Vragen die voor beweging zorgen

We stellen onszelf voortdurend vragen. Doe ik het wel goed zo? Zou het beter kunnen? Hoe komt het toch dat het zo loopt? Waarom gebeurt dit nou? Onze analytische kant vindt het heerlijk om deze vragen te beantwoorden, vooral omdat we het fijn vinden om in oorzaak-gevolg te denken. Het antwoord op deze vragen, geeft inzicht maar zet het ook daadwerkelijk iets in beweging? Zijn het wijze vragen die voor beweging zorgen?

In dit artikel neem ik je mee aan de hand van enkele wijze vragen die je jezelf of een ander ook zou kunnen stellen. Vragen die niet direct een antwoord nodig hebben, maar die er wel voor zorgen dat er iets in beweging komt. Vragen die losmaken wat vastzit, vragen die voor beweging zorgen.

VRAAG 1: Wie of wat wordt er niet gezien?

Waarop ligt jouw focus? Is dat op wat je waarneemt of op dat wat er niet is?

Wijze Vragen - Wie of wat wordt niet gezien

Vaak focussen we ons op datgene dat we kunnen waarnemen. We horen iets en we reageren daarop. Iemand maakt een opmerking en daar wordt je juist blij van of misschien wel geïrriteerd. Hoe heb je dat restaurant ervaren? Dan was het ervaren van de sfeer fijn en het eten smaakte goed. Als je het over je familie hebt, dan spreek je vaak over de gene waar je het meest contact mee hebt.

Wat ik zelf erg interessant vind is, wat ik juist niet hoor of zie.
Laatst had ik een gesprek met iemand over haar huidige baan waarin ze veel werkdruk ervaarde. Ik vroeg haar er meer over te vertellen. Ze noemde enthousiast de uitdaging, de collega’s en het was ook wel erg fijn die vele vakantiedagen.

Ik hoorde niets over haar daadwerkelijke taken, niets van passie en ook geen doel dat ze met haar werk had. Toen ik vroeg over passie en van welke taken ze nou echt energie kreeg, was het even stil en zei ze: ja ik ben eigenlijk zo hard aan het werken geweest dat ik daar niet meer aan gedacht heb. Dat wat niet genoemd werd, was waar ons gesprek op verder ging en waar beweging mogelijk was.

Zo werkte ik ook op een afdeling waar de financiële administratie werd gedaan voor klanten. Echter werden klanten nooit op dit kantoor ontvangen, was er ook geen contact want dat werd door een andere afdeling gedaan en tijdens strategiesessies werd altijd op het einde pas geroepen: ow moet de klant ook nog ergens bij.

Niets in het kantoor leek erop dat er ook ‘echte’ klanten waren. Toen er werd stil gestaan bij wie is onze klant eigenlijk, af en toe een klantbezoek als backoffice en we ook terugkoppeling kregen van wat de klant als feedback had gegeven, merkte je dat de sfeer op de afdeling een stuk beter werd. Dat waar niet over werd gesproken, was nu weer zichtbaar.

Wie of wat wordt er niet gezien?
Dus als je ergens komt, of met iemand in gesprek bent, luister dan naar wat hij of zij te zeggen heeft, kijk rond naar wat je ziet. Maar ga ook eens na wat je niet ziet, hoort en voelt. Bij je eerste date, in een sollicitatie, in een vergadering, op huizenjacht bijvoorbeeld, merk ook eens op waar het juist niet overgaat, wat je wel zou verwachten. Want ook dit kan erg nuttige informatie zijn.

VRAAG 2: Waar gaat het werkelijk over?

Wijze Vragen - Waar gaat het werkelijk om

Tijdens ons werk lopen we allemaal tegen verschillende uitdagingen aan. We vragen ons dan af hoe dat dat komt, hoe we dat kunnen oplossen of kunnen voorkomen. Daarbij creëren we onze eigen verhalen. 

Het ene verhaal zit dichter tegen de ‘werkelijkheid’ aan dan het andere.

Tijdens het intakegesprek vraag ik, wat je wil leren vandaag? Wat is het vraagstuk waar ik je mee kan helpen? Ik weet dat dit altijd een spannend en confronterend moment is en het vraagt ook een bepaalde kwetsbaarheid en vertrouwen. Het verhaal wat er dan meestal komt, is het verhaal waar men rationeel al langer over na heeft gedacht. Maar is dat ook daadwerkelijk waar het over gaat? Is dat waar het nu echt schuurt?
 
Het verhaal gaat meestal niet over het werkelijke probleem
Heel vaak leggen mensen het probleem buiten zichzelf. Men voelt zich dan slachtoffer van een situatie en daarom is dit probleem ontstaan. Of het verhaal gaat over de laag om het probleem heen. Want soms is dat wat er echt speelt te confronterend of is men er nog niet klaar voor om het recht aan te kijken. Het verhaal gaat dan eigenlijk niet over het probleem zelf.
 
Zo hoor ik regelmatig cliënten zeggen dat al hun tijd wordt opgeslokt om zich daadwerkelijk te focussen op hun bedrijf. Of dat het nu onmogelijk is om een andere baan te zoeken, in verband met verantwoordelijkheden richting het gezin, een hypotheek of wat als de leidinggevende erachter komt.
 
Maar waar gaat het werkelijk over?
De eerste redenen die genoemd worden zijn vaak niet het probleem zelf. Als je dan tijdens de opsomming van deze voorbeelden even zegt: Maar waar gaat het nu werkelijk over? 
 
Dan geef je de ruimte om dieper te gaan.
En vaak krijg je dan antwoorden dat iemand het spannend vind om van baan te wisselen. Dat iemand bang is om te falen als ze zich daadwerkelijk op haar eigen bedrijf gaat richten. Of dat iemand denkt niet goed genoeg te zijn. Dat is waar het werkelijk over gaat en dat is waar de beweging kan plaatsvinden.
 
Dus merk of voel je dat iemand in veel woorden gaat uitweiden over wat er speelt, vraag dan eens waar het werkelijk over gaat en ben dan even stil.

VRAAG 3: Bij wie of wat hoort het werkelijk?

Een thema dat regelmatig terug komt tijdens coachtrajecten is het thema verantwoordelijkheid. Velen voelen zich oververantwoordelijk voor wat eigenlijk bij hen hoort.

Wijze Vragen - Bij wie of wat hoort het werkelijk

Zo zijn mijn ouders gescheiden toen ik 5 jaar oud was en heb ik mezelf onbewust de rol als ‘man van het gezin’ toegeëigend. Hierdoor voelde ik me verantwoordelijk voor ‘mijn gezin’. Dit werkte ook door in mijn werk waarbij ik me verantwoordelijk voelde voor het welzijn van het hele team, afdeling en zelfs organisatie. 

Oververantwoordelijk kun je wel zeggen 😉.

Onze eigen plek en van onze plek afgaan
Misschien heb jij ook wel een mening, een oordeel over of verwijten richting jouw ouders, collega’s of leidinggevenden. We zijn dan van onze eigen plek gegaan.

Iedereen heeft binnen het systeem een eigen plek met daarbij behorende verantwoordelijkheid. We hebben er vaak de beste bedoelingen mee als we van onze plek gaan, maar we nemen daardoor verantwoordelijkheid die niet bij ons past.

Dus vraag jezelf daarom af en toe eens af, bij wie of wat hoort het? Hoort het bij een ander, ook prima en goed om te weten, zodat jij een bewuste keuze kunt maken of jij deze wel of niet gaat dragen.

VRAAG 4: Voor wie of wat is dit een goede oplossing?

“Problemen willen begrepen worden, niet opgelost” – Anton de Kroon

Wijze Vragen - Voor wie of wat is dit een goede oplossing

We zijn vaak zo bezig met onze problemen op te lossen, dat we het grotere plaatje uit het oog verliezen. Meestal richten we onze focus op hoe we zo snel mogelijk van dit probleem af kunnen zijn. Maar daardoor vergeten we soms wat deze problemen ons hebben opgeleverd. Dat jij je soms onzeker voelt heeft waarschijnlijk ook te maken met dat je zorgvuldig wilt kiezen.

Alarmbellen voor de diepere laag
Symptomen die voortvloeien uit problemen, maken zichtbaar dat de energie nog niet volledig vloeit en stroomt. Vanuit een systemisch oogpunt kun je deze symptomen eigenlijk zien als een soort alarmbellen die een systeem laten rinkelen om te laten zien dat er op een diepere onzichtbare laag nog werk aan de winkel is.

Geen tijd
Bij vraag 2 besprak ik al dat je mogelijk geen tijd hebt om je volledig te focussen op jouw bedrijf. Het geen tijd hebben is Dé oplossing om niet blootgesteld te worden aan de ‘pijn’ dat het wellicht niet lukt om een succesvol eigen bedrijf te starten. Voor jouw hart is dit tijdsgesprek daarom een goede oplossing om niet gekwetst te worden.

Carrière
Zo kan het ook zijn dat één van je ouders geen succesvolle carrière heeft gehad. Wellicht is je vader of moeder plotseling ontslagen of hebben zij niet de impact kunnen maken die zij zo graag wilden maken. Nu jij zelf bezig bent met jouw carrière, merk je dat je continue tegen problemen aanloopt waardoor jij niet verder komt in jouw carrière.

Nu zou het zomaar kunnen zijn dat je loyaal bent aan je ouders en dat het niet verder komen in jouw carrière de oplossing is om hen onbewust te eren. Oftewel dat je hen niet voor het hoofd wilt stoten dat jij het ‘beter’ doet dan zij en je daaraan onbewust solidair wilt zijn. Hierbij zijn de problemen in jouw huidige carrière een oplossing om loyaal te blijven aan jouw ouders.

Een systeem wil compleet zijn
Zoals je merkt, een systeem wil altijd compleet zijn, dus probeer daarom een probleem in het groter geheel te zien. Waar is dit probleem goed voor? Wat wil het laten zien? Wat als dit de bedoeling was? En stel je daarom eens de vraag, voor wie of wat is (het hebben van dit) probleem een goede oplossing.

VRAAG 5: Van wie of wat heb jij nog toestemming nodig?

Wijze Vragen - Van wie of wat heb jij nog toestemming nodig

Misschien herken je dat wel, rationeel weet je dat het goed zou zijn als je die stap zou zetten, maar je merkt dat de daadwerkelijke stap er nog niet van komt. Het kan zijn dat iets of iemand nog toestemming moet geven zodat jij vol in deze keuze kunt stappen.

Zo spreek ik regelmatig met mensen die een carrièreswitch willen maken. Zo’n verandering is spannend en er komt meer bij kijken dan alleen je passie volgen. Als uiteindelijk het rationele besluit genomen is om er voor te gaan, kan het zijn dat er nog een blokkade zit. Als ik dan vraag, ‘van wie of wat heb je nog toestemming nodig om deze stap te maken?’, dan komt er na een kleine stilte vaak erg belangrijke informatie naar voren.

Jouw partner
Zo kan een goed gesprek met je partner heel belangrijk zijn om volledig voor jouw keuze te gaan. In je gedachten denk je wellicht, goh wat zullen mijn partner en kinderen er wel niet van vinden als ik van baan ga wisselen. In praktijk zie ik daar juist vaak veel steun komen, waardoor er meer mogelijk is dan je in eerste instantie denkt.

Jouw ouders
Maar vaker nog komt de naam van één van de ouders naar boven. Van jongs af aan willen we graag voldoen aan het beeld van onze ouders. Dat is ook logisch want erbij horen is als kind (levens)belangrijk. Maar ook als we ouder worden kan het zijn dat we nog steeds aan dat beeld willen voldoen. Onbewust verlangen we dan dat onze ouders ons en onze beslissingen dan goedkeuren, ons zien, dat we erbij horen. En verlangen we dus onbewust naar hun toestemming.

Een innerlijk deel
Ook kan het zijn dat we innerlijk nog ergens toestemming aan moeten geven voordat we verder kunnen. Dan zijn we bijvoorbeeld nog loyaal aan een belangrijke waarde, een belofte of overtuiging. Of voelt het alsof we nog toestemming nodig hebben van ons hart. >>meer lezen over innerlijke delen

De vraag stellen
Door de vraag te stellen wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk om toestemming gaat vragen en dat gaat krijgen. Onbewust ben je nog ergens mee verbonden. Doordat je nu inzicht krijgt in waar je eigenlijk nog toestemming van wilde hebben, besef je in sommige gevallen al dat je die toestemming niet eens meer nodig hebt.

Wijze vragen die voor beweging zorgen

Dit waren 5 vragen die je jezelf of anderen kunt stellen om los te maken wat vastzit en dus wijze vragen die voor beweging zorgen.

Zou jij graag jouw vraagstuk willen onderzoeken? Zou jij willen ontdekken waar het bij jou weer meer zou kunnen gaan stromen? Welke patronen jou nu niet meer helpen? Oftewel wil jij betere keuzes van binnenuit maken voor een buitengewoon leven, laten we dan in gesprek gaan. Mail me, bel me of vul gerust het contactformulier in en dan onderzoeken we wat voor jou de eerste stap is.

Meer lezen?

Wil je meer lezen over vragen die voor beweging zorgen, lees dan het boek Rake Vragen

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'WEES DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?