Je eigen plek innemen

Iedereen heeft binnen het systeem een eigen plek. Een unieke plek, speciaal voor jou. Hoe fijn zou het zijn om jezelf volledig te accepteren, volledig trouw te zijn aan jezelf en vanuit innerlijke kracht die stappen te zetten die voor jou belangrijk zijn?

Uit eigen ervaring weet ik dat het niet altijd eenvoudig is om je eigen plek in te nemen. Want het kan zijn dat door bepaalde gebeurtenissen of dynamieken in jouw (familie)systeem je hiervan gaat afwijken. Hierdoor neem je wellicht teveel verantwoordelijkheid, andermans verantwoordelijkheid of ontloop je verantwoordelijk. Dit heeft invloed op jouw energie en jouw authenticiteit maar ook op dat van het hele systeem.

Een voorbeeld uit de praktijk

Zo zijn er verschillende manieren en redenen waarom je wellicht niet op je eigen plek zou staan. Laat ik daarom eens beginnen met een voorbeeld aan de hand van een plaatje.

Je eigen plek innemen - familieopstellingen
  1. Zo kan het zijn dat 1 van je ouders emotioneel of fysiek niet aanwezig is. Wellicht is dat na een scheiding, wellicht na een overlijden, maar het kan ook zijn dat jouw ouder fysiek wel aanwezig was, maar misschien vaak druk of de aandacht bij andere zaken.
  2. In mijn eigen geval zijn mijn ouders gescheiden toen ik 5 was. Ik heb toen bij mijn moeder gewoond. Voor mijn gevoel ontstond er daarom een lege plek, de plek van man des huizes was leeg.
  3. Als klein jochie besloot ik daarom die ontstane plek in te nemen. Ik ging me gedragen als ‘man des huizes’. Ik ging voor mijn zusje en mijn moeder zorgen. En nam daarbij een verantwoordelijkheid op me die niet bij mij als kind paste.  
  4. Het heeft me ver gebracht in mijn carrière. Ik nam al snel veel verantwoordelijkheid, was snel zelfstandig, werd al vroeg manager. Maar ik merkte ook dat het me veel energie kostte en dat ik het soms lastig vond om lekker te spelen en echt te genieten. Ik besefte daardoor dat ik zelf mijn eigen plek en ruimte moest nemen. Want alleen jijzelf kan zorgen dat jij jouw unieke plek in neemt. Dus ook voor jou is dit mogelijk.

Wat is dat dan, die eigen plek?

Zo zijn er verschillende manieren waarom jij van je plek kunt gaan. Je vraagt je wellicht af, plek in nemen? Wat is dan mijn plek en hoe kan ik die dan innemen?

Ordening - Tree Eleven

Iedereen heeft binnen een systeem een eigen plek met de daarbij behorende verantwoordelijkheid. We noemen dat ordening. In een familiesysteem is de ordening heel eenvoudig. Wie het eerst komt is hoger in de ordening. Dat betekent dat grootouders voor de ouders gaan, ouders voor de kinderen en kinderen voor de kleinkinderen.

Daarnaast heb je ook een horizontale ordening. Daarbij hebben kinderen hun plek in de kinderrij. Het oudste kind komt eerst, en daarna volgen het tweede en derde kind. Tijd is daarmee dus een belangrijke factor in de familieordening. De oudste heeft hierbij dus andere rechten en plichten dan bijvoorbeeld de jongste. Jouw eigen plek ontdekken

Als we kijken naar deze horizontale en verticale ordening dan zou je door de dynamieken in jouw familiesysteem hiervan kunnen gaan afwijken. Voorbeelden zijn dat een ouder kan afdalen naar een lagere positie. Dit gebeurt bijvoorbeeld als moeder en dochter beste vriendinnen zijn. Het lijkt erg fijn dat de band zo goed is, maar daarbij gaat de ouder dus ‘naast’ het kind staan en staat daardoor niet meer op de ouderplek.

Ordening Tree Eleven

Andersom geldt dit ook als kinderen op de plek van (één van) de ouders gaat staan. Dit kan onder andere voorkomen bij een scheiding of als één van de ouders overleden of afwezig is. In dat geval ontstaat er verstoring van ordening en dat kan leiden tot verstoring op het gebied van verantwoordelijkheidsgevoel, grenzen aangeven, oordelen over anderen en het in verbinding staan met anderen. Door verstoring van de ordening, verzwakt het alle betrokkenen, oftewel het hele systeem.

Jouw eigen plek innemen

Door je bewust te worden van de dynamieken in de verschillende systemen en dus bewust te worden van jouw gedrag en jouw patronen, krijg je zicht op wat het maakt dat je de dingen doet die je doet en waarom je dat doet. Door dit inzicht ben je instaat om je gedrag te veranderen en bewust te kiezen voor de plek die je in neemt. Zo zorg je ervoor dat je effectiever wordt in je werk, maar ook dat je de krachtigste versie van jezelf kunt zijn.

Wil jij meer leren over de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk?
Vraag dan een gratis ambitiegesprek aan, waarin we jouw verlangen bespreken en onderzoeken wat het beste bij jou past.

Wil je liever zelf aan de slag? Download dan het gratis e-book of doe de online training.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'BEN DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?