Ben jij lief voor jezelf?

Je kijkt op je telefoon en je ziet een whatsapp-bericht: “20 minuten later, sorry, kom zo snel mogelijk!”. Jij bent al op de afgesproken locatie en had al rondgekeken of je de ander had zien zitten. Jammer dat ze te laat is. Maar goed, dan maar even wachten en je antwoordt: “geen probleem, doe rustig aan en rij vooral voorzichtig. Ik zie je zo, ik bestel alvast een koffie.”. Je bestelt je koffie en gaat lekker zitten. Ondanks dat je baalt dat je afspraak te laat is, bedenk je ook dat ze wellicht een goede reden heeft. En je neemt nog maar een slok van je heerlijke koffie.

Wat fijn dat we soms zoveel begrip kunnen hebben voor de ander. Dat wanneer iemand in je omgeving eens een keer een ‘foutje’ maakt, dat we dan zo vergevingsgezind kunnen zijn. Begrip, opbeurende woorden en hulp, het komt allemaal voorbij om de ander te laten weten dat mislukkingen niet bestaan en dat je er hooguit weer van kan leren.

Hoe anders is dat als we zelf degene zijn, die te laat komt, een examen niet haalt of een mislukte appeltaart uit de oven haalt. De reacties zijn vaak een stuk minder mild als het onszelf betreft.
Tijdens de korte cursus NLP en de NLP practitioner komen in het begin de NLP vooronderstellingen aanbod. De kaart is niet het gebied, ja die is prima uit te leggen. Respect voor het wereldbeeld van een ander, ja logisch toch? En dan begint het geroezemoes in de groep.

Mislukkingen bestaan niet, enkel feedback. Nee, die kan niet waar zijn! Die appeltaart van vorige week die was toch echt mislukt. En toen ik dat examen niet haalde, dat voelde toch echt wel als een mislukking. Nee deze kan echt niet waar zijn!!

Wat maakt het nou dat we onszelf soms slechter behandelen, dan hoe we zelf anderen behandelen?
Voor mij staat NLP daarom ook voor lief en mild zijn naar jezelf.

> Accepteren dat iedereen, en dus ik zelf ook, fouten maakt en dat niemand perfect is. Ieder mens heeft onvolkomenheden die je juist maken tot wie je bent. We groeien dankzij de ‘fouten’ die we maken.

> Leren kiezen voor jezelf: Sta je continue voor iedereen klaar? Neem dan ook die tijd voor jezelf en beloon jezelf ook eens met een uurtje tijd voor jezelf.

> Herkennen van je taalpatronen: Moeten, moeten, moeten. We ‘moeten’ veel van anderen, maar we ‘moeten’ nog meer van onszelf. Ervaar de vrijheid als je ‘moeten’ kunt laten gaan, en willen er voor terugkomt.

We kennen waarschijnlijk allemaal wel de uitdrukking behandel de ander zoals jij zelf behandelt zou willen worden. Als het gaat om mild tegen jezelf zijn; behandel jezelf ook eens zoals je een ander behandelt.

Wees dus vooral aardig voor jezelf.

Hoe lief ben jij voor jezelf?

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?