Hoe vind ik mijn missie?

Jij bent hier waarschijnlijk omdat je weet dat er meer in jezelf zit en/of meer in het leven. Je voelt wellicht dat er een hoger doel is waar je hier voor op aarde bent. Je weet misschien nog niet wat precies of hoe je daar invulling aan moet geven. Maar je weet het, je voelt het, er is meer. Hieronder geef ik enkele tips om je persoonlijke missie concreter te maken.

De ene persoon noemt dat het vinden van je zielsmissie, de ander het waarmaken van je dromen, het volgen van je passie, of misschien wel het vinden van je Ikigai. Hoe je het ook noemt, het is toch handig om te weten wat nou dát gene is wat jouw hart sneller doet kloppen. Jouw reden van bestaan. Wat is nou dat gene dat jou ’s ochtends met plezier doet laten op staan? Welke activiteit zorgt er nou voor dat je te laat bent gaan slapen, omdat je nog zo lekker bezig was? Welke activiteit of vooruitzicht laat jou helemaal stralen? Of om het maar ruw te zeggen, wat zorgde ervoor dat je steeds maar niet naar het toilet ging, terwijl je weet dat je al een tijdje moest?

Wat is dat nou, dat gene waar jij zo blij van wordt, je kracht uithaalt en voelt dat je helemaal in je element bent? Kijk, voldoening uit het leven halen; wie wil dat nou niet? Maar hoe bereik je dat?

Gemakkelijker op koers blijven met je persoonlijke missie
Daarnaast, als je missie helder is, en als je weet waar je naartoe wilt, dan is het gemakkelijker om op koers te blijven. Op basis van je persoonlijke missie kun je dan namelijk keuzes maken. En zo komen tot echte doelen, die voor jou belangrijk zijn en die onderdeel zijn van jouw groter geheel. Je zult hierdoor veel minder de neiging hebben om je te laten meeslepen door zijpaden die wellicht interessant lijken, maar die voor jou uiteindelijk helemaal niet belangrijk zijn. Je persoonlijke missie geeft vaak zo’n herkenning, dat het daadwerkelijk inspireert om voor je doelen te gaan. Je voelt de passie in je en daardoor wordt de kans alleen maar groter dat je je doelen ook daadwerkelijk realiseert. Het is namelijk zonde als dit enkel bij goede voornemens blijft, toch?

Je missie is vaak iets wat je juist zelf heel gewoon vindt.
Het is echter de kunst om deze persoonlijke missie concreet te maken. Want eerlijk is eerlijk, in je hart weet je meestal al wel wat er belangrijk voor je is. Het kan zijn dat je je nog niet bewust bent van je missie. Wat overigens ook niet zo heel raar is, want de missie is zo verbonden met jou, dat je missie vaak iets is wat je zelf heel gewoon vindt. De mensen die dichtbij jou staan, je ouders of je collega’s waar je dagelijks mee werkt, hebben vaak al een beter idee van jouw missie, omdat zij wel weten wat er zo uniek aan jou is. Als jij namelijk aan 5 personen vraagt wat er zo uniek aan je is, dan zal je zien dat de antwoorden van hen vaak niet zoveel zullen verschillen. Dus handelen vanuit je persoonlijke missie gaat vaak al vanzelf, het is nu alleen de kunst om deze concreet te maken, zodat je er ook doelbewust op kan sturen. Want we zijn nogal eens geneigd om soms hieraan voorbij te gaan en dan realiseer je achteraf dat je een bepaalde actie wellicht niet had moeten doen of een bepaalde keuze niet had moeten maken.

Stap voor stap je missie concreet maken.

TIP 1: Schrijf op waar je blij van wordt.
Kijk eens terug naar de afgelopen week of houd enkele dagen bij waar jij nou echt plezier uit haalt. Maak daarvan een mindmap, oftewel zet in het midden neer “Waar word ik blij van” en schrijf alles op wat in je op komt. Dat kunnen kleine dingen zijn zoals tuinieren, in de zon zitten of een boek lezen. Je kunt ook denken aan wat zijn de dingen die me blij maken op het werk of in je relatie. Juist deze kleine dingen verraden vaak veel van wat je nou echt leuk vindt.

TIP 2: Droom je missie
Dromen. Voor de 1 klinkt dat heel vaag en de ander doet niet anders de hele dag. Het mooie van dromen vind ik dat alles kan. Je laat even alle beperkingen los en je kan helemaal los gaan met wat er mogelijk zou zijn. Hoezo praktische onmogelijkheden? Alles kan. En dat zorgt ervoor dat alles waar jij blij van wordt, duidelijk naar voren komt. Het wordt uitvergroot en daardoor wordt het een stuk helderder wat je nou echt zou willen. Je laat daarbij je creatieve kant van je hersenen de vrije loop in plaats van vast te zitten in het denken. Ga daarom even ergens rustig zitten. Sluit je ogen en denk aan hoe jouw droomleven eruit ziet, een droomleven waarbij alles mogelijk is. Wat zou jij willen doen? Er zullen verschillende gedachtes komen, maar focus op hoe jouw ideale leven eruit ziet. Een leven waarbij geld geen rol speelt, waarbij je met niemand rekening hoeft te houden. Falen bestaat niet en alles is mogelijk. Visualiseer je wat je aan het doen bent. Ben je aan het werk? Wie zie je om je heen? Sta stil bij wat je ziet. Sta stil bij wat je hoort. Sta stil bij wat je voelt.Schrijf op wat je zag.

TIP 3: Begin met het einde voor ogen.
We kunnen de vraag ook eens andersom stellen. In boeken zoals 7 eigenschappen van effectief leiderschap—Stephen Covey, wordt gesproken over het principe; begin met het einde voor ogen. Door het einde voor ogen te houden, kun je vaststellen in hoeverre dingen die je op een bepaalde dag doet, in overeenstemming zijn met de waarden die jij belangrijk vindt. Het zorgt ervoor dat je weet waar je heen gaat en het helpt jou keuzes te maken in wat je wel en niet doet. In deze opdracht heb jij een groot feest georganiseerd, want het is je 90ste verjaardag. Wat heb jij allemaal al bereikt op die leeftijd?

Stel je voor het is vandaag je 90ste verjaardag.
Je kijkt rond, je ziet allerlei familie en vrienden om je heen. Ballonnen, slingers en zelfs een grote taart met een grote 90 erop. 90!!! Wat een prachtige leeftijd, al een heel leven gehad, mooie en mindere dingen meegemaakt. Als cadeau hebben je vrienden en familie een levensboek gemaakt. Een boek vol met herinneringen, vol met foto’s en speciale momenten. Inclusief je successen en een kleine tekst per persoon met enkele anekdotes.Jij slaat het boek open: Welke foto’s zou je willen zien, welke impact en bijdragen zou je willen dat er beschreven stonden, wat voor leven heb jij geleefd?

TIP 4: Ben bewust van je kernwaarden
De reden dat we ze kernwaarden noemen is, omdat ze de “kern” zijn van je identiteit. Je zou kunnen zeggen dat waarden de zaken zijn die jij het belangrijkst vindt in het leven. Kwaliteiten die je bezit zeggen vooral waar je goed in bent en HOE je dingen doet, waar kernwaarden verklaren WAAROM je dingen doet. Zo zorgen je waarden ervoor dat je doet wat je doet, hoe je omgaat met relaties en bijvoorbeeld hoe je leven verloopt. Uiteindelijk willen we altijd onze kernwaarden nastreven. Zo zal niemand ontkennen geluk, liefde en gezondheid na te streven.
Kies de 10 kernwaarden die jou het meest aanspreken. Waarvan jij zegt, ja dat past bij mij, dit ben ik. Schrijf iedere kernwaarde op 1 apart papiertje of post-it. Pak nu het briefje van de 1ste kernwaarde en vergelijk deze met een tweede kernwaarde. Stel je daarbij de vraag; Welke van deze waarde is belangrijker, waarde 1 of waarde 2? Leg vervolgens deze belangrijkste kernwaarde bovenaan. Ga net zo lang door tot dat jij jouw top 5 op geprioriteerde volgorde hebt staan. Deze top 5 is jouw waardenperspectief met jouw belangrijkste waarden bovenaan. Voor een lijst van waarden en uitgebreidere opdracht, download hier mijn gratis ebook.

TIP 5: Hou het simpel
Laatst sprak ik met iemand en die gaf aan dat ze geen idee had wat haar missie was. Ze wist niet wat ze wilde en dat frustreerde haar. Het bracht twijfel en continue de vraag is dit het wel. Na enkele vragen kwamen we er samen achter dat ze juist heel goed wist wat ze wilde in het leven. Het was echter niet vast te pakken in 1 woord, zoals chirurg, piloot of brandweerman of al samen te vatten in een vast carrièrepad. Ze wilde graag onderzoeken en kennis bijdragen om moeilijke en complexe vraagstukken op te lossen en zo zorgen dat mensen sneller beter kunnen worden. Welke problemen en welke vraagstukken dat zijn, wilde ze juist graag open houden omdat ze van afwisseling en uitdaging houdt. Als laatste tip daarom, hou het simpel en bijt je niet vast in de precieze zin of de perfecte volmaakte missie.

Stappen zetten om jouw leven te leven zoals jij dat wilt en zoals dat bij jou past.
Ik vind het leuk als je door deze tips meer inzicht hebt gekregen in jouw persoonlijke missie en inzicht in de mogelijkheden die je in je hebt. En dat jij nu ook daadwerkelijk stappen kunt zetten om jouw leven te leven zoals jij dat wilt en zoals dat bij jou past. Heb je nog opmerkingen, feedback, of wil je hier nog dieper op ingaan nou en/of meer weten over het vinden van je missie, passie, zielsmissie of ikigai, kijk dan op mijn blog of download via de home pagina het gratis ebook: Leef passievol en bevlogen met jouw persoonlijke missie.

De boeken die genoemd zijn in deze blog zijn:

Wil je dit artikel delen?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkedin
Deel op WhatsApp

Laat een reactie achter

GRATIS E-BOOK

Ebook Ontdek Jouw Unieke Bijdrage - Tree Eleven Training & Coaching

'ONTDEK JOUW UNIEKE BIJDRAGE'

In 11 stappen doen wat écht bij jou past; bevlogen en met betekenis

Wil jij ook passievol, bevlogen en met betekenis jouw loopbaan vormgeven? Ontdek aan de hand van simpele maar impactvolle oefeningen jouw unieke bijdrage en creëer jouw ideale droombaan.

.
Kan ik je helpen?