Hoe ga ik om met belemmerende overtuigingen?

Wat zijn overtuigingen eigenlijk en hoe kun je belemmerende overtuigingen ombuigen in stimulerende overtuigingen? In dit artikel geef ik je een heldere uitleg en een oefening om overtuigingen die je ergens in belemmeren, om te buigen naar overtuigingen die je kracht geven.

IEDEREEN HEEFT ZIJN EIGEN OVERTUIGINGEN, EN DIE ZIJN NIET DE WAARHEID.

Om ook daadwerkelijk te gaan doen in je leven wat jij wilt, is het belangrijk om te onderzoeken wat je nu mogelijk nog tegenhoudt. Ik begrijp ook dat als je echt dat wilt gaan doen waar jij zo blij van wordt, dat dat spannend kan zijn. Dat er overtuigingen zijn die je belemmeren. Wellicht komt er meer onzekerheid in het spel, of weet je niet precies waar je moet beginnen. Geloof je in jezelf en gelooft je omgeving in jou? Allemaal heel menselijk om daar bij stil te staan, maar niet alle overtuigingen helpen je om jouw missie te leven. Eén ding is duidelijk dat als je je gedrag wil veranderen of verbeteren, dan kan het erg zinvol zijn om te onderzoeken welke overtuigingen je hierover hebt. Wat zijn overtuigingen eigenlijk?

Stimulerende en belemmerende overtuigingen
Overtuigingen kunnen we opdelen in twee soorten, namelijk stimulerende overtuigingen en belemmerende overtuigingen. Een stimulerende overtuiging helpt je jouw doelen te bereiken, een belemmerende overtuiging houdt je er juist van af. Onze overtuigingen hebben een enorme invloed op ons gedrag. Ze motiveren ons en geven vorm aan wat we doen.

Beeldvorming
Echter ze gaan niet over de harde waarheid, maar geven enkel een betekenis of verklaring aan dat wat wij als realiteit beschouwen. In feite is het een vorm van beeldvorming. Beeldvorming in dit geval over jezelf. We leiden ons leven op basis van wat we geloven. En wat jij gelooft, vormt jouw overtuiging.

“OM TE KUNNEN VERANDEREN MOET JE JOUW OVERTUIGINGEN IN TWIJFEL DURVEN TE TREKKEN”

Kenneth George Mills


Overtuigingen staan niet vast
Die set van overtuigingen zal voor iedereen anders zijn, omdat ze vaak te maken hebben met je verleden en de context waar je in leeft. Onze overtuigingen ontstaan namelijk door ervaringen uit onze opvoeding, van belangrijke personen die als model hebben gediend voor jou, vroegere trauma’s en zich steeds weer herhalende ervaringen. Ben je er daarom van bewust dat overtuigingen bij je geboorte niet vast staan. Overtuigingen maken een ontwikkeling door en die veranderen.
Dat betekent dat je overtuigingen kunt kiezen. Dat voelt in het begin vaak onwennig, want overtuigingen kunnen hardnekkig zijn en is dus is iets waar je vaak heilig in geloofd. Overtuigingen bepalen namelijk wat jij als mogelijk en onmogelijk ervaart en je vertrouwt er op dat ze waar zijn. De vraag is echter: zijn ze wel de waarheid? Het zijn ‘maar’ overtuigingen en ieder moment is weer nieuw. Met die gedachte kun je dus een overtuiging die je beperkt loslaten en een nieuwe overtuiging die jou wel helpt en ondersteunt om je missie te leven, creëren.

Belemmerende overtuigingen om te buigen naar stimulerende overtuigingen
In deze oefening ga jij jouw grootste angst, belemmering, obstakels zoeken die jou er van weerhouden te doen wat je echt wilt en/of wat je echt belangrijk vindt. Stel je namelijk eens voor, dat als je die obstakels en die belemmeringen als nieuwe uitdagingen gaat zien. Dat je iedere dag op een vertrouwde manier de uitdaging met jezelf kan aangaan om stapje voor stapje meer dat passievolle en bevlogen leven te krijgen dat jij nastreeft. Ga daarom eens na welke angsten en belemmerende overtuigingen jij hebt.

Welke beren zie jij op de weg om jouw missie te leven?
Stap 1: Maak eerst een lijst met overtuigingen en obstakels die je nu beperken in het leven. Noteer ze op een briefje aan de linkerkant.

Stap 2: Ga daarna per overtuiging die je hebt opgeschreven na, of deze overtuiging heilzaam is in je leven of juist schadelijk? Wat levert het hebben van deze overtuiging je op? Wat is de positieve intentie van deze belemmerende overtuiging. Is deze overtuiging waar?

Stap 3: Ga dan per belemmerende overtuiging na of je deze zou kunnen vervangen met een overtuiging die meer positief, nuttig en bekrachtigend zou zijn in je leven? Schrijf deze op je briefje aan de rechterkant naast je belemmerende overtuiging, zoals hieronder in de tabel.

Wij kennen elkaar al wel of nog niet, maar weet dat ik het zelf erg cool zou vinden als jij de stappen gaat zetten om alles uit jezelf en je leven te halen. Dat is namelijk gerelateerd aan mijn persoonlijke missie. Ik gun het jou, dat jij jouw leven passievol en bevlogen leeft.


Belemmerende overtuigingen? Ontdek de kracht van NLP

Download het gratis e-book en groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

Ebook NLP voor Professionals Wit

Download nu het e-book NLP voor Professionals.

.

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

E-book NLP voor Professionals

'NLP voor Professionals'

Ontdek de kracht van NLP

Ontdek de kracht van NLP; een proeverij van wat NLP voor jou als professional kan betekenen. Groei op het gebied van bewustwording, persoonlijk leiderschap en communicatie, zodat jij beter in staat bent om de voor jouw gewenste resultaten te behalen.

.
Kan ik je helpen?