Man/Vrouw energie: Ontmoet je innerlijke familie

Dit artikel staat in het teken van man/vrouw energie en daarbij het model van de innerlijke familie. Ongeacht onze gender en seksuele geaardheid hebben we allemaal mannelijke en vrouwelijke energie in ons en dat geldt voor elk systeem. Ook is er de onderlinge dynamiek tussen deze mannelijke en vrouwelijke energie. Door hier meer inzicht in te krijgen kunnen we dit systemisch beter inzetten en krijgen we meer inzichtelijk hoe we verstrikt kunnen raken in de schaduw kwaliteiten en ook hoe deze energieën samen kunnen werken en elkaar kunnen dienen.

Ik heb dit model van de innerlijke familie ervaren als een geweldig model om volledig in je kracht te komen staan en gebruik te maken van de verschillende kwaliteiten in je. Juist door dit te koppelen aan verschillende innerlijke personen wordt het erg herkenbaar en krijgt het een gezicht.

Wil jij ook de verschillende kanten, behoeften en kwaliteiten van jezelf beter leren kennen en bewuster inzetten? Wil je meer inzicht krijgen in jouw persoonlijke innerlijke familie en daardoor leren meer zélf de regie te nemen in jouw eigen leven? Lees dan snel verder.

Bewuster inzetten van jouw kwaliteiten

Hoe mooi zou het zijn als je de verschillende kwaliteiten die je in je hebt, bewust zou kunnen inzetten? Die duidelijke en daadkrachtige kant van je, wanneer je vindt dat het nu echt wel tijd is voor die salarisverhoging. Of juist die geduldige kant, als je bij de snelkassa staat en ziet dat ‘snel’ voor sommige personen een andere betekenis heeft als die jij er aan geeft. Of die kant van dat ongedwongen enthousiasme bij het juichen en springen als Nederland weer een belangrijke wedstrijd wint. Of wellicht wil je even lekker wegdromen en vol vertrouwen naar de toekomst kijken? Al deze kanten heb je in je. Herken jij ze bij jezelf?

Innerlijke Familie Graphic
Innerlijke Familie Graphic

Het zijn je innerlijke familieleden, je innerlijke man, vrouw, jongetje en meisje en nog een innerlijke wijze/regisseur. Net zoals in de praktijk, iedere familie is anders en is er geen kind hetzelfde. Echter, ik merk dat er op hoofdlijnen vaak wel overeenkomsten zijn. De genoemde profielen hieronder zijn daarom de punten die ik bij mezelf herken en bij anderen heb gezien. Misschien herken je deze ook, wellicht zijn ze bij jou iets anders. Ik zou je daarom willen uitnodigen om juist zélf je innerlijke familie te ontmoeten en te ontdekken wat hun kwaliteiten en schaduwkanten zijn.

Het Jongetje


Het eerste lid dat ik ontmoette was mijn innerlijke jongetje. Hij is enthousiast, zit vol levenslust, vond het geweldig om buiten te voetballen, samen teams te maken, partijtjes te organiseren en dingen te ondernemen. Hij kon ook af en toe behoorlijk driftig zijn als er iets gebeurde wat hem niet beviel en dat resulteerde dan vaak in een te late sliding waarbij nog net het been meegenomen werd. Even zaken op orde stellen en laten zien dat het zo niet werkt. Speels en zeker niet bang. Wellicht herken je het jongetje wel in je, dat zorgt voor vernieuwing, nieuwe kansen ziet en op een speelse manier door het leven gaat? Hij helpt me nu om dingen te ondernemen, de dingen te doen waar ik echt blij van word en op een avontuurlijke manier in het leven te staan.

Het Meisje


Dit was de eerste keer dat ik mijn innerlijke meisje ontmoette. Dat er een innerlijk kind in je zit, daar was ik al vaker mee in aanraking gekomen. Maar dat ik als man ook een innerlijk meisje zou hebben dat was nieuw voor. Toen duidelijk werd dat zij staat voor mijn dromen, het met vol vertrouwen de toekomst tegemoet zien en mijn creativiteit, vielen er een aantal puzzelstukjes op zijn plaats. Haar puurheid, creativiteit en geloof hebben mij altijd enorm geholpen op momenten dat het minder met me ging. Als je zelf op zoek gaat naar dat kleine meisje kun je eigenschappen tegenkomen zoals openheid, verbinding en harmonie, maar ook kwetsbaarheid en onzekerheid

De Man


De innerlijke man die zei direct stop toch met al dat geneuzel. Duidelijk, vol zelfvertrouwen en daadkrachtig. Deze positie geeft mij een duidelijke richting, zorgt ervoor dat ik doelen stel en dingen ook daadwerkelijk ga doen. Punt. Geduldig, nee dat niet. Dus next.

De Vrouw


Ik had persoonlijk zelf het meeste moeite om de innerlijke vrouw te ontmoeten. Een reden zou kunnen zijn dat het voor mij lastiger was om man/vrouw energie te onderscheiden omdat mijn ouders gescheiden zijn en deze rollen meer door elkaar hebben gelopen. De kwaliteiten waren al snel duidelijk want dat zijn het empathisch vermogen en met betrokkenheid echt naar iemand luisteren. Maar ook enorme draagkracht, het weten, het realistische, het bezorgde en het verzorgende zijn mogelijke kenmerken.

Het is net een echte familie

Zoals je kunt lezen gaat het niet over goed en fout of beter en best.We hebben allemaal deze innerlijke familieleden in ons en ze dragen allemaal kwaliteiten en schaduwkanten met zich mee. Het is daarom net een echte familie. Ze hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn. De ene familie is hechter dan de andere en bij de één is iedereen actief en bij de ander zijn er al een paar vroegtijdig afgehaakt. Het ontdekken hiervan zorgt juist dat je congruenter wordt met jezelf in je doen en laten. Merk je op dat je jongetje of meisje stil is of minder aanwezig, ontdek dan wat zou kunnen helpen om ook hen meer zichtbaar te laten zijn.

Wie heeft de regie in jouw leven?

Misschien zie je in deze familieleden bepaalde patronen terug die je kunt herleiden naar je gezin van herkomst, bijvoorbeeld dat jij je ouders herkent in je innerlijke man of vrouw. Dan weet je in ieder geval hoe het komt dat je soms zoveel op je ouders lijkt en dat bepaalde patronen zich lijken te herhalen. Dit inzicht helpt je ook om antwoord te geven op de vraag wie de belangrijkste beslissingen neemt in jouw leven. Ben jij dat zelf of zit daar een verstrikking met anderen?

Mijn eigen ervaring

Voor mij was dit een geweldige ervaring om dit inzicht te krijgen in mijn innerlijke familie en me bewust te worden van de verschillende kanten, dynamieken en mogelijkheden. Ik kan je aanraden om ook eens een familiereünie te organiseren met jouw innerlijke familie en waarom zou je wachten tot kerst als ze nu al bij elkaar zijn?

Ik zelf heb mooie lessen hieruit mee kunnen nemen en ga aan de slag om de connectie met enkele leden te verbeteren, aandacht te geven en te verbinden met elkaar.

Zo gaf mijn innerlijke jongetje aan dat het een goed idee zou zijn om deze mooie ervaring met anderen te delen. Mijn innerlijke meisje stelde voor om het met al haar creativiteit te schrijven. Mijn innerlijke vrouw zei dat ze er ook graag naar zou willen kijken zodat er geen rare dingen in de tekst zouden staan. Mijn man en jongetje overlegden en vertelden de vrouw dat ze dat dan op het einde moest doen, want anders stokte de creativiteit bij het meisje. De innerlijke man stond op. Tjop Tjop!! laten we nu direct aan de slag gaan, des te eerder staat het online.

Wil je meer hierover lezen? Arienne Klijn heeft een heel boek over dit thema geschreven.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'WEES DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?