Erken dat je iets onder ogen te zien hebt en groei

We zijn er goed in om emoties weg te duwen. Vaak weet je wel dat er iets aandacht nodig heeft, maar nu even niet. Die baan die je uitput, de scheiding van je ouders die zijn effect had op jou of dat geheim dat alleen jij weet. We herkennen allemaal wel iets waarvan we weten dat het er is, maar waar we nog niets mee doen. Het is geen onwil om dit weg te stoppen of uit te stellen, want waarschijnlijk heb je het idee dat de pijn nu te groot is, dat je het nog niet aankan of dat er een beter moment gaat komen.

Het is te vergelijken met een bal die je onder water probeert te houden. Je gebruikt al je kracht om die bal onder te duwen. Je voelt dat die bal naar boven wil, maar zolang je de kracht hebt en sterk genoeg bent, is die bal te controleren. Een bal onder water komt altijd een keer omhoog. Het wacht op een moment dat je minder focus hebt of als je even niet sterk genoeg bent. Hoe meer kracht je gebruikt om deze bal onder water te duwen, met des te meer kracht schiet deze omhoog, opzoek naar zijn vrijheid.

Eigenlijk is dit het beste wat je op zo’n moment kunt overkomen, maar op zo’n moment voel je je enorm klote en kwetsbaar. Denk maar eens aan momenten dat het bij jou knapte, wellicht bij een burn-out of bij de woede bij langdurige onvrede op je werk.

Het lijkt soms eenvoudiger om niet toe te geven aan deze emoties. We weten wel dat er ergens iets is, maar het komt nú niet gelegen of we zijn bang voor het onbekende, onbekend met waar de bal naartoe schiet. De vraag is dan aan jou, hoelang wil je die bal met al je energie onder water houden? Hoeveel energie en tijd wil je daarmee verliezen? Of verzamel je de moed en laat je die bal (gecontroleerd) gaan. Vang hem weer op als hij vrijkomt, want de consequenties zijn minder erg dan dat we in ons hoofd al 100x hebben afgespeeld. Hoe eerder je durft te erkennen dat je nog iets onder ogen te zien hebt, hoe groter de kans dat je je patroon overstijgt en eraan voorbij groeit.

Wil jij bespreken hoe je deze bal z’n vrijheid kunt gunnen en hoe jij dit patroon kunt overstijgen en kunt groeien, vraag dan een kosteloos ambitiegesprek aan of download het gratis Ebook – Ontdek jouw unieke bijdrage.

Wil je meer lezen over erkennen en grip krijgen op je leven door inzicht te krijgen in jouw systemen, lees dan:

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'WEES DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?