Jouw stemming veranderen met de Driehoek van Betekenis

Stel je voor dat je een slechte dag hebt en alles wat je overkomt, lijkt deze dag mis te gaan. Je bent gefocust op alles wat fout gaat en dit maakt je ongelukkig en geeft je een mindere stemming. Je wilt dit veranderen, maar hoe? Dit is waar de driehoek van betekenis in beeld komt. Lees dit artikel en ontdek hoe je jouw stemming kunt veranderen met de driehoek van betekenis. De driehoek van betekenis stelt dat onze stemming niet bepaald wordt door externe omstandigheden, maar door de (interne) betekenis die we aan deze omstandigheden geven. Onze interpretatie van situaties bepaalt onze emoties, gedachten en gedrag. Als we ons richten op de drie pijlers van de driehoek van betekenis; focus, fysiologie en taal, kunnen we onze stemming veranderen.

Door onze focus te verleggen van negatieve naar positieve gedachten, kunnen we onze emoties beïnvloeden. Door onze fysiologie te veranderen, bijvoorbeeld door te bewegen of te lachen, kunnen we onze stemming verbeteren. En door onze taal te veranderen, door bijvoorbeeld affirmaties te gebruiken, kunnen we onze gedachten beïnvloeden. Door de driehoek van betekenis te begrijpen en toe te passen, kunnen we onze stemming verbeteren en onze levenskwaliteit verhogen. Lees in dit artikel meer over de driehoek van betekenis en probeer vandaag nog de drie pijlers van focus, fysiologie en taal in je leven te integreren en ervaar hoe deze invloed hebben op je geluk en stemming.

Jouw stemming en de driehoek van betekenis

Heb je wel eens van die dagen dat alles goed lijkt te gaan? Dat je in een flow zit en dat het leven op rolletjes lijkt te lopen. Je merkt dat de dingen die je doet in één keer lukken waar je normaal meer moeite mee hebt? Of andersom, dat alles tegen lijkt te zitten, je voelt dat je in een gevecht zit en je dingen verprutst die je normaal makkelijk afgaan? Je bent nog steeds dezelfde persoon, dus wat is nou het verschil? Precies, je stemming.

Het verschil tussen succesvol en minder succesvol gedrag wordt bepaald door de neurofysiologische toestand waarin je bent; je emotionele staat of stemming. Er zijn vermogende stemmingen, die de kans op succes bevorderen, zoals liefde, vertrouwen, innerlijke kracht. En er zijn beperkende stemmingen, die ons succes in de weg kunnen staan, zoals angst, verdriet, wantrouwen, etc.

Alles wat we willen is terug te brengen naar een bepaalde stemming

Bijna alles wat mensen willen, is terug te brengen naar een bepaalde stemming. Ga voor jezelf maar eens na, wat de dingen zijn die je graag zou willen in je leven. Veelal zijn dat dingen die gebaseerd zijn op een vermogende stemming. Vrijheid, liefde, vertrouwen, geluk.

Zo is liefde een stemming, een gevoel dat we aan onszelf signaleren en in onszelf ervaren, op basis van bepaalde stimuli uit de omgeving. Zo is dat ook met vertrouwen, geluk enzovoort. We creëren deze stemmingen zelf in ons.

Misschien was jouw antwoord op de vorige vraag wel dat je verlangde naar een nieuw huis. Maar dat zal vast niet zijn om de stenen of leidingen die erin liggen. Je verlangt waarschijnlijk naar dat wat het huis jou brengt; comfort, veiligheid, geluk of dat wat je denkt dat een huis jou gaat opleveren. Ook hier gaat het dus over het bereiken van een bepaalde stemming.

Je stemming begrijpen

Je stemming begrijpen is de sleutel tot het begrijpen van verandering en het bereiken van excellentie. Als je positieve vooruitgang wilt boeken, is het dus belangrijk om in een positieve stemming komen, want ons gedrag is het resultaat van onze stemming. We doen altijd het beste met de ons ter beschikking staande vermogens, maar soms bevinden we ons in een onbeholpen stemming. Het is dus belangrijk om de leiding te nemen over onze stemmingen en dus over ons gedrag.

Stel je nu eens voor dat je met je vingers kon knippen en via je wil in de meest dynamische, vermogende stemming kon komen – een stemming waarin je opgewekt bent en je je zeker voelt van succes, je lichaam energiek tintelt en je geest levendig is? Dat is dus mogelijk. Het bereiken van zo’n positieve stemming komt neer op het begrijpen van de driehoek van betekenis, oftewel het begrijpen van Tony Robbins’ triade van emotionele psychologie.

Jouw stemming veranderen met de 3 pijlers van de Driehoek van Betekenis

Lees hieronder meer over deze drie krachten en leer hoe jij je stemming kunt veranderen met de Driehoek van Betekenis. Verander je één zijde van deze driehoek dan ontstaat er een verandering in je gemoedstoestand.

NLP voor Professionals Driehoek van Betekenis Tree Eleven

1: Fysiologie

De eerste component is je fysiologie. Daarbij gaat het over je lichaam, je lichaamshouding en alle biochemische processen en systemen in je lichaam. Hoe je je lichaam gebruikt beïnvloedt hoe je je mentaal en emotioneel voelt. Denk maar eens aan het verschil in lichaamshouding van iemand die depressief is (hangende schouders, hoofd voorovergebogen en zichzelf kleinmakend) en iemand die net een wedstrijd gewonnen heeft (armen uitgestrekt, blij gezicht, en zich grootmakend). Hoe je je voelt bepaalt je lichaamshouding. Maar dit werkt ook andersom. Een bekend voorbeeld daarvan is de powerpose.

Dus als je meer controle over jouw stemming wilt krijgen, word je dan bewust van hoe jouw gevoelens en jouw lichaam met elkaar verbonden zijn. 

Een belangrijk onderdeel op dit gebied van fysiologie is dus goed voor jezelf zorgen. Voldoende slapen, bewegen en goed en gezond eten. Het kan verleidelijk zijn om op deze basisdingen te beknibbelen, maar neem die kortere weg niet. Gun jezelf voldoende slaap om je geest helder te houden en neem de tijd om gezond te eten. Het zal effect hebben op je stemming en dus op je gedrag.

2: Taal

De tweede component is taal. We praten gedurende de dag hardop of in gedachten nogal veel tegen onszelf. Hoe je tegen jezelf praat, bepaalt jouw stemming. Ieder van ons heeft daarbij zijn eigen voorkeur in taal om een situatie betekenis te geven. Vraag jij jezelf steeds af waarom dit jou weer moet overkomen? Of vraag jij jezelf af hoe jij de situatie kunt verbeteren? De eerste vraag zorgt ervoor dat je een gevoel van machteloosheid krijgt. De tweede vraag zorgt voor een proactieve houding. De taal die je gebruikt heeft invloed op jouw stemming.

Ga daarom na welke woorden je gebruikt, zowel positief als negatief. Elke keer als je merkt dat je een woord zegt dat je in een negatieve richting brengt, vervang het dan door een nieuw woord met een minder negatieve of zelfs een positieve lading. Vervang bijvoorbeeld ‘moeilijk’ door ‘niet makkelijk’ of ‘vervelend’ door ‘uitdagend’.

3: Focus

De derde component is focus. De universele wet is dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Anders gezegd, daar waar je je op focust, daar gaat je energie naartoe en daar koers je dus ook op af. Dat geldt zowel voor de positieve dingen als de negatieve. Concentreer je daarom op de dingen die je wilt en werk daar naartoe. We zijn echter vaak geneigd om te focussen op wat we niet willen.

Als je voelt dat je focus vervaagt of een beetje verfrissing nodig heeft, overweeg dan om je geest leeg te maken. Even bewegen of sporten kan je helpen stress te verminderen en je focus te centreren. Als je geen tijd hebt om naar de sportschool te gaan of te gaan hardlopen, overweeg dan om een ​​korte meditatie te doen om je daarna weer fris te kunnen focussen.

Krijg grip op jouw stemming

Als je eenmaal de drie componenten van de driehoek van betekenis begrijpt, kun je meer grip krijgen op je stemming, kun je jouw stemming veranderen met de driehoek van betekenis en ervoor kiezen om vaker en langer in een positieve vermogende stemming te zijn en krachtige, succesvolle beslissingen te nemen.

Hoe nu verder?

Wil jij vaker in een meer vermogende stemming komen, succes ervaren en de doelen bereiken die voor jou belangrijk zijn? Neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd naar wat NLP je verder te bieden heeft en wil je serieuze stappen zetten om nieuwe resultaten te bereiken? Meld je dan aan voor de erkende NLP Practitioner opleiding of overweeg het persoonlijke coachtraject. Neem gerust contact op voor meer informatie. Liever direct aan de slag? Download dan hieronder het e-book.


Ontdek de kracht van NLP

Lees meer over de De Kracht van NLP en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?