NLP Hoefijzer techniek

Hoe kun je belemmerende overtuigingen ombuigen naar overtuigingen die jou wel verder helpen? Met de NLP hoefijzer techniek wordt het makkelijker om belemmeringen kwijt te raken en er een motiverende overtuiging voor in de plaats te krijgen.

Wat zijn overtuigingen

In de wereld heeft niets betekenis van zichzelf. Alles krijgt betekenis door de betekenis die we daar zelf aan geven. Overtuigingen zijn daarom een soort van filters waarmee wij de wereld ervaren. Zij bepalen voor ons wat er wel en wat er niet mogelijk is voor ons. We geloven ergens in, we hebben daar ‘bewijs’ voor (in het verleden werkte dat, dus is het zo). Echter is dit niet automatisch waar. Overtuigingen houden we namelijk in stand met ‘bewijs’ uit het verleden. Maar het verleden is niet gelijk aan de toekomst. Dus overtuigingen zijn niet de waarheid. Het zijn maar overtuigingen.

Overtuigingen kunnen echt wel veel betekenen voor je leven. Als jij het idee hebt dat er iets niet mogelijk is, en je gelooft die overtuiging, dan zal je uiteindelijk ook gelijk krijgen. Automatisch wordt er gezocht naar bewijs om die belemmerende overtuiging te voeden en daar waar aandacht naar toe gaat, dat groeit. In zo’n geval kan een overtuiging je dus beperken. Maar wellicht is een overtuiging waar in 1 geval, maar is die overtuiging niet op alles en iedereen van toepassing. Hieronder enkele voorbeelden:

> Mijn passie volgen betekent dat ik niet genoeg verdien. (Zijn er mensen die hun passie volgen en wel genoeg verdienen?)

> Ik mag geen fouten maken. (Heb je weleens een fout gemaakt en dat overleefd?)

Deze onware overtuigingen helpen je vaak niet verder. Dan kun je beter in iets geloven dat je wel verder helpt. Wat als alles wat ik wil, wél mogelijk is?

De hoefijzertechniek

NLP Hoefijzer
NLP Hoefijzer

Met de NLP hoefijzer techniek van Dilts kun je afscheid nemen van overtuigingen die je niet verder helpen en dat gat opvullen met een overtuigingen die jou wel verder helpen.

We hebben drie categorieën namelijk, Geloven, Ooit geloofd en willen geloven. Daartussen zitten twee fasen die de overgang eenvoudiger kunnen maken. Dit samen vormen de 5 categorieën.

Bedenk voor elk van de 5 categorieën een situatie. Bij elk van deze situatie gaan we een anker aanbrengen. Dat kun je doen door bijvoorbeeld de 5 categorieën op te schrijven en deze in de vorm van een hoefijzer op de grond te leggen. Ga op het ‘vloeranker’ van de categorie staan en denk daarbij aan een specifieke situatie. Ervaar deze zo goed mogelijk zodat een sterk anker ontstaat.

– Ooit geloofd (wellicht die man die jarig is in december)

– Open voor twijfel (ga ik deze zomer nog op vakantie?)

– Geloven (Mijn naam is)

– Open om te geloven (Op 11 mei gaat iedereen weer naar school)

– Willen geloven, maar nog niet geloven (Fouten maken mag)

Ervaar iedere situatie zo goed mogelijk en schrijf het bijvoorbeeld op. Bij de stappen hieronder loop je dan van het ene vloeranker (briefje) naar het andere vloeranker.

Stap 1. Pak een belemmering die je nu gelooft en graag kwijt wilt. Zet de stap naar Open om te twijfelen. Ervaar deze belemmering zoals in de situatie dat je er open voor staat om te twijfelen. Zou je je kunnen voorstellen dat de belemmering misschien niet waar is?

Stap 2: Pak nu een verwante overtuiging die je graag zou willen geloven maar nog niet gelooft. Zet nu de stap van willen geloven naar open om te geloven. Ervaar deze nieuwe overtuiging alsof je open staat om te geloven. Zou je je kunnen voorstellen dat er een beetje van waar zou kunnen zijn.

Stap 3: Ga terug naar Open om te twijfelen en zet de stap naar Ooit geloofd met de belemmering in gedachten. Ervaar nu de belemmering alsof je deze ooit geloofde. Kun je je voorstellen dat je het nu niet meer geloofd, maar er ooit wel in geloofde?

Stap 4: Ga nu terug naar Open om te geloven en zet de stap naar Nu geloven met de nieuwe overtuiging in gedachten. Ervaar nu de nieuwe overtuiging alsof je deze gelooft. Kun jij je voorstellen dat dit 100% waar is.

Dit waren de stappen van de NLP hoefijzer techniek.

Meer ontdekken over de kracht van NLP?

Download het gratis e-book en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?