Haal meer energie uit jouw werk

Haal energie uit jouw werk en voorkom dat je uitgeblust thuiskomt. Sta jij dagelijks fluitend op? Heb jij zin om naar je werk te gaan en kom jij ’s avonds weer vol met energie terug? Als dat zo is, dan heb jij waarschijnlijk weinig last van werkstress.

Uit onderzoek dat ik deed bij een grote organisatie bleek dat een groot gedeelte van het personeel met plezier naar het werk ging, maar iedere dag uitgeblust thuis kwam. Ze gingen grofweg gezegd weer slapen en met volle moed begon men weer aan de dag, om ’s avonds weer uitgeblust en futloos thuis te komen. Wellicht is het einde van de dag ook jouw favoriete moment. Of kijk jij alweer reikhalzend uit naar de eerstvolgende vakantie. Dan is de kans dat je voldoening haalt uit jouw werk klein en ligt werkstress op de loer. Je wordt hierdoor minder gezellig, je hebt minder energie voor andere activiteiten zoals aandacht voor je gezin en vrienden en je kunt zelfs in een diepe put raken.

Maar dit kun je voorkomen. Met deze tips haal jij meer energie uit jouw werk en zorg je dat je dynamisch blijft en zin en energie hebt om ook nog andere leuke dingen naast jouw werk te ondernemen. De tips zijn toegankelijk en daardoor snel toe te passen. Begin vandaag nog zodat je morgen al kunt profiteren van de eerste resultaten.

1. Doe dat waar jij energie van krijgt

Je werk is een enorm groot deel van je leven, dus zorg ervoor dat het een leuk deel is van je leven. Als fulltimer werk je ongeveer 1800 uur per jaar, dat zijn minimaal 70000 uur in jouw leven. Zonde om deze uren dan te besteden aan iets waar je niet vrolijk van wordt. De uren die voorbij zijn gegaan, komen niet meer terug.

Het klinkt als een open deur, maar toch is het een vraag waar niet iedereen direct een antwoord op heeft. Waar krijg jij energie van? Waar kom jij ’s ochtends graag je bed voor uit? Welke activiteiten toveren een lach op jouw gezicht en begint de energie in je lijf te stromen? Ontdek welke activiteiten dit voor je zijn en zorg dat je iedere dag iets kunt doen wat gerelateerd is aan deze energiegevende activiteiten. Dat kan betekenen dat het tijd is voor een nieuwe baan, maar vaak is er al veel mogelijk in je huidige functie. Ga het gesprek aan met je leidinggevende en laat weten waar jouw hart sneller van gaat stromen en wellicht krijg jij volgende maand wel een extra taak erbij die daarbij aansluit.

Wat zijn de activiteiten waar jij op een dag energie van krijgt?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken van waar jij energie van krijgt, download dan het gratis e-book Ontdek jouw Unieke Bijdrage.

2. Blijf jezelf uitdagen

Als je begint in een nieuwe functie zijn veel dingen nieuw. Je bent bezig met je nieuwe werkzaamheden onder de knie te krijgen, je leert je nieuwe collega’s kennen en stapje voor stapje groei je verder. Gestaag werk je verder om op den duur te merken dat je niet meer gelukkig bent in deze positie. Dan kan het zomaar zijn dat je de uitdaging mist of dat je werk een sleur is geworden en je geen uitdaging meer biedt.

Blijf jezelf daarom uitdagen. Blijf opzoek gaan naar nieuwe doelen, verbreed je takenpakket met andere werkzaamheden of train jezelf om beter te worden in dat wat je doet. Dat kun je heel groot maken, maar je kunt dit ook dagelijks toepassen. Probeer eens alle mail binnen 24 uur te beantwoorden, vergroot je netwerk door iedere dag iemand aan te spreken die je nog niet kent, et cetera.

Wat is jouw uitdaging op dit moment?

3. Vergroot jouw innerlijke kracht

Het is erg vermoeiend als jij continue degene bent die de klussen van anderen aan het opknappen is. Of wellicht gaan anderen in jouw omgeving er elke keer vandoor met de leuke opdrachten en heb je het gevoel dat jij alle goede kansen misloopt. Spreek het uit en kom voor jezelf op. Laat zien wat jij in je mars hebt en maak dat kenbaar. Durf ook uit jouw comfortzone te stappen en kom voor jezelf op.

We zijn geneigd om ergens bij te willen horen, dat leren we al in ons gezin van herkomst en dat nemen we mee naar de werkvloer. We volgen de regels en willen daar graag binnen blijven, omdat we bang zijn dat we er anders niet meer ‘bij horen’. Om te groeien is het nodig om het risico te lopen dat we ergens niet meer bij horen. Ja, het is spannend om jouw salaris ter discussie te stellen, maar als je dat niet doet bestaat de kans dat je over 5 jaar nog zo zit. Nee zeggen tegen het één is ja zeggen tegen het ander. Het is spannend om eens nee te zeggen tegen die rotklus, maar je zegt daardoor ja tegen jezelf en ja tegen de tijd die je daardoor overhoudt om leuke klussen te doen.

Waar zeg jij ja tegen en waar zeg jij nee tegen?

Download Ebook Systemisch Werk

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het vergroten van jouw innerlijke kracht, download dan het gratis e-book Ben de krachtigste versie van jezelf,

4. Bekijk jouw baan vanuit een ander perspectief

Heb jij die ideale droombaan al gevonden? Om jouw droombaan te creëren is het niet altijd nodig om van baan of functie te wisselen. Een kleine verandering van perspectief kan al leiden tot een toename van werkvreugde. Het vanuit een ander perspectief naar je baan kijken heet cognitief job craften.

Hoe kijk jij tegen jouw baan aan? Ben jij als metselaar enkel stenen aan het stapelen, of bouw jij een mooi huis en creëer jij woongenot voor een familie? Ben jij iemand die zo af en toe een keer op enter duwt? Of zorg jij ervoor dat door jouw rapportages de juiste beslissingen genomen worden in het bestuur waardoor het bedrijf de juiste koers kan houden?

Om aanpassingen aan jouw beeld te kunnen maken, is het belangrijk om het plaatje in een breder perspectief te zien. Onderzoek daarom waarom jouw taken belangrijk zijn voor jou én voor anderen. Wat draag jij bij in het grote geheel? Wat gebeurt er als jij je taken niet meer uitvoert? Ontdek voor jezelf waar jij betekenisvol bent. Want als jij inziet hoe betekenisvol jouw taken zijn, is het eenvoudiger om deze met plezier uit te voeren.

Wat draag jij bij in het grote geheel?

5. Blijf jezelf ontwikkelen

Hierboven bespraken we al; wat als je werk een sleur is geworden of als de uitdaging ontbreekt? Blijf jezelf daarom continue ontwikkelen en kijk daarbij eens naar je eigen persoonlijke ontwikkeling. Wellicht wordt je baan wel boeiender of interessanter als je jezelf verder kunt ontwikkelen of ontplooien. Door te focussen op jouw talent kun je meer energie uit jouw werk halen.

De eerste stap die je daarin kunt zetten is het ontwikkelen van een persoonlijk ontwikkelplan. Wat is jouw ambitie voor de korte en lange termijn, waar ben je nu al goed in en wat wil je graag verder ontwikkelen om verder te komen? Zo krijg jij jouw ontwikkelbehoefte duidelijk. Denk daarbij niet alleen aan training, maar denk ook aan het meekijken met collega’s, laat jezelf coachen of neem deel aan een uitdagend project.

Waar ligt jouw grootste ontwikkelbehoefte?

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het maken van een persoonlijk ontwikkelplan of wil jij ontdekken hoe coaching jou verder kan helpen? Neem dan gerust contact op en plan een gratis ambitiegesprek.

6. Terug naar de basis

Je kunt je focussen op het vinden van je passie, je kunt een nieuwe uitdaging aangaan of werken aan je zelfvertrouwen. Maar deze stappen zijn enkel mogelijk als je de basis op orde hebt. De basis bestaat uit goed voor jezelf zorgen op verschillende gebieden. Hierbij kun je denken aan voldoende slapen, gezond eten, voldoende drinken en regelmatig bewegen. Wellicht herken jij ook van die momenten dat je doorwerkt tijdens de pauze of ’s avonds nog ligt te malen om de genomen besluiten in de laatste vergadering. Het is dan vaak eenvoudiger om in volle vaart door te gaan, maar ook minder effectief op de lange termijn.

Neem tijd voor voldoende rust en voor je gezondheid. Loop eens een rondje buiten tijdens je pauze. In plaats van die snelle maaltijd, ga er eens rustig voor zitten. Je zult merken dat al deze kleine activiteiten ervoor zorgen dat je weer kunt opladen, wat zal resulteren in dat jij je lekkerder in je vel voelt zitten en dat jij je energieker voelt.

Wat ga jij vandaag doen om aandacht te besteden aan jouw gezondheid?

7. Vind de voor jou ideale balans

Je werk is niet je leven. Ondanks dat je enorm leuk werk kunt hebben en je daardoor niet wilt stoppen en dat het ook prima kan zijn als de grenzen vervagen tussen werk en privé, is het belangrijk om te onthouden dat energie uit je werk halen en plezier behouden een continue proces is. Zorg dat je niet doorslaat en zoek naar wat voor jou werkt.

Aan de ene kant wil een mens geprikkeld worden met nieuwe uitdagingen en aan de andere kant is het ook belangrijk om af en toe rust te nemen en niet altijd ‘aan’ te staan. Dag in, dag uit hetzelfde doen zorgt voor verveling en eventuele sleur en dat wil je ook niet. Zoek daarom naar jouw eigen balans tussen de tijd en energie die je besteedt aan je werk, aan je familie, aan je vrienden en aan jezelf.

Herken de signalen als het teveel wordt maar ook als er verveling begint te ontstaan. Stap uit je comfortzone de leerzone in.  Maar zorg dat je vanuit de leerzone niet teveel op je neemt en in de paniekzone belandt.

Wat kan jou momenteel helpen om voor een betere balans te zorgen?

8. Zorg voor gewoontes die je verder helpen

Goede gewoontes vormen de basis van een gelukkig en energiek leven. Wil je meer energie krijgen, vorm dan de gewoontes die je daarbij helpen. De boog kan namelijk niet gedurende je hele werkdag gespannen zijn. Haal daarom meer energie uit je werk door je werkactiviteiten regelmatig af te wisselen met een pauze.

Een pauze zorgt er namelijk voor dat je even je brein rust gunt, de beentjes los kunt gooien en jezelf even los kunt maken van de focus. Door er een standaard ritueel van te maken, door dagelijks bijvoorbeeld met je collega’s een rondje te lopen, is de kans groter dat je dit ook daadwerkelijk blijft doen.

Andere gewoontes kunnen zijn op vaste tijden te gaan slapen, dus op tijd naar bed en op tijd weer op staan, regelmatig bewegen, maar ook een vast tijdstip om je mail door te nemen, een duidelijke eindtijd om geen mail meer te beantwoorden in de avond.

En mocht je thuisgewerkt hebben? Sluit dan de dag af met een afsluitritueel. Ruim op een bewuste manier je spullen op en loop even een rondje voordat je aan de avond begint. Zo kun je de werkdag afsluiten en fris aan jouw avond beginnen.

Met welk ritueel sluit jij de dag af?

9. Zorg voor een fijne werkplek

Wat staat er allemaal op jouw bureau? En hoe begin jij de dag op je werk? Moet je eerst nog alles opruimen van de dag van te voren of kun je direct aan de slag met een schone lei? Zorg dat je op de plek waar je werkt, je je thuis kunt voelen. Hierdoor zul jij het plezier verhogen. Een opgeruimde werkplek is niet alleen fijn, omdat je dingen makkelijker kunt vinden en je effectiever kunt werken, maar geeft ook minder chaos in het hoofd.

Ook als je veel achter de computer zit is het fijn als je werkplek op orde is. Als je lang achter de computer zit met een verkeerde houding dan kun je last krijgen van je lichaam. Zorg voor een juiste stoel, een fijne tafel en voldoende licht.

Werk je in een kantoortuin en is er continue lawaai? Kijk of je soms ergens afgezonderd kunt werken, zodat jij je concentratie kunt behouden.

Wat zou jij aan jouw huidige werkplek kunnen verbeteren?

10. Stel concrete doelen

Werk jij om te leven of leef jij om te werken? Maak jouw werkdoel concreet waardoor jij duidelijk krijgt waarvoor jij werkt. Jouw werkdoel is persoonlijk en het geeft jou de kans om met meer energie aan de slag te gaan, zodat jij jouw doel ook daadwerkelijk kunt realiseren. Werk jij om van betekenis te zijn voor anderen? Werk jij omdat je graag die vakanties wilt bekostigen? Vind je het fijn om een stabiel inkomen te hebben? Of werk je omdat je impact wilt maken?

Daarnaast is het ook gewoon heerlijk om doelen te behalen. Doelen behalen geeft kracht en motivatie. Het vergt vaak wel wat inspanning, maar als je dan dat doel hebt behaald, dan ontstaat er vreugde en trots. Soms vergeten we om duidelijke doelen te stellen of doen we onze taken op een automatische piloot. Maar hoe fijn is het om naar die deadline toe te werken en dat dan ook te halen? Hoe fijn is het als je voor je vakantie klaar wilt zijn met dat project en het lukt? Dat geeft een gevoel van euforie.

Deze doelen hoeven niet immens groot te zijn. Kijk maar eens hoe fijn het is als je een taak van je to-do lijst mag afstrepen. Kratsjjj.

Wat staat er vandaag op jouw doelenlijst?

11. Verander van omgeving

Heb je voor je gevoel er alles aan gedaan om voldoening uit je werk te halen? Maar hebben je inspanningen niet het resultaat opgeleverd dat je graag zou zien? Het zou zo maar kunnen dat het dan toch echt tijd is om te veranderen van omgeving of een andere baan te zoeken. Hoe goed het bedrijf ook staat aangeschreven, hoelang je er ook al gewerkt hebt, hoe fijn het ook is met de collega’s waar je mee samen werkt. Verandering van omgeving en/of van baan kan er juist aan bijdragen dat jij weer meer energie krijgt in je werk.

In wat voor omgeving floreer jij het beste?

Community aanmelden

Wil jij in meer van zulke handige tips ontvangen? Of zou je graag met andere professionals stappen willen zetten in jouw carrière? Meld je dan aan voor de community speciaal voor Ambitieuze Professionals. Aanmelden is gratis.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ontdek Jouw Unieke Bijdrage - Tree Eleven Training & Coaching

'ONTDEK JOUW UNIEKE BIJDRAGE'

In 11 stappen doen wat écht bij jou past; bevlogen en met betekenis

Wil jij ook passievol, bevlogen en met betekenis jouw loopbaan vormgeven? Ontdek aan de hand van simpele maar impactvolle oefeningen jouw unieke bijdrage en creëer jouw ideale droombaan.

.
Kan ik je helpen?