De beste boeken over familieopstellingen & systemisch werk

Op deze pagina vind je een overzicht van de beste boeken op het gebied van systemisch werk, zoals familieopstellingen en organisatieopstellingen. Heb je zelf nog aanraders of weet jij nog boeken die hier zeker op zouden moeten staan, laat het me dan weten.  

Mijn favoriete boeken

Hieronder vind je mijn lijst van favoriete boeken en literatuur die ik zelf gelezen heb over het onderwerp systemisch werken, zoals familieopstellingen en organisatieopstellingen. De boeken staan in een willekeurige volgorde.

Meer over mijn favoriete boeken

4.7/5
Uitgever: Het Noorderlicht
Jaartal: 2016
Aantal pagina’s: 316
ISBN: 9789492331328

DE FONTEIN: VIND JE PLEK

Els van Steijn

Aan de hand van de fontein als metafoor van je familiesysteem krijg je praktische handvatten om hardnekkige patronen in je gedrag te doorbreken. Je krijgt meer rust en grip op je leven. 

Door de fontein leer je wat jouw eigen, unieke plek is. Op die plek ontvang je de stroming die essentieel is voor hoe je leven verloopt. Veel mensen staan onbewust niet op de juiste plek, waardoor ze op allerlei vlakken problemen kunnen ervaren. Dit boek geeft je praktische tips waardoor je stevig op jouw plek kunt staan.

Heel handig boek voor als je nieuw bent met familiesystemen en je hier meer over wilt weten. Het wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd aan de hand van de metafoor Fontein, zodat je dit ook kunt herkennen in jouw eigen situatie. Veel herhaling, voor sommigen irritant, voor de ander een manier om het echt te onthouden. Geeft inzicht, niet zozeer praktische invulling of oefeningen.

5/5
Uitgever: Het Noorderlicht
Jaartal: 2020
Aantal pagina’s: 303
ISBN: 9789083104140

DE FONTEIN: MAAK WIJZE KEUZES

Els van Steijn

Versta jij de kunst om onderscheid te maken tussen waar je invloed op hebt en waarop niet, zodat je wijze keuzes kunt maken, waarmee je het jezelf goed laat gaan?

Met behulp van de metafoor van de fontein kun je antwoorden vinden op jouw levensvragen waardoor je voor een hoge levenskwaliteit in het heden en in de toekomst kunt zorgen. In dit boek word je meegenomen in de werking van de fontein op je relaties, je gezondheid, op je werk en in de maatschappij.

Dit boek is het vervolg op ‘De fontein, vind je plek’. Beide boeken kunnen los van elkaar worden gelezen. 

Ook dit boek is weer begrijpelijk geschreven. Hierin wordt meer ingezoomd op bewustzijn, de rol van het ego en uiteindelijk dus hoe jij de meest wijze keuzes kunt maken in jouw leven. Hoofdstuk 2 is een samenvatting van ‘De fontein, vind je plek’, wat ik zelf erg fijn beknopt en overzichtelijker vind. Fijn boek als je meer wilt stilstaan bij bewustwording en je gedragspatronen. 

4.5/5
Uitgever: Phoenix Opleidingen
Jaartal: 2002
Aantal pagina’s: 398
ISBN: 90 800 5077 6

VONKEN VAN VERLANGEN

Wibe Veenbaas & Joke Goudswaard

Een boek over systemisch werk: het werken met familieopstellingen (constellaties). Zowel de praktische uitvoering van constellaties als achtergrondthema’s zoals ouders en kinderen, identificatie en trance, schuld en onschuld en de weg van het verlangen worden belicht. 

De essentie komt naar voren in de vele voorbeelden, gedichten en verhalen. Het boek is bedoeld voor mensen met een therapeutische achtergrond, die zich willen scholen in systemisch werk. Het is ook toegankelijk voor mensen met belangstelling op dit gebied.

Als je echt aan de slag wilt met familieopstellingen dan is dit boek een geweldige aanvulling op jouw kennis. Het staat op een overzichtelijke manier stil bij begrippen, modules, dynamieken en de praktische kant van het opstellen. Aan de hand van voorbeelden en gedichten wordt je meegenomen in de wereld van het opstellen. 

5/5

DOWNLOAD GRATIS EBOOK

BEN DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek door middel van systemisch werk hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven. 

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en handige oefeningen krijg je helder inzicht in welke plek jij nu in neemt. 

4.6/5
Uitgever: Altamira-Becht
Jaartal: 2001
Aantal pagina’s: 320
ISBN: 9789401302081

DE VERBORGEN DYNAMIEK VAN FAMILIEBANDEN

Bert Hellinger

Door middel van ‘familieopstellingen’, de therapeutische methode van grondlegger Bert Hellinger, worden lastige verhoudingen binnen families zichtbaar.

Door het doen van familieopstellingen wordt de tot dan toe verborgen gebleven dynamiek tussen de verschillende gezinsleden boven water gehaald en zo mogelijk opgelost. In deze uitgave van Hellingers standaardwerk wordt aangegeven hoe deze therapeutische methode van familieopstellingen kan worden toegepast en verfijnd, met als doel los te komen van emotionele verstrikkingen.

Hellinger pretendeert niet een pasklare standaardoplossing voor problemen te hebben. En neemt je daarom mee aan de hand van verschillende cases. Principes worden uitgelegd op een vertellende manier, gebaseerd op de fenomenologische werkwijze. Je krijgt dus geen pasklare antwoorden, maar oefent wel een andere manier van kijken. Dat zorgde ervoor dat ik het soms lastig vond om te lezen, maar niet minder waardevol. 

4.7/5
Uitgever: Het Noorderlicht
Jaartal: 2018
Aantal pagina’s: 150
ISBN: 9789492331465

Rake Vragen

Siets Bakker

Als iets niet wil lukken, dan zit het ergens vast. Rake Vragen maken los wat vastzit.

Als je merkt dat je hard aan het werken bent om problemen op te lossen en dat deze problemen steeds in een andere vorm terugkomen. In dit boek ga je opzoek naar de reden waarom het probleem in kwestie een goede oplossing is. 

Door het stellen van rake vragen komt er beweging in situaties die vastzitten. In werk en privé. Door vragen als: Van wie is dit probleem? Is het van jou of hoort het elders? Of: Waar moet de toestemming voor beweging vandaan komen? En: Wat raak je kwijt als je dit probleem niet meer hebt?

In dit compacte en eenvoudig te lezen boek leer je stap voor stap hoe je dat doet, Rake Vragen stellen. Je krijgt kant-en-klare rake vragen. Je leert ook hoe je zelf je eigen rake vragen kunt formuleren. 

Dit boek spits zich toe op met name een systemisch (voor)gesprek voeren. En is erg nuttig als je als opsteller werkt en in je voorgesprek rake vragen wilt stellen. Maar is eigenlijk handig voor iedereen die zichzelf (of anderen) vragen wil stellen die het verschil gaan maken, waarbij je dus ook antwoorden gaat krijgen die echt iets in beweging gaan zetten. Geen zweverige theorie maar helder, nuchter en praktisch.

4.3/5
Uitgever: Thema
Jaartal: 2015
Aantal pagina’s: 180
ISBN: 9789462720213

Systemisch Wijzer

Siets Bakker & Leanne Steeghs

Bakker en Steeghs schreven dit praktische handboek waarin de kennis uit familie- en organisatieopstellingen op een heldere en nuchtere manier wordt vertaald naar de werkvloer. Je leest welke drie oerkrachten er werken in de onderstroom van organisaties en teams, zodat je beter begrijpt wat je al voelde maar waar je nog geen woorden voor had. De oefeningen en opdrachten in het boek helpen je om fijngevoeliger te worden voor signalen die je eerder niet serieus nam.

Door situaties vanuit systemisch perspectief te bekijken, krijg je meer zicht op wat er écht speelt in je team of organisatie. Je creëert nieuwe opties in je handelen en besluiten nemen wordt een stuk makkelijker. Je hoeft minder hard te werken, vooral in situaties die voorheen lastig waren.

Dit praktisch boek laat het systemisch werk zien op het kruispunt waar individuele patronen samen komen in teams en organisaties. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt het systemisch werk op een nuchtere manier uitgelegd.

4.8/5
Uitgever: Noorderlicht
Jaartal: 2017
Aantal pagina’s: 150
ISBN: 9789492331380

Zinnen die de ziel raken

Elmer Hendrix

Iedere opsteller maakt op z’n minst, zo nu en dan gebruik van systemische zinnen. Maar wat zijn nu de juiste systemische zinnen? De zinnen die de ziel raken waardoor een helende beweging kan ontstaan?

Elmer Hendrix heeft helende zinnen die gebruikt kunnen worden in systemische opstellingen uitgewerkt in dit boek. Voor verschillende dynamieken zijn er zinnen beschreven én voor de reacties van de client hierop. Ook heeft Hendrix 16 opstellingen uitgewerkt zodat de lezer kan zien hoe hij de zinnen zelf toepast. Daarnaast zijn een aantal meditaties opgenomen. 

Als je als opsteller voorbeelden wilt hebben van hoe je helende zinnen kunt gebruiken dan geeft dit boek je daarvan een goed beeld. Het leert je welke zinnen passend en werkend kunnen zijn binnen de dynamieken die zich tonen. 

4.6/5
Uitgever: Noorderlicht
Jaartal: 2016
Aantal pagina’s: 219
ISBN: 9789492331366

Systemisch Coachen

Jan Jacob Stam & Bibi Schreuder

Het systemisch werk ontwikkelt zich meer en meer naar de dagelijkse praktijk. Opstellingen hebben laten zien hoe systemen werken. Het Systemisch denken ontwikkelt en kan nu direct in de dagelijkse praktijk in gezet worden, zonder opstellingen.

Dit boek is onderdeel van deze beweging. Het boek geeft de lezer impulsen om zijn eigen vragen te formuleren, zijn eigen verdieping te creëren en toe te passen op zijn eigen wijze. Het is ook een handboek: de lezer op weg geholpen met oefeningen of instructies. In het laatste deel van het boek is een uitgebreide lijst opgenomen met verschillende soorten symptomen. Ieder symptoom wordt besproken vanuit een systemisch perspectief, als impuls voor de coach om verder te onderzoeken. 

Theoretisch ‘leer’boek met praktische opdrachten en voorbeelden. Insteek is echt om iets te leren, hoe je kennis en technieken uit opstellingen kunt toepassen in een-op-een situaties. Mooie vormgeving, voor mij soms wat chaotisch opgebouwd. 

Overige boeken

Hieronder vind je een overzicht van boeken en literatuur over systemisch werken, zoals familieopstellingen en organisatieopstellingen, in de Nederlandse taal. De boeken staan in een willekeurige volgorde. 

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'WEES DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?