De invloed van jouw relatie met je vader op het succes in jouw leven en werk

Het is vandaag vaderdag, dus het artikel van vandaag staat in het teken van de relatie met je vader. Dat de band met je vader en moeder invloed op jouw leven hebben, is vast geen verrassing. Maar wist je ook dat de band met je vader veel kan zeggen over hoe jij je verhoudt tot anderen, bijvoorbeeld in een relatie of op werk?

Je vader is de belangrijkste man in jouw leven.

Je vader is de belangrijkste man in jouw leven, in ieder geval in jouw jongere leven. De relatie die je met hem opbouwt als je kind bent, bepalen jouw kijk op mannen en op mannelijkheid. Mijn ervaring is dat als je je vader kunt aannemen voor wie hij is, dat je diep van binnen meer natuurlijke daadkracht ervaart en dat je beter in staat bent om grenzen aan te geven. Ook heeft het mij enorm geholpen om volledig in mijn eigen mannelijkheid te gaan staan.

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

Ben de krachtigste versie van jezelf!

Download dit e-book gratis en ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk.

Bewijsdrang

Op het moment dat je je vader afwijst, heb je vaak extra behoefte om jezelf te bewijzen. Je wilt gezien worden wat kan leiden tot een ongezonde bewijsdrang. Een bewijsdrang omdat je van binnen erkend wilt worden in wie je bent. Omdat je die erkenning van binnen niet vindt, ga je hard werken om anderen te overtuigen dat je de moeite waard bent en dat jij wel je doelen kunt behalen. Dit kan ervoor zorgen dat je enorm succesvol bent in je werk, snel carrière maakt en veel successen kunt vieren. Echter het lege gevoel van binnen zal nooit geheel vervuld worden, waardoor het kan leiden tot een ongezonde en onverzadigbare bewijsdrang.

Daadkracht en ambitie

Als het je lukt om je vader aan te nemen op zijn plek, dan zul je juist zien dat je meer vanuit daadkracht en ambitie gaat handelen. Ambitie omdat het gerelateerd is aan jouw eigen doel en motivatie en niet meer omdat je gezien ‘moet’ worden. Dan wordt doelen halen gewoon leuk, omdat het je eigen doelen zijn en vanuit binnen komt.

Mannelijkheid en vaderlijke kwaliteiten

Voor mij heeft het aannemen van mijn vader ook enorm geholpen bij het omarmen van mijn mannelijkheid. Een vader heeft in de jonge jaren van een kind de voorbeeldrol voor ‘de man’; het mannelijke in de wereld. Denk daarbij ook aan mannelijke (vaderlijke) kwaliteiten zoals rechtlijnigheid, daadkrachtig, naar buiten gericht zijn, handelen, maar ook grenzen aangeven en richting geven. Als de band tussen vader en zoon niet goed is, dan kan het gevolg zijn dat de zoon daarmee ook zijn eigen mannelijkheid niet geheel omarmt en dus minder stevig in het leven staat.

Vader en dochter

Als je als dochter een matige of slechte band met je vader hebt ervaren, dan heeft dat ook enorme impact op je liefdesleven. Ook voor de dochter geldt dat de vader in de jonge levensjaren een rolmodel is voor ‘de man’. Voor de ontwikkeling van een klein meisje is het daarom gunstig als ze haar vrouwelijkheid veilig bij haar vader kan verkennen. Heb je als dochter een tekort ervaren bij je vader, heeft hij je teleurgesteld of emotionele of fysieke schade aangericht, dan heeft dat grote gevolgen op je latere beeld van mannen in de wereld. Denk daarbij aan overtuigingen als: “mannen zijn niet te vertrouwen” of “mannen laten me uiteindelijk toch in de steek.”

Daarnaast merkte ik in verschillende sessies die ik heb meegemaakt waar vader of mannelijkheid als thema stond, dat veel vrouwen het lastig vonden om hun boosheid een plaats te geven en te uiten. Door het aannemen van vader, werd het veel makkelijker om die boosheid te erkennen, te uiten en een plek te geven. Merk je nou dat je het moeilijk vindt om keuzes te maken en om koers te bepalen dan zou dit ook gerelateerd kunnen zijn met de innerlijke relatie die je met je vader hebt.

Jouw ouders als ‘package deal’

Els van Steijn schrijft in haar boeken dat je ouders een ‘package deal’ zijn. Ze zijn het mooie, het minder mooie en ook datgene wat je zo graag wilt ontvangen en wat er niet is. Je bent goed met je vader verbonden als je hem zijn plek gunt. Hij mag helemaal zijn wie hij is. De mooie dingen, de nare dingen en alles wat bij hem hoort.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de verbinding met je vader te verbeteren, zelfs als hij er nu niet meer is of als je hem niet meer spreekt. Het gaat namelijk om het innerlijke beeld. Je kunt namelijk altijd dankbaar zijn voor wat je wél van hem hebt gehad. Ouders geven namelijk wat ze kunnen en ze hebben tenslotte het grootst mogelijke cadeau aan je gegeven, Jouw leven. Maar in het algemeen komt het neer op de kunst om los te laten wat niet van jou is en te omarmen wat wel van jou is. Oftewel bij je vader laten wat van hem is en aan te kijken wat van jou is.

Als je je vader zijn plek gunt, wijs je jezelf daardoor ook niet meer af. Je bent immers 50% je vader en 50% je moeder. Als je in staat bent om de package deal van je vader ten diepste te omarmen, zal je ook veel minder kritisch worden op anderen.

Kijk niet alleen, maar zie hem echt

Ik wens jullie allemaal een geweldige dag waarbij je in verbinding mag staan met je vader, waar hij momenteel ook mag zijn. En als je de mogelijkheid hebt, kijk deze keer niet alleen naar je vader, maar zie hem echt. Luister niet alleen, maar hoor ook wat hij zegt.


Meer ontdekken over de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk?

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Familieopstellingen-challenge-voorkant-1024x576.jpg

Krijg aan de hand van 5 modules, stap voor stap in 20 lessen, meer inzicht in de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Wil jij je niet meer continue oververantwoordelijk voelen? Niet altijd meer de rotklussen voor anderen opknappen? Wil jij meer je eigen ruimte innemen en als krachtige professional de werkvloer betreden. Doe dan deze online training.

Wil je meer lezen over de relatie met je vader?

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'WEES DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?