De kaart is niet het gebied

Een bekende quote van Alfred Korzybski is: ‘De woorden die wij gebruiken zijn niet de gebeurtenis die zij weergeven’. Mensen handelen vanuit hun persoonlijk beeld van de wereld en niet vanuit wat de wereld werkelijk is, omdat we namelijk de wereld niet waarnemen zoals die daadwerkelijk is. Alfred Korzybski refereerde aan het feit dat je de wereld ervaart via je zintuigen (zien, horen, tast, reuk en smaak). De externe gebeurtenis (de objectieve werkelijkheid -het gebied) is niet gelijk aan de interne voorstelling (de kaart; je eigen interpretatie gekleurd door je filters, karakter, overtuigingen en ervaring en de woorden die je daaraan geeft). Alles wat wij waarnemen is dus een interpretatie.

De interne kaart die we van de externe wereld maken, is gevormd door je waarneming en is nooit een exacte replicatie. Met anderen woorden, wat zich in de buitenwereld bevindt, kan nooit hetzelfde zijn als wat zich in je hersenen bevindt. Het model van de wereld dat we maken, is enkel een verwijzing naar de realiteit. Het is niet de realiteit zelf.

Simpel gezegd: Hoe we dingen in ons hoofd hebben (kaart) komt niet overeen met hoe de werkelijkheid is (het gebied). Het idee dat we hebben (de kaart) van hoe de wereld (het gebied) in elkaar zit, is slechts onze eigen interpretatie.

Als voorbeeld: Kijk naar een voorwerp bij je in de buurt. Sluit nu je ogen en haal dat plaatje weer tevoorschijn. Je zou dit nu kunnen beschrijven. Echter je zou niet elk detail kunnen beschrijven en zelfs de woorden die je gebruikt zullen nooit helemaal volledig zijn om alles te beschrijven. Als je aan iemand anders vraagt om naar hetzelfde voorwerp te kijken, dan zul je een andere beschrijving krijgen wellicht met details die je zelf niet eens hebt opgemerkt. Hetzelfde voorwerp maar ieder met een eigen interpretatie.

Hoe zit dat dan?
We hebben allemaal een verschillende kaart van de wereld, gecreëerd door onze ervaringen, onze opvoeding, onze herinneringen, onze overtuigingen etc.. Dit noemen we onze filters. Alles wat je ziet, hoort, voelt of ervaart is niet alles wat er bestaat. Je filtert namelijk een heleboel informatie weg, omdat je het niet nodig hebt of omdat het anders te veel wordt. Je ervaart jouw wereld vanuit je eigen werkelijkheid en dus vanuit jouw eigen kaart.
We maken niet één kaart in ons hoofd, maar we maken er oneindig veel. Alle kaarten samen vormen ons wereldbeeld. Iedereen heeft zijn eigen individuele kaart en dus een eigen model van de wereld. Daarom is het zeer nuttig om te beseffen dat de interne realiteit (oftewel de kaart) van de persoon met wie je communiceert anders zal zijn.

Samenvattend kunnen we zeggen dat de objectieve werkelijkheid als het ware wordt gekleurd door ons karakter, onze overtuigingen en ervaringen. En dat is interessant omdat:

  1. Veel menselijk lijden veroorzaakt wordt doordat we ons beeld van de werkelijkheid verwarren met de echte werkelijkheid. Bijvoorbeeld: Je wilt de weg vragen aan een persoon en je spreekt daarom iemand aan. Deze persoon loopt zonder blikken en blozen door. U kunt zich daardoor genegeerd en afgewezen voelen. Echter, wellicht was deze persoon slechthorend of in gedachten verzonken omdat hij de trein moest halen en heeft hij u niet eens opgemerkt. Het beeld dat we hebben geschetst van bewuste afwijzing komt dan niet overeen met de objectieve werkelijkheid.
  2. Het over het algemeen niet de realiteit is die ons beperkt of bekrachtigd, maar eerder onze interpretatie ervan.
  3. Ieder individu een eigen kaart heeft ontwikkeld van het gebied. Om goed met elkaar te communiceren is het daarom van belang en nuttig om te beseffen dat iemands interne realiteit (zijn kaart) anders is dan jouw kaart. Daarbij komt ook kijken dat het belangrijk is om respect te hebben voor het model van de wereld van de ander, ondanks dat dit wellicht niet overeenkomt met jouw beeld.

Zelf stappen zetten Wil je hiermee aan de slag, dan heb ik hieronder twee opdrachten benoemd:

  1. Als je deze week een probleem ervaart, stel je zelf dan de vraag of het probleem dat je ervaart echt bestaat, of is het een probleem dat voorkomt uit jouw eigen kaart?
  2. Als je met iemand in gesprek bent, luister dan aandachtig naar de woorden die deze persoon gebruikt en stel vragen. Wat maakt dat deze persoon dit zegt? Vaak is er veel informatie die niet is uitgesproken. Door vragen te stellen krijg je meer inzicht in het wereldbeeld van de ander, in plaats van alleen jouw ‘kaart’. Bekijk daarom de situatie eens van een andere kant en ga op zoek naar dat wat nog niet gezegd is. Onderzoek de kaart van de andere persoon en help de ander zijn werkelijkheid completer onder woorden te brengen.

Mocht je meer willen lezen hierover, kijk dan verder op mijn blog of lees de volgende boeken:


Ontdek de kracht van NLP

Lees meer over de NLP vooronderstellingen en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?