Het onzichtbare zichtbaar maken

Weet jij welke patronen en verantwoordelijkheden je meeneemt van uit jouw familie? Welke plek neem jij in, in jouw (familie)systeem? Neem je jouw eigen plek in, of sta je op de ‘positie’ van een ander? Hou jij je bezig met jouw verantwoordelijkheden, of draag je (onbewust) de zorgen van jouw ouders?

Afgelopen weekend heb ik weer deelgenomen aan een training in het teken van familieopstellingen. Na zelf een opstelling te hebben begeleid, was het tijd voor een aantal zeer interessante cases.

Ik blijf het magisch vinden om te zien hoeveel impact zo’n dag maakt. Hoe duidelijk sommige onzichtbare patronen worden, omdat het direct zo visueel zichtbaar wordt. Heel herkenbaar vaak, maar toch wordt het ervaren als een verrassing omdat het vaak onbewust werd meegenomen.

Het mooie aan een familieopstelling is, dat het thema’s en patronen aan het licht brengt waar we ons normaal gesproken niet zo bewust van zijn. De relatie met bijvoorbeeld je kinderen en (groot)ouders en de impact daarvan op je eigen handelen. Soms zit je wellicht vast in een patroon en vraag je je af hoe dat komt, dan kan een familieopstelling meer inzicht geven.

Ik zat in de trein en iemand vroeg me hoe een familieopstelling werkt. Na een kleine uitleg zei ik: een opstelling begrijp je eigenlijk meestal pas door hem zelf te ervaren. Ervaren kan door deelname aan een workshop of tijdens een 1 op 1 coaching. Zou je dat eens willen? laat het me dan weten.

Denk je dat klinkt interessant en zou jij ook het onzichtbare zichtbaar willen maken met een familieopstelling. Dat kan, je kunt namelijk zelf de eerste stap zetten?
1) Pak een aantal koffiekopjes of andere te verplaatsen voorwerpen.
2) Pak een glas, dit is bijv. je vader, en zet die ergens voor je neer op tafel. Laat je leiden door je gevoel. Pak een tweede glas, dit is je moeder, en zet ook deze op een positie. Het derde glas dat ben jezelf, en geef deze ook een positie.
3) Wat valt je op aan de posities? Staan ze dichtbij elkaar of juist veraf? Welke ‘kant’ kijken ze op? Kijkend naar elkaar of juist van elkaar weg?
4) Voeg eventueel broers of zussen toe.

Interessant dat zo’n simpele oefening je al zoveel inzicht kan geven, toch?

Download Ebook Systemisch Werk

Wil je hierover meer lezen? Download dan gratis het e-book.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ben de krachtigste versie van jezelf

'WEES DE KRACHTIGSTE VERSIE VAN JEZELF'

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem

Ontdek de invloed van jouw familiesysteem op jouw werk. Ontdek hoe jij de krachtigste versie van jezelf kunt worden en hoe jij met meer energie, flow en impact jouw werk als professional kunt vormgeven.

.
Kan ik je helpen?