Tijd voor een carrière switch? Dit zijn de eerste stappen.

Zeker de helft van de mensen die ik spreek wil graag een duidelijke stap in zijn carrière zetten of een carrière switch maken. Twee derde van hen weet vaak niet waar te beginnen.

Misschien herken je dit en zou jij graag die stap zetten. Echter, het is erg verleidelijk om het uit te stellen en eventueel de angst voor het onbekende groter te maken dan de ontevredenheid die je nu ervaart in je werk. Maar stel het niet uit en laat je zeker niet tegenhouden.

Want er zijn enkele eenvoudige manieren om nu direct te starten om jouw droombaan vorm te geven en dat te gaan doen wat jij graag wilt.

Dus als jij er klaar voor bent om nu écht te gaan doen wat jou drijft, energie geeft en werk te doen waarbij jij de impact maakt die jij zo graag wilt, lees dan de onderstaande stappen om direct aan de slag te gaan.

1) Vraag jezelf af waarom je wilt veranderen.

De eerste vraag die je jezelf dient te stellen is de vraag waarom je deze verandering wilt inzetten. Voel je dat je toe bent aan iets nieuws? Is het tijd voor een andere omgeving? Of zou je liever meer impact willen maken met de kwaliteiten die jij hebt?

Wellicht heb je nu een kantoorbaan en ben je opzoek naar meer flexibiliteit of vrijheid. Dat kun je doen door vakantie-vlogger te worden en de hele wereld over te reizen. Maar meer flexibiliteit en vrijheid kan ook dichterbij huis en zelfs enkel een switch naar een andere afdeling kan daarbij al helpen.

Krijg daarom een duidelijk beeld van je huidige situatie. Waar ben je nu blij mee en waar ben je minder blij mee? Welke factoren geven je energie en welke vreten je energie? Weten wat je niet leuk vindt, is net zo waardevol als weten wat je wel leuk vindt. Praat daar met iemand over, die jou daarbij de juiste vragen kan stellen.

2. Vind jouw unieke bijdrage

Als je al jarenlang hetzelfde hebt gedaan, is het soms moeilijk voor te stellen om iets anders te gaan doen. Veel professionals beginnen aan hun carrière en rollen zo van de ene in de andere baan. Veel van mijn cliënten vragen zich dan op den duur af of dit eigenlijk wel de bijdrage is die zij wilden leveren aan de wereld. Het gevoel ontstaat dat er iets mist of het gevoel dat er meer mogelijk is. Daarom is het bij het denken aan een nieuwe stap in je carrière belangrijk om die weer te toetsen aan jouw missie, je unieke bijdrage.

Probeer daarbij een antwoord te vormen op de volgende vragen:

  1. Wat zijn jouw belangrijkste waarden? (Vrijheid, groei, authenticiteit, etc.)
  2. Welke activiteiten geven jou het meeste energie?
  3. Hoe wil jij betekenisvol zijn voor anderen? Wat wil je bijdragen?
  4. Voor wie wil jij betekenisvol zijn? Is er een specifieke groep?
  5. Zijn er dingen die je als kind al geweldig vond? En kun je daarbij een link leggen naar wat je nu wilt bijdragen?

3. Ontdek waar je goed in bent

Weten waar jij blij van wordt, is slechts 1 onderdeel om jouw ideale droombaan te creëren. Zo blijkt ook het gevoel van betekenis een belangrijke factor. Werk waar je plezier en voldoening uithaalt dat klinkt al erg goed. Maar eerlijk is eerlijk, het is dan wellicht niet je grootste drijfveer, maar een baan waarbij je ook nog een nette vergoeding voor krijgt maakt je leven een stuk makkelijker. Naast deze drie factoren (1. Wat jij leuk vind – 2. Waar je van betekenis kunt zijn, en 3. Waar mensen bereid zijn voor te betalen) is er ook nog een belangrijke factor, ontdek waar jij goed in bent.

Ontdek wat jouw unieke kwaliteiten zijn. Dat zijn kwaliteiten die jij vaak heel normaal vindt en waarvan je verwacht dat anderen die ook ‘gewoon’ hebben. Deze talenten maken jou echt uniek en anders dan anderen.

Denk daarbij wel na over welke kwaliteiten jij leuk vindt. Zo sprak ik laatst iemand die enorm goed was in het organiseren van events. Doordat ze zo goed was, kreeg ze steeds meer klussen aangeboden en zo organiseerde ze het ene event na het andere. Echter, ze vertelde me dat ze er eigenlijk een bloedhekel aan had om alles in de puntjes goed te regelen iedere keer. Belangrijk dus om te kijken naar kwaliteiten die jou energie geven.

4. Creëer een duidelijk beeld van jouw droombaan

Nu is het tijd om een duidelijk beeld te krijgen van wat jouw ideale baan is. Beschrijf daarom zo gedetailleerd mogelijk hoe die ideale baan er voor jou uit zou zien. Walt Disney zei ooit: “If you can dream it, you can do it.”
Visualiseer daarom hoe dat ideaalplaatje eruit zou zien.

If you can dream it, you can do it

Walt Disney

Visualiseren betekent dat je je iets voorstelt in beeld of in een film. Met visualiseren kun je een verlangen projecteren in de toekomst en daarmee ‘waar’ maken. Dat gaat vanuit de gedachte dat alles wat je aandacht geeft groeit. Door je te focussen op dit einddoel zullen je hersenen beter instaat zijn om kansen te zien op dit gebied en ook al naar deze carrièrestap toe te groeien. Hierdoor wordt wat jij wilt, wel mogelijk.

5. Naar de realiteit

Nu je weet hoe je ideale baan eruit ziet is het tijd om dit in overeenstemming te brengen met de praktijk. Duik diep in bepaalde banen wat ze echt inhouden. Daarbij kan het enorm helpen om met mensen in de branche of met soortgelijke banen te gaan praten. Ga eens koffie drinken met iemand of bel eens iemand op en vraag naar zijn of haar ervaringen.

Dat klinkt wellicht eng, maar onthoud dat mensen graag van betekenis willen zijn en daarom vaak bereid zijn om te helpen als de vraag duidelijk is. En hoe leuk is het om te horen dat iemand geïnteresseerd is in het werk dat jij doet. Dat praat toch al een stuk makkelijker.

Om een goed beeld te krijgen van jouw ideale droombaan in de praktijk kan het ook helpen om te informeren naar korte projecten, uitwisselingsmogelijkheden of stages. Het helpt je om een voorproefje te krijgen van je nieuwe carrièrestap.

6) Maak een duidelijk plan

Hoe ouder je wordt, hoe meer factoren je in overweging dient te nemen bij het veranderen van loopbaan. Eén van de grootste valkuilen die ik hoor in mijn praktijk is namelijk het zwart-wit denken. Het is het één of het ander.

Het klinkt dan: “Ik heb bepaalde verantwoordelijkheden richting mijn gezin, ik kan nu niet zomaar mijn baan opzeggen. Ik heb ook een hypotheek lopen, ik kan niet het risico lopen dat ik nu zonder werk zit.” Maar wie zegt dat alles nu, direct, meteen 100% anders moet? Ik geloof er daarom in om eerst een duidelijk plan voor jezelf te maken.

Het kennen van je grenzen helpt om een kader te schetsen voor wat haalbaar is. Bespreek daarom de (financiële) mogelijkheden in het gezin, om samen een duidelijker plaatje te schetsen. Leg alvast een reserve aan bijvoorbeeld of reserveer alvast wat spaargeld voor opleidingen die nodig zijn om deze switch te maken.

Bedenk hoeveel tijd je nodig hebt om je om te scholen. Hoelang kun je het veroorloven om zonder of met minder inkomen te zitten? Wie in je netwerk zou jou vooruit kunnen helpen? Is tijdelijk een dag minder werken wellicht een optie om die extra tijd te gebruiken om te werken richting die droombaan?

Oftewel kijk naar verschillende factoren en onthoud dat dat het niet zwart-wit is. Elke stap richting je droombaan is een stap dichterbij. En al zou je het liefste hebben dat je direct van A naar Z zou gaan, gebruik de stappen er tussenin om te ontdekken wat jij echt wilt en om dat ook daadwerkelijk werkelijkheid te maken.

7. DOEN!

Een plan is leuk, maar om echt een verandering in te zetten is het belangrijk om in de doe-modus te komen. Ga op onderzoek uit, bekijk het eens van een afstandje, experimenteer en ga gesprekken aan met mensen die je hiermee vooruit kunnen helpen. Elke activiteit die je onderneemt is een stap dichter bij jouw ideale baan.

Onthoud dat als je een baan hebt die je niet leuk vindt en niet bevredigend is, dat je echt actie onderneemt. Want hoe langer je in zo’n situatie niets doet, hoe minder energie je krijgt van je huidige baan, hoe meer uitstelgedrag er wordt vertoond.

Niets doen lijkt dan de gemakkelijkste optie, maar dat wil niet zeggen dat je hier op de lange termijn het meest gelukkig van wordt. Er zijn verschillende fases in zo’n traject. Het begint vaak met een niveau van enorme blijheid en hoop. Er volgen ook altijd momenten van onzekerheid en frustratie. Maar eenmaal daar doorheen ontstaat er een plek met vele opties en mogelijkheden. Zorg daarom dat je de steun hebt van de mensen om je heen. Overleg binnen je gezin, bespreek dit met je vrienden, zoek een mentor, coach of loopbaanadviseur. Ga in de actiemodus en maak die droombaan werkelijkheid.

Coachtraject Ideale Droombaan- Tree Eleven

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ontdek Jouw Unieke Bijdrage - Tree Eleven Training & Coaching

'ONTDEK JOUW UNIEKE BIJDRAGE'

In 11 stappen doen wat écht bij jou past; bevlogen en met betekenis

Wil jij ook passievol, bevlogen en met betekenis jouw loopbaan vormgeven? Ontdek aan de hand van simpele maar impactvolle oefeningen jouw unieke bijdrage en creëer jouw ideale droombaan.

.
Kan ik je helpen?