Het NLP Communicatiemodel

Ontdek de handleiding van jouw brein met het NLP communicatiemodel

We nemen de buitenwereld waar via onze zintuigen. Via een intern proces worden de zintuiglijke waarnemingen omgezet in externe gedragingen. Dit proces (van waarneming tot gedrag) wordt weergegeven in het NLP communicatiemodel.

Per seconde komen er miljoenen eenheden aan informatieprikkels op ons af. Het zou overweldigend zijn als we al deze informatie bewust zouden waarnemen. Daarom filteren we deze informatie door onbewust dingen weg te laten, te vervormen en te generaliseren.

Op basis van onze waarneming en de onbewuste filtering van deze informatie vormen we een interne voorstelling, oftewel een gedachtepatroon. Die voorstelling is dus niet de absolute waarheid, maar onze persoonlijke waarheid. Deze interne voorstelling is opgebouwd uit beelden, geluiden, gevoelens, interne dialoog (woorden die je tegen jezelf zegt), geur en smaak. De interne voorstelling en de fysiologie (onder andere houding en biochemische processen) hebben een belangrijke wisselwerking met elkaar. Hieruit ontstaat de stemming en de stemming stuurt uiteindelijk het gedrag en het resultaat.

Vanuit dit model heeft ieder mens dus een unieke waarneming van de wereld. Ben je niet tevreden over hoe je de wereld waarneemt en dus uiteindelijk je resultaten, verander dan je filters.

NLP voor Professionals NLP Communicatie model Tree Eleven

Word je bewust van je filters met het NLP communicatiemodel

Voordat de interne voorstelling tot stand komt wordt de informatie vanuit de buitenwereld gefilterd. Zoals op de vorige pagina al uitgelegd komen er miljoenen eenheden van informatie op ons af. Om dus überhaupt te kunnen functioneren moeten we eerst zo’n 99% wegfilteren. En dat wat er dan overblijft wordt ook nog eens bewerkt voordat het zich aan het bewuste laat zien.

Op onbewust niveau wordt de keuze gemaakt welke prikkels er doordringen tot de interne voorstelling en welke niet. We filteren de informatie op basis van ons begrip van tijd en ruimte, materie en energie, ons taalvermogen, onze herinneringen, beslissingen, metaprogramma’s, waarden, overtuigingen en attitudes. In praktijk betekent dat dat we dat wegfilteren vaak onbewust doen op z’n manier dat bestaande ideeën en overtuigingen goed in stand kunnen blijven. Laten we eens kijken naar jouw filters.

Oefening:
1) Kijk eens rond in de ruimte waar je nu bent. En neem eens 60 seconden de tijd om alle voorwerpen en dingen te tellen die iets groens bevatten. Wellicht zie je een schilderij, een boom of je kleding. Hoeveel tel jij er?

2) Lees dit pas als je de eerste oefening hebt uitgevoerd.
Je hebt zojuist alle groene voorwerpen en dingen geteld. Maar hoeveel blauwe voorwerpen en dingen zijn er in de ruimte waar je nu bent. Geef antwoord op de vraag zonder nogmaals rond te kijken.

Wat je aandacht geeft groeit

Ik verwacht dat je bij oefening 2 meer moeite had om het juiste antwoord te geven dan bij oefening 1. Wellicht herken je ook dat wanneer je een nieuwe auto hebt gekocht, dat je opeens overal dezelfde auto ziet rijden. Of dat als je zwanger bent, het net lijkt dat iedereen in je omgeving ook een kind verwacht. Dat komt omdat onze focus daar op ingesteld is en we dus onze filters daar op sturen. Zo sturen we vaak op informatie die ons standpunt bevestigen en gaat onze aandacht naar dat wat we graag willen geloven.

Heb jij bijvoorbeeld het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Dan zul je informatie doorlaten waaruit jij kunt bevestigen dat je niet goed genoeg bent. Complimenten zullen weggefilterd of vervormd worden.

Wat nou als jij je filters aanpast? En gaat focussen op wat jou wel helpt? Zet de bril eens op dat je wel goed genoeg bent in wat je doet. Wat ervaar je dan? Want je weet dat wat jij aandacht geeft, groeit!

Wat je aandacht geeft groeit

Ontdek de kracht van NLP

Lees meer over de NLP vooronderstellingen en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?