Mensen beschikken over alle benodigde hulpbronnen

Je hebt vast in je leven wel eens voor een spannend moment gestaan: een presentatie, een belangrijk of confronterend gesprek. Je hebt toen wellicht ook gedacht dat je bepaalde kwaliteiten niet hebt en misschien de twijfel of je wel in staat bent om dit tot een goed einde te brengen. Of herken je de situatie dat je het even niet meer wist, en hoopte dat het antwoord ieder moment uit de lucht zou kunnen vallen. Over deze situaties gaat deze vooronderstelling. Mensen beschikken namelijk over alle benodigde hulpbronnen om de gewenste resultaten te bereiken.

We gaan er vanuit dat het onderbewustzijn zo intelligent is en alle informatie heeft om je de resultaten te laten behalen die je wenst. Je hebt de beschikking over zowel kwaliteiten in je, maar ook de antwoorden die je nodig hebt om je vragen te beantwoorden of om beslissingen te nemen, zit in je. Hierbij moet ik er aan toevoegen dat je misschien niet direct beschikt over alle interne middelen die je nodig hebt, maar dat je in elk geval over de interne hulpbronnen beschikt om nieuwe interne en externe hulpmiddelen aan te boren. Het gaat erom om vertrouwen te hebben dat deze hulpbronnen al in je zitten en manieren te vinden om deze hulpbronnen in jezelf aan te spreken.

Simpel gezegd: Iedereen heeft alles in zich om veranderingen in gang te zetten en dus alles in zich om zijn problemen op te lossen en de gewenste resultaten te behalen. De kunst is echter om deze hulpbronnen naar boven te halen wanneer je ze nodig hebt.

Maar wat zijn hulpbronnen eigenlijk?
Hulpbronnen zijn kwaliteiten, vermogens, eigenschappen, houdingen en emoties die ons toelaten te bereiken wat we willen bereiken. Iedereen is vol kwaliteiten en potenties op de wereld gekomen. Tijdens je leven ontwikkel je jouw eigen unieke kwaliteiten. Maar dat betekent niet dat andere kwaliteiten daarmee verloren gaan. Ondanks dat je je soms onzeker of gespannen voelt, heb je waarschijnlijk ook weleens een situatie meegemaakt waarin je een gevoel had van zelfvertrouwen, rust of (innerlijke) kracht. Deze bronnen zijn dus aanwezig in je en het gaat erom om deze op het juiste moment op te roepen en te gebruiken. Niet alle innerlijk hulpbronnen zijn echter direct toegankelijk en beschikbaar op het moment dat je ze wilt gebruiken. Je kunt dit echter wel leren en daarmee vergroot je de mogelijkheid om je leven vorm te geven.

Hulpbronnen die we nu nog niet hebben kunnen we namelijk van anderen overnemen. Als je de structuur kent van deze hulpbron, zou je dit over kunnen nemen. Ieder menselijk vermogen is namelijk overdraagbaar, aangezien we allemaal mensen zijn en dus in grote lijnen over hetzelfde zenuwstelsel beschikken met dezelfde neurale verbindingen en hersencapaciteit. Met de nodige bereidheid, inspanning en toewijding kun je je eigen subjectieve ervaring net zo structureren als het model dat je wilt evenaren. Dit heet binnen NLP: modelleren.

Voorbeeld:
Stel je mag binnenkort weer een presentatie geven en je weet van jezelf dat je dat spannend vindt. De onzekerheid die je dan voelt, helpt je niet om je gewenste resultaat te behalen. Je kent vast ook momenten dat je je zeker voelt en het gaat erom dat je dat gevoel van zekerheid kunt oproepen. Je kunt daarbij kijken of je je eigen gevoel van zekerheid kunt oproepen, maar je kunt je ook voorstellen dat je een superhero bent of president Obama die met gemak een speech kan houden. Door deze hulpbron van zelfverzekerdheid op te roepen, zul je zien dat je gedrag, stemming en lichaamstaal mee gaan veranderen. Als die presentatie nu geen succes wordt… 😉.

Samenvattend betekent dit dus dat iedereen over het vermogen beschikt om zichzelf te ontwikkelen en te groeien. Door te leren vertrouwen op je eigen potentieel dat je dus al in je hebt zitten, vergroot je de mogelijkheden om je leven vorm te geven.

Zelf stappen zetten
Wil je hier zelf mee aan de slag kijk dan eens naar de volgende opdrachten:

Opdracht 1

  1. Kies een ervaring waarin je jezelf belemmert.
  2. Formuleer dan dit probleem in die situatie danwel ervaring in een zin. Formuleer deze zin zo dat je kunt herkennen welke hulpbron niet aanwezig is. (Zekerheid, kracht, geduld, tactvol, begrip, etc.)
  3. Ga nu op zoek naar drie soortgelijke ervaringen waar het tegendeel uit blijkt. Bijvoorbeeld je hebt je probleem als volgt omschreven: “Ik ben niet in staat om rustig te reageren als ik ruzie heb met mijn partner” De hulpbron die in dit geval niet aanwezig is, is bijvoorbeeld geduld. Want zou je wel geduld hebben gehad in deze situatie dan zou je het probleem waarschijnlijk niet ervaren. Ga nu op zoek naar drie soortgelijke ervaringen waar je wel geduldig was (wellicht een situatie op het werk of met je kinderen, of juist in contact met een onbekende)
  4. Ga voor jezelf na in deze drie ervaringen wat jij gedaan hebt om toegang te krijgen tot die hulpbron.
  5. Neem deze bewustwording mee voor een toekomstige situatie waarin het probleem zich weer voordoet en bekijk of je de hulpbron dan kunt oproepen.

Opdracht 2
Mediteren is ook goed om beter te kunnen luisteren naar je innerlijke stem en dus naar je innerlijke hulpbronnen. Neem daarom eens een moment om rustig te mediteren en op zoek te gaan naar verschillende hulpbronnen. Denk daarbij aan het oproepen van een bepaalde stemming, maar wellicht krijg je ook antwoorden op vragen waar je mee zit. Alle antwoorden zitten uiteindelijk al in jezelf.

Opdracht 3
Wil je anderen juist helpen om hulpbronnen aan te boren, zorg dan dat je deze hulpbronnen gaat aanspreken. Kom dus niet direct met een oplossing, maar vertrouw erop dat de persoon in kwestie de antwoorden en hulpbronnen al in zich heeft. Een manier die hierbij vaak werkt is vragen stellen in plaats van zelf de oplossing geven.

Wil je meer willen lezen hierover, lees dan verder in mijn blog of lees de volgende boeken:

Ontdek de kracht van NLP

Lees meer over de NLP vooronderstellingen en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Gratis

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?