Wat is NLP coaching?

In je leven loop je meerdere malen tegen bepaalde uitdagingen en situaties aan, waarbij je wel wat extra hulp kunt gebruiken. Je wilt dan dat dit professioneel gebeurt en dat dit een duurzame verandering teweegbrengt. NLP coaching zou dan een zeer geschikte optie kunnen zijn, maar misschien weet je nog niet wat dat precies inhoudt. Na het lezen van dit artikel ben jij meer bekend met NLP coaching en weet jij hoe NLP coaching jou kan helpen om jouw gewenste doelen te bereiken.

Wat is NLP?

Om te beginnen vraag je je wellicht af, NLP coaching?… Wat is NLP uberhaupt? Alleen al over wat NLP is kun je al veel schrijven, maar ik zal beginnen met een korte uitleg. NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. NLP is de studie naar onze bewuste en onbewuste binnenwereld en naar ons gedrag. NLP omvat communicatie– en gedragsmodellen die ons inzicht geven in ’hoe’ we de dingen doen die we doen. Met NLP leer je hoe je invloed krijgt op onbewuste breinprocessen. Zo kun je NLP gebruiken om je beter te leren voelen, beter te leren communiceren of betere strategieën te maken voor het werk dat je uitvoert. NLP is vooral een manier van leven, oftewel voorin de bus gaan zitten van jouw eigen carrière, van jouw eigen leven.

Iedere coach gebruikt NLP, bewust of onbewust. Daarnaast is niet iedere NLP’er direct een geschikte coach. Maar wat maakt NLP coaching dan zo uniek en herkenbaar? En wanneer is NLP coaching dan geschikt voor mij?

Wat is NLP coaching?

De basis van NLP coachen is doelgericht coachen. NLP coaching helpt mensen om zelf de regie te nemen in het leven en daarbij dus zelf het stuur in handen te hebben. Fundamentele vragen hierbij zijn: Wie ben je, wat wil je en wat is er nodig om dat te bereiken? NLP is er op gericht dat je jouw eigen hulpbronnen leert aanspreken, jouw eigen problemen oplost en daardoor jouw eigen doelen bereikt.

Doelgericht en toekomstgericht

Bij NLP coaching staat het NLP coachmodel centraal, oftewel waar sta je nu? (Huidige situatie) en waar wil je naar toe? (Gewenste situatie). Daartussen zit de weg met verschillende technieken en interventies. Het gaat in eerste instantie dus om wat jij wilt bereiken. Daarbij is NLP toekomstgericht. Het kan natuurlijk zo zijn dat je gedurende de weg naar dit doel, obstakels, overtuigingen of belemmeringen tegenkomt die gerelateerd zijn aan het verleden. NLP helpt dan om deze te transformeren. Daarbij is het waardevoller om het proces van de waarneming te veranderen, dan om diep in te gaan op de daadwerkelijke inhoud van deze gebeurtenis. Wroeten in het verleden is daarom niet nodig.

Krachtige methode om je eigen hulpbronnen te activeren

We hebben allemaal wel eens negatieve gedachten, gevoelens die dwars zitten en beren die we op onze weg zien. Een NLP coach begeleidt je dan om deze te overwinnen en begeleidt je bij het aanleren van positieve gedachten, gevoelens en gedragingen. Deze krachtige methode zorgt er dus voor dat mensen snel en blijvend in hun kracht komen te staan.

NLP is er namelijk op gericht dat mensen hun eigen hulpbronnen leren aanspreken. Samen met de coach ontdek je de hindernissen en worden de juiste interventies toegepast. Je kunt namelijk wel tegen iemand zeggen dat hij niet onzeker hoeft te zijn of dat zij meer zelfvertrouwen mag uitstralen tijdens een presentatie, maar dat wil nog niet zeggen dat iemand dan weet hoe dat te doen. Met een coach leer je je interne aanwezige hulpbronnen zoals kracht, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, zelfliefde te activeren om zo beter in staat te zijn om jouw doelen te bereiken, zonder snel terug te vallen in oude gewoonten en last te hebben van emoties uit het verleden. Hierdoor wordt verandering en het behalen van jouw doelen een stuk succesvoller, eenvoudiger en zelfs leuker.

Community aanmelden
Ben jij een ambitieuze professional en wil jij meer weten over NLP en de kracht van NLP op het werk?
>> Word dan lid van de online community speciaal voor Ambitieuze Professionals. <<
Het is gratis.

Het NLP coachmodel

NLP coachen is vooral populair omdat het praktisch, veelzijdig, diepgaand en persoonlijk is. Stappen die tijdens een coachgesprek of -traject aanbod komen:

 1. In kaart brengen van de huidige situatie (Waar sta ik nu?)
 2. In kaart brengen van de gewenste situatie (Wat is mijn doel?)
 3. Identificeren van de obstakels, hindernissen en belemmeringen (Wat houdt mij tegen?)
 4. Identificeren van de benodigde hulpbronnen (Wat en wie heb ik nodig?)
 5. Opstellen van een stappenplan om de gewenste situatie te bereiken. (Wat ga ik doen?)
 6. De hindernissen wegnemen en hulpbronnen installeren aan de hand van verschillende technieken, interventies en methoden.
NLP Verandermodel Coachmodel

Zo had een coachee black outs tijdens sollicitatiegesprekken wanneer ze de baan echt heel graag wilde (1. Huidige situatie). Ze wilde graag deze sollicitatiegesprekken met zelfvertrouwen kunnen voeren en een bepaalde rust hebben om dit gesprek tot een succes te brengen (2. Gewenste situatie). Ze werd nu tegengehouden door negatieve gedachten en een druk vanuit perfectionisme (3. Hindernissen). De hulpbronnen die ze zelf benoemde waren naast een gerichte voorbereiding, zelfvertrouwen en rust (4. Hulpbronnen). We stelden een plan van aanpak op om richting de gewenste situatie te gaan (5. Plan van aanpak). Tijdens de coaching hebben we enkele NLP technieken gedaan, zoals visualisaties en het installeren van deze hulpbronnen. Thuis heeft ze de gewenste voorbereiding getroffen (6. Technieken en interventies). Ik vind het geweldig om haar dan twee weken later te spreken en te horen dat ze bij twee bedrijven het sollicitatieproces succesvol heeft doorlopen en ze nu zelfs kon kiezen waar ze aan de slag ging.

Gebruik van methoden en technieken

Tijdens coaching wordt er gebruik gemaakt van NLP technieken, modellen en methoden. Tijdens de NLP practitioner opleiding komen deze aan bod en hier op de website staan er ook al enkele verder uitgelegd. Denk hierbij aan het installeren van hulpbronnen, het gebruik maken van de logische niveaus, gebruik maken van tijdslijnen, visualisaties, hoefijzertechniek, hypnose en nog veel meer.

Wanneer is NLP coaching iets voor mij?

NLP coaching werkt dus fantastisch als je meer grip wilt krijgen op je eigen leven of carrière. Als je regelmatig vast loopt in situaties op je werk, school, of thuis en je deze patronen en gewoontes wilt veranderen. Maar ook als jij richting wilt geven aan je leven en je dus wilt focussen op het behalen van jouw ambities en doelen. Je kunt daarbij denken aan onderstaande situaties:

 1. Als je richting wilt geven aan je leven, relatie of carrière.
 2. Als je zoekend bent naar je talenten, vaardigheden, valkuilen, identiteit of je unieke bijdrage.
 3. Bij stress, overspannenheid en een dreigende burn-out
 4. Bij conflicten en communicatieproblemen
 5. Bij ongewenste gevoelens, emoties en gedrag
 6. Bij interne conflicten, twijfelen en piekeren
 7. Bij angsten en fobieën
 8. Als je zelfverzekerd en goed voorbereid wilt zijn, tijdens presentaties, sollicitaties, vergaderingen, examens
 9. Als je moeite hebt bij het aangeven van je persoonlijke grenzen.

Wanneer is NLP coaching niet geschikt voor mij?

Ik hoor ook geluiden van mensen die vinden dat NLP coaching totaal ongeschikt is. Daar hebben ze gelijk in als je de onderstaande punten bij je herkent:

Als je wilt dat NLP een magische pil is.
Als je denkt dat NLP een magische pil is dan zal een NLP coachtraject tegenvallen. NLP heeft eenvoudige technieken die bewezen zijn dat ze helpen en verandering simpeler maken. Maar tijdens een coachtraject wordt er verwacht om nieuwsgierig te zijn naar jezelf en je eigen overtuigingen onder de loep te nemen.

Als je verwacht dat NLP een grote magische trukendoos is
Van buitenaf lijkt het zeker iets magisch. Ook als ik weer positieve reacties terug krijg van iemand die al een lange tijd een hardnekkig patroon had, en hier een enorme verandering in heeft kunnen aanbrengen. Dat is magisch natuurlijk. Het zijn echter geen trucjes die toegepast worden, maar een goed begrip van hoe het brein werkt, hoe taal van invloed is en hoe communicatie verloopt met jezelf en anderen.

Als je verwacht dat NLP alle problemen oplost.
NLP werkt fantastisch bij het oplossen van problemen. Echter dat wil niet zeggen dat het leven volledig maakbaar is. Ik verwacht dat er altijd collega’s zijn waar je minder mee over weg kan, de belastingdienst is ook nog niet van plan om geen belastingen meer te heffen en in de supermarkt is betalen nog steeds gewenst. Echter, NLP coaching leert je te kiezen hoe je met de ‘werkelijkheid’ om wilt gaan en zorgt ervoor dat je meer mogelijkheden ervaart en dus in staat bent om beter je ambities en doelen waar te maken.

Kortom, NLP coaching is een vorm van coaching die mensen snel en blijvend in hun kracht zet. Wil jij ook zelf aan het roer staan? Het leven leiden dat jij wilt leiden en de persoon zijn die jij wilt zijn? Hoor jij tot de groep mensen die het beste uit zichzelf en hun leven willen halen? Vraag dan een ambitiegesprek aan, want dan zou NLP coaching voor jou enorm geschikt kunnen zijn om jouw doelen te gaan bereiken.

Dennis van Berlo is Trainer-Coach die als coach naast NLP ook andere methoden en technieken gebruikt, zoals systemisch coachen, Lean, transactionele analyse en positieve psychologie. Dennis is licensed trainer of Neuro-Linguistic Programming® en licensed NLP coach™, internationaal erkend door de Society of NLP van Richard Bandler, één van de grondleggers van NLP.

Meer lezen?
Gratis e-book NLP voor Professionals.

Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?