Voorkom een ‘verloren’ jaar

Hoe voorkom jij een ‘verloren jaar’?

Gisteren hebben we met z’n allen weer massaal gekeken naar de persconferentie van onze minister-president. Je weet eigenlijk al wat hij gaat zeggen. Maar toch als hij dan die woorden uitspreekt, dat er maar een minieme versoepeling mogelijk is, dan pas komt de emotie erbij en denk je: “Nee, he”, “Wat vervelend”, een enkeling denkt wellicht “yes!”, maar veel ondernemers “NEE!!”. Rationeel en met de samenleving in gedachte, kunnen we het vaak allemaal wel begrijpen. Dat wil echter niet zeggen, dat we het als leuk en fijn ervaren. Je wilt toch positief verder, dus hou ikzelf de focus zoveel mogelijk op wat ik wel kan beïnvloeden en waar ik wel controle op heb.

Als iets zeker is, is dat we in een onzekere tijd zitten

En dat is niet altijd makkelijk, want je zit de hele dag vast aan huis. Je weet niet wanneer dit gaat eindigen. Je leest het nieuws en dat is ook niet echt iets waar je vrolijk van wordt. Dat festival waar je zo naar uit keek… nou dat gaat het in ieder geval niet worden dit jaar. En dat haar op je hoofd begint er ook uit te zien als een cavia die in je nekt slaapt. En dat maakt deze periode natuurlijk zo ontzettend lastig voor velen van ons. Het zorgt dat we ons hulpeloos kunnen voelen en het zorgt voor onzekerheid. En als er iets zeker is, is dat we in een onzekere tijd zitten.

Hoe maak je daar toch het beste van?

Maar hoe zorg je er voor, dat dit jaar dan geen ‘verloren jaar’ wordt?
Ieder jaar stel ik doelen, om mezelf richting te geven en focus te houden op wat ik echt graag wil. In de gratis jaarplanner staat een template hoe je dat het makkelijkst kunt doen. Je kunt er zelfs je bucketlist invullen.

Velen van jullie vullen in dat je die lang gekoesterde reis wilt maken, of dat je wilt gaan parachute springen, dat ene festival in de zomer wilt bezoeken, of Jos Verstappen wilt zien winnen op Zandvoort. De kans dat dat dit jaar gaat gebeuren is een stuk kleiner geworden. Dit kunnen we natuurlijk doorschuiven naar een volgend jaar, maar hoe zorg je er dan voor, dat 2020 niet het doorschuif-jaar wordt of een ‘verloren’ jaar.

Hoe zorg jij nou dat jij straks in 2021 zegt, 2020 was ondanks Corona toch een nuttig en goed jaar voor me? Enkele voorbeelden:

* Je hebt dan dit jaar niet die droomreis gemaakt in de zomer, maar je hebt in 2020 wel alle voorbereidingen getroffen om het in 2021 wel mogelijk te gaan maken.
* Je bent in 2020 enorm van betekenis geweest op je werk. Zo sprak ik vorige week iemand tijdens een online coaching en die zei: “deze periode geeft me zo de kans om te laten zien dat ik enorm goed kan coördineren en managen. Ik heb die kans direct gegrepen toen hij zich aandeed.”
* Je hebt deze periode gebruikt om voor jezelf duidelijk te krijgen wat je echt wilt, waar jouw passie ligt en wat je vervolgstap is in je loopbaan.
* Je hebt inzichten opgedaan in wat voor jou echt belangrijk is. De eerste dagen zit je thuis en ben je wellicht blij dat je die collega een tijdje niet meer ziet. Maar nu na een maand, begin je die collega’s misschien toch wel te missen.
* Je hebt in deze periode ontdekt dat je werk enorm van betekenis is en besloten om toch in deze branche verder te gaan.
* Je komt er achter dat een verjaardag vieren via skype of zoom niet ideaal is, maar dat je deze momenten met dierbaren niet zou willen missen.
* Je hebt je business plan gemaakt of aangepast naar een 2.0 versie. Zo zie ik een dansschool nu een online platform opzetten, wat ook voor de toekomst mogelijkheden biedt.

Ik ben me ervan bewust dat deze periode gezien de financiële situatie en het persoonlijk leed en verlies veel vraagt van velen van ons. Die vakantiefoto van zomer 2020 zal niet snel als achtergrond op je telefoon gebruikt worden. Maar welke positieve herinneringen maak jij deze periode wel, welke momenten zijn van betekenis voor jou en voor anderen om je heen? Welke stappen zet jij nu om 2020 geen verloren jaar te laten zijn?

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

Kan ik je helpen?