat je met meer plezier naar het werk wilt gaan, maak dan eens specifiek hoe jij je dan voelt als je meer plezier hebt, hoe zie jij er dan uit, wat doe je dan, wat hoor jij jezelf en anderen zeggen. Door dit van te voren te ervaren, bekrachtig jij je hersenen om jouw doel daadwerkelijk te realiseren.

 4. Contextspecifiek
  Definieer de context van het doel zo duidelijk mogelijk. Waar, wanneer, hoe en met wie wil je het? Is het voor jou persoonlijk? Betreft jouw doel jouw organisatie of jouw team? Door het stellen van deze vragen wordt het duidelijker wat je echt wilt en kun je weg strepen wat je niet wilt.

 5. Ecologisch
  Wanneer we in NLP spreken over ecologie, dan gaat het over of het resultaat met alle aspecten van je leven in overeenstemming is. Het richt zich op de verborgen agenda of de secundaire winst waarvan je je wellicht nog niet bewust bent. Het gaat over de consequenties van je huidige doel. Je doel moet iets zijn wat jezelf en anderen ten goede komt. Dus stel je zelf vragen als wat win of verlies ik als ik het doel (niet) bereik? Hoe heb ik er voordeel bij als ik het doel niet bereik. Wat zijn de voor- en nadelen van het bereiken van dit doel voor mezelf en voor een ander. Maar ook hoe zal dit resultaat me beïnvloeden op andere gebieden, zoals familie, gezondheid, werk en privé, etc.

Als jij wilt dat jouw voornemens dit jaar wel slagen, ga dan aan de slag met deze 5 NLP vormvereisten. Je zult zien dat je doelen formuleert waar je wel warm voor loopt en waardoor jij het hele jaar gemotiveerd blijft.

Community Systemisch werk en NLP voor professionals
Ben jij een (toekomstige) professional en wil jij meer weten over NLP en de kracht van NLP op het werk?
>> Word dan lid van de online NLP & Systemisch werk community <<
Het is gratis.

4. Ontdek wat jou tegenhoudt

Je hebt jouw verlangen opgeschreven voor dit jaar. Je hebt de 5 belangrijkste jaardoelen genoteerd en deze zelfs zo vormgegeven dat ze jou enorm motiveren om waar te gaan maken. De weg is voor jou open om dit dus een geweldig succesvol jaar te maken. Wat is er nu nog wat jou weerhoudt?

We hebben allemaal soms zo onze twijfels, onzekerheden en overtuigingen die ons niet verder helpen. Het kan lastig zijn om dit aan je zelf toe te geven. Misschien geloof je zelf nog niet helemaal in je doelen of geloof je nog niet dat jij dit echt allemaal kunt gaan waarmaken. Wellicht heb je een overtuiging die nog in de weg zit zoals dat het je nog nooit gelukt is, dus waarom nu wel. Maar wat als mijn omgeving niet meewerkt? Of wat als…

Eén manier om belemmeringen die je hebt op te lossen is exact weten wat deze inhouden. Als eerste is het belangrijk om uit te spreken dat je deze belemmeringen hebt. Erken dat er nog iets is wat je weerhoudt om dit jaar echt succesvol te zijn. Want door het te erkennen ontstaat er ruimte en dat is de eerste stap om het te doorbreken. Onderzoek dan jouw manier waarop jij jezelf belemmert. Welke strategieën gebruik je om te falen, welke strategieën heb jij overgenomen uit het verleden, welke patronen speel jij af waardoor er nu nog iets is wat jou weerhoudt. Door deze te erkennen, te onderzoeken en te herkennen, kun je deze veranderen.

5. Zet jouw hulpbronnen in

Ready, set, go! Je kent je verlangens, je hebt de motiverende doelen gesteld en je weet wat jou nog weerhoudt. Sta jij al in de startblokken? Of is er nog iets dat jij nodig hebt om dit echt tot een succes te maken. Weet je van jezelf dat je wel een stok achter de deur kunt gebruiken en heb jij nog een buddy nodig? Heb jij nog bepaalde inzichten nodig of een opleiding om echt die stappen te zetten? Weet dat jij er niet alleen voor staat. We denken vaak dat we alles alleen moeten oplossen. Maar spreek uit wie of wat je nodig hebt.

Maak daarom nu nog een lijst met belangrijkste hulpbronnen die je tot jouw beschikking hebt en een lijst met hulpbronnen die je graag zou willen hebben. Hulpbronnen zijn dingen waarover jij kunt beschikken. Denk daarbij aan: karaktertrekken, vaardigheden, vrienden, opleiding, tijd, energie of wat dan ook. Zo kun je bijvoorbeeld de hulpbron zelfverzekerdheid nodig hebben of een buddy die je af en toe de juiste vragen stelt.

Voor lange tijd heb ik alles alleen willen doen. Maar juist samen met anderen sta je sterker. Gebruik de expertise van anderen. Vraag anderen je uit te dagen en soms eens te vragen naar je doelen. Het maakt de kans groter dat jij jouw doelen echt gaat behalen. Dus wie of wat heb jij nog nodig om echt te gaan met die banaan?

6. Kies ervoor om dit jaar echt een succes te maken

Kies jij er echt voor om dit jaar een succes te maken?
Neem dan nog even de tijd om jouw energie op het juiste niveau te brengen. Zoek een rustige plek op, zet je telefoon uit en reserveer een paar minuten. Sluit je ogen als je dat fijn vindt en laat de boel de boel.

Stel je zelf nu eens voor dat jij alle doelen aan het behalen bent. Beleef dit zo intens mogelijk. Speel deze film af waarin jij bezig bent om jouw doelen te bereiken. Kijk om je heen. Wat zie je, wat hoor je, wat voel je? Maak dit zo levendig mogelijk. Kijk ook eens van een afstandje naar jezelf. Wat zie jij jezelf doen nu jij bezig bent om je doelen te behalen. Wat doe je precies?
En kijk nu ook eens naar jezelf nu jij je doelen behaald hebt. Hoe voelt het dat jij deze doelen behaald hebt? Wat ervaar je in je lichaam? Wat hoor je en zie je dan als je dit behaald hebt? Maak ook dit zo levendig mogelijk.

Je hebt nu een duidelijke innerlijke representatie gemaakt van waar je naartoe wilt. Je hebt je hersenen signalen gegeven waarmee duidelijke consistente uitkomstpatronen worden gevormd. Onze hersenen reageren het sterkst op herhaling en intense gevoelens, dus als jij je je leven voortdurend kunt ervaren zoals je het wenst, zul je bijna zeker creëren wat je wenst.

7. Gaan met die banaan

Daar zit je dan met je wensen, je doelen en helemaal klaar om te gaan. Maar de belangrijkste stap die moet nog gezet worden. Precies! De eerste stap. Zeg ja tegen deze doelen. Zeg ja tegen het waarmaken van jouw dromen. Sta op, zet de stappen die nodig zijn en ga ervoor. Experimenteer, maak fouten, leer, zet kleine stappen, zet grote stappen. Het gaat er uiteindelijk om dat je gaat doen. Doen, doen, doen. Dus pak die doelen erbij en ik zou zeggen: Gaan met die banaan!

Individuele coaching voor professionals Tree Eleven Utrecht

Kan jij wel wat begeleiding gebruiken bij het opstellen en het waarmaken van jouw doelen, of wil jij jouw carrière een boost geven? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik kom graag met je in gesprek en bekijk graag samen met jou, welke strategieën jou gaan helpen om te excelleren.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?