Deelnemen aan een familieopstelling

 

Loop jij continue tegen dezelfde patronen aan in je leven en ben je daar nu wel klaar mee? Wil jij vol in jouw kracht staan? Dan is deelnemen aan een familieopstelling iets voor jou. Onderzoek dan jouw familiesysteem en zorg voor die krachtige impuls tot een fundamentele verandering. Breng jouw vraag in op het gebied van privé, relaties of werk om deze inzichtelijk te maken of te doorbreken met een familieopstelling.

Een familieopstelling

Wat is dat?

Een opstelling is een ruimtelijke weergave van een systeem, bijvoorbeeld van je familie of van de organisatie waarin je werkt. Deelnemen aan een familieopstelling geeft een andere kijk op de oorzaken van bepaalde emoties of gedrag. Het maakt het onzichtbare zichtbaar.

Zo is ieder mens onderdeel van verschillende systemen en dus van een groter geheel. Elk systeem heeft daarbij zijn eigen dynamieken. Deze verborgen dynamieken blijken ons gedrag in hoge mate te bepalen en worden in een opstelling zichtbaar. 

Familieopstelling is dus een methode die snel en zonder veel woorden laat zien wat de onbewuste oorzaak achter ons gedrag is. Deelnemen aan een familieopstelling helpt om de tot nu toe verborgen verbanden te zien in een groter geheel waar we onderdeel van zijn. Pas als de verstrikkingen zichtbaar zijn, kunnen we namelijk nieuwe mogelijkheden vinden om onszelf los te maken van patronen die ons niet meer dienen.

Bij opstellingen kijken we zonder oordeel naar wat er zichtbaar wordt en zonder dat het één beter is dan het ander. Met name dit aspect wordt als prettig en bevrijdend ervaren.

Bijvoorbeeld: In jouw dagelijkse leven merk je dat je voor iedereen aan het zorgen bent. Je bent daar nu helemaal klaar mee. Je verlangt er zo naar om je eigen leven te leven en jouw eigen doelen te bereiken.
Of in jouw werk heb je het gevoel dat je continue tussen jouw team en je manager wordt gezogen. Je staat er tussenin. Je merkt dat je energie hierdoor afneemt. Door een vraagstuk zoals dit op te stellen kun je ontdekken dat dit verband houd met jouw positie in je gezin. Zo neem jij in jouw gezin van herkomst bijvoorbeeld ook altijd de rol als bemiddelaar tussen jouw ouders en je broertjes. Door een opstelling worden deze verbanden zichtbaar en kun je de patronen eventueel doorbreken.

HOE WERKT HET DEELNEMEN AAN EEN FAMILIEOPSTELLING

Een familieopstelling vindt plaats in groepsverband, onder leiding van een professionele opsteller. Als deelnemer breng je een vraag of thema in. Daarna kies je uit de groep aanwezigen, enkele representanten die staan voor jouzelf, jouw familie of voor het thema. Deze representanten vertegenwoordigen bijvoorbeeld je vader, moeder, opa of oma, maar kunnen ook staan voor je manager, het bedrijf of de last die je draagt. Met deze representanten maak je een zogenaamde ruimtelijke opstelling. Je zet jouw innerlijke beeld neer waar je vervolgens van een afstand naar kunt kijken. Representanten geven weer wat zij op die plek ervaren. Je maakt in principe een levende foto van jouw innerlijk beeld. Hierdoor worden onbewuste verbanden en patronen zichtbaar.

1. Het voorgesprek

Een opstelling begint met het bespreken van jouw vraag die je wilt inbrengen. Doordat we dit niet enkel analytisch maar ook systemische benaderen, zul je merken dat je anders naar de situatie gaat kijken.

2. De opstelling

Vervolgens brengen we alles wat te maken heeft met jouw vraag in beeld. Daarvoor zet je als deelnemer intuïtief plaatsvervangers (representanten) voor jezelf, je familie of andere componenten zoals emoties of gebeurtenissen in de ruimte neer. Hierdoor ontstaat er inzicht in onderliggende relaties en dynamieken.

3. De representanten

Als representant vertegenwoordig je de plek van iemand of iets. Iedereen kan representant zijn. Je hoeft hiervoor niet over bepaalde vaardigheden of ervaring te beschikken. Het enige wat gevraagd wordt is een open, nieuwsgierige, respectvolle en integere houding.

WANNEER DEELNEMEN AAN EEN FAMILIEOPSTELLING?

Onderzoek patronen en dynamieken op persoonlijk vlak, relaties en/of werk

Het maakt niet in welk stadium jij van je leven bent of welk werk je doet, want overal lopen mensen tegen situaties aan waar ze niet zo goed raad mee weten of waar ze tegen op zien. Deelnemen aan een familieopstelling helpt met name bij vragen of problemen die al langer spelen en waar je op de één of andere manier niet verder mee komt. Denk daarbij aan patronen of situaties die zich continue herhalen. Een opstelling dringt door naar de kern van het gedrag of het probleem. Door zonder oordeel naar jouw systeem te krijgen en stil te staan bij de 4 basisprincipes (erkennen,  erbij horen, ordening en balans in geven te nemen) ontstaat er al beweging. 

Moeite met je mening geven

Je vindt het lastig om je mening te geven, voor jezelf op te komen of iets te zeggen tijdens vergaderingen.

Niet volledig in jouw kracht

Je voelt dat je hard aan het werk bent terwijl je energie afneemt.

Over-
verantwoordelijk

Je voelt een hoge verantwoordelijk. Zo doe jij de klote klussen omdat niemand anders ze oppakt.

Aardig gevonden willen worden

Je wilt graag aardig gevonden worden en daardoor vind je het lastig om feedback te geven en om nee te zeggen.

Keuzes maken

Je merkt dat je twijfelt en het lastig vindt om keuzes te maken.

Autoriteit

Je hebt vaak een oordeel over je leidinggevende of je hebt moeite met hiërarchie.

Herhalende patronen

Je loopt ergens vast en je wilt hier nu echt verandering in brengen.

Oneerlijkheid

Je geeft voor je gevoel altijd meer dan dat je er voor terugkrijgt (bijv. salaris of waardering).

DEELNEMEN AAN EEN FAMILIEOPSTELLING

Breng jouw eigen vraag in en/of doe mee als representant

Breng jouw eigen vraag in

Wil jij deelnemen aan een familieopstelling en zou jij graag een eigen vraag inbrengen? Dat kan.

Een opstelling helpt met name bij vragen of problemen zoals patronen of situaties die zich continue herhalen. Dat kunnen patronen zijn op persoonlijk vlak, maar ook in je werk of in je relatie.

Een opstelling dringt door naar de kern van het gedrag of het probleem. Door zonder oordeel naar jouw systeem te kijken en stil te staan bij de 4 basisprincipes (erkennen, erbij horen, ordening en balans in geven te nemen) ontstaat er al beweging.

Een opstelling kan helpen:
• Als jij tegen patronen aanloopt en deze wilt doorbreken.
• Als jij een vraagstuk wilt inbrengen en daar meer helderheid over wilt hebben.
• Als jij dieper inzicht wilt krijgen in de invloed dat jouw familiesysteem heeft op jouw leven en werk.
• Als jij weer volledig ja wilt zeggen tegen het leven.

Wil jij dit ook? Meld je dan hieronder aan of neem contact met me op. Liever even sparren? Bel, mail of app me gerust.

Doe mee als representant

Om een opstelling te kunnen maken zijn er stand-ins nodig die de plek van iets of iemand kunnen vertegenwoordigen. Dit noemen we representanten.

Tijdens een opstelling worden er door de vraagsteller enkele stand-ins gekozen om representant te zijn voor een bepaalde positie. Als je aanwezig bent tijdens deze middag kan het zijn dat je als representant gekozen wordt en dus mee doet aan de opstelling. Het is daarom tijdens een opstellingenmiddag erg fijn als er een mooie groep representanten aanwezig is. Het is dankbaar werk, als representant neem je vaak inzichten mee uit een opstelling en daarnaast is het een mooie manier om in aanraking te komen met het fenomeen familieopstellingen. 

Iedereen kan in principe representant zijn. Je hoeft hiervoor niet over bepaalde vaardigheden of ervaring te beschikken. In het begin van de middag zal hier ook aandacht aan besteed worden, zodat iedereen zich op z’n gemak kan voelen.

Wel wordt er een actieve en open houding verwacht van de representant. Een open, nieuwsgierige, respectvolle en integere houding is belangrijk voor een fijne sfeer in de groep.

Wil je jezelf opgeven als representant? Meld je dan hieronder aan. Je kunt ook altijd contact met me opnemen als je vragen hebt.

WAT DEELNEMERS ZEGGEN

Ine van Grootel
Ine van Grootel
Lees verder
Ik was door een vriendin overgehaald om mee te doen aan de familie-opstellingenmiddag. Na grote twijfel, want ik vond het best spannend. Het was zo frappant wat er gebeurde. Je kijkt als het ware naar jezelf van een afstand en dat geeft een duidelijk inzicht waar je veel mee kan.

Dennis is heel professioneel en begeleidt de opstelling met bevlogenheid, stelt de juiste vragen en is zonder oordeel.

Een hele bijzondere ervaring dus waar ik echt mee verder kan. Dank je wel Dennis.
Elly
Elly
Lees verder
Ik was naar de familie opstellingen geweest. Maar wat is dat een bijzondere en fantastische ervaring. Je voelt je inzichten!

Dennis is een Professionele ervaren begeleider. Geduldig, rustig en opmerkzaam.

Dit was weer een hele bijzondere leerzame dag waarin ik inzichten heb gekregen /voel die ik direct kan gebruiken. Er is weer rust en hoop in mijn hoofd en hart. Tot een volgende keer.
Ellen
Ellen
Lees verder
Wat een geweldige middag. Dit was een zeer bijzondere dag met mooie inzichten. Fijne sfeer en voor herhaling vatbaar.

Dennis zoekt op een fijne manier naar patronen en blijft daarbij zonder oordeel.

Magisch om de kracht van mijn eigen familie zo te ervaren.
Pauline Geluk-Hendriks
Pauline Geluk-Hendriks
Lees verder
In september heb ik deelgenomen als representant bij een familieopstellingen middag, die Dennis van Berlo had georganiseerd. Met super veel enthousiasme en zeer kundige begeleiding, kwamen er heel veel mooie inzichten in twee opstellingen. Heel leuk om te zien hoe hij weer zijn eigen manier van een opstellingsmiddag weet neer te zetten, dat maakt het zo uniek. De manier van vragen stellen, zijn luisterend oor, zijn presentatie en zijn enthousiasme maakte dit tot een geweldige middag, waarbij ik als representant ook met inzichten naar huis ging. Zeker een aanrader!
Bianca Heinsbergen
Bianca Heinsbergen
Lees verder
Ik heb deelgenomen aan de familieopstellingenmiddag. Het het maakte voor mij zoveel duidelijker, voel zoveel meer rust en balans in mezelf.

Ik raad iedereen aan zeker eens een familie opstelling mee te maken. Voor mezelf bracht het heel veel rust en inzicht waarin ik vast liep.

Heel waardevol en dankbaar dat ik dit heb mogen ervaren. Heel helend zo'n dag.
Priscilla van Wijk
Priscilla van Wijk
Lees verder
Dennis bedankt voor de Familieopstellingen middag. Het heeft mij ontzettend veel inzicht gegeven.

Ook het telefoongesprek vooraf heeft mij erg geholpen, de vragen die je stelt hebben mij ook veel informatie gegeven. Ik heb mijzelf een tijd afgevraagd wat voor vraag ik moest bedenken voor de opstelling en dat zorgde ervoor dat ik het steeds heb uitgesteld, nu heb ik ervaren dat die vraag vooraf nog helemaal niet zo concreet hoeft te zijn. Jouw hulp om de wens te vertalen naar een vraag was erg fijn.

Ik kom graag nog een keer terug.
Désirée Rooijackers-Wilms
Désirée Rooijackers-Wilms
Lees verder
Afgelopen zondag een bijzondere opstellingsmiddag mogen ervaren bij Dennis van Berlo.

De begeleiding is top en zeer down to earth. Je voelt je meteen welkom door zijn open houding en alles mag er zijn.

Het heeft me een stap dichter bij mezelf gebracht. Dank je wel Dennis
Inge
Inge
Lees verder
Ik vond het heel bijzonder om mee te maken! Ik merkte dat er spanning in mijn lichaam zat maar ook dat dat niet nodig was.

Dennis is superbenaderbaar en ik merk dat hij niet oordeelt, wat erg prettig is en nodig om je open te kunnen stellen.

Ik vond het heel bijzonder om dingen te ervaren op een bepaalde positie. Zo heb ik emoties van anderen kunnen ervaren op een bepaalde plek.

Ik zelf heb ook een eigen thema ingebracht en ik laat het nu lekker stromen en weet zeker dat het me dingen gaat brengen. Het feit dat ik letterlijk de steun van mijn ouders kon ervaren maakt me al sterker. Net als de visualisatie opdracht, was heel mooi wat dat met me deed.

Bedankt voor de prettige sfeer en mooie inzichten.
Mendy
Mendy
Lees verder
Wat een mooie opstellingsmiddag heb ik mogen meemaken.

Dennis begeleidde op een fijne manier drie opstellingen waarin ik als representant stond.

Voor de vraaginbrengers mooi, ook voor mij veel inzichten.

Heel waardevol!
Vorige
Volgende

Data & Locatie

Landhuis in de stad - Familieopstellingen - Tree Eleven

Utrecht - 23 juni 2024

Onderzoek jouw familiesysteem en zorg voor die krachtige impuls tot een fundamentele verandering. Breng jouw vraag in om deze inzichtelijk te maken of te doorbreken met een familieopstelling.

13:00 Welkom
13:15 Introductie
13:25 Jouw eigen plek
13:45 Visualisatie
14:15 Opstellingen
17:15 Afronding
17:30 Einde

* Dit programma is een richtlijn. Elke opstelling is weer anders en dus ook de tijdsduur. Het uiteindelijke programma kan daarom enigszins afwijken en is afhankelijk van de vragen die worden ingebracht en het aantal vragen dat wordt ingebracht.

Zondag 23 juni 2024
13:00 – 17:30

Landhuis in de Stad
Park Oog in Al 1
3533 HE Utrecht

Bereikbaar met openbaar vervoer. Op zondag gratis parkeren.

Dennis van Berlo

Dennis van Berlo - Passie

 • Koffie & thee
 • Koekjes, chocolade en fruit

De opstellingen vinden plaats op de eerste verdieping. Er is geen lift aanwezig.

 

Eigen vraag inbrengen: 155,-
(Vol)

Als representant deelnemen: 
25,-
(Vol)

Landhuis in de stad - Familieopstellingen - Tree Eleven

Utrecht - 15 september 2024

Onderzoek jouw familiesysteem en zorg voor die krachtige impuls tot een fundamentele verandering. Breng jouw vraag in om deze inzichtelijk te maken of te doorbreken met een familieopstelling.

13:00 Welkom
13:15 Introductie
13:25 Jouw eigen plek
13:45 Visualisatie
14:15 Opstellingen
17:15 Afronding
17:30 Einde

* Dit programma is een richtlijn. Elke opstelling is weer anders en dus ook de tijdsduur. Het uiteindelijke programma kan daarom enigszins afwijken en is afhankelijk van de vragen die worden ingebracht en het aantal vragen dat wordt ingebracht.

Zondag 15 september 2024
13:00 – 17:30

Landhuis in de Stad
Park Oog in Al 1
3533 HE Utrecht

Bereikbaar met openbaar vervoer. Op zondag gratis parkeren.

Dennis van Berlo

Dennis van Berlo - Passie

 • Koffie & thee
 • Koekjes, chocolade en fruit

De opstellingen vinden plaats op de eerste verdieping. Er is geen lift aanwezig.

 

Eigen vraag inbrengen: 155,-
Met vroegboekkorting: 125,-

Als representant deelnemen: 
25,-

Landhuis in de stad - Familieopstellingen - Tree Eleven

Utrecht - 13 oktober 2024

Onderzoek jouw familiesysteem en zorg voor die krachtige impuls tot een fundamentele verandering. Breng jouw vraag in om deze inzichtelijk te maken of te doorbreken met een familieopstelling.

13:00 Welkom
13:15 Introductie
13:25 Jouw eigen plek
13:45 Visualisatie
14:15 Opstellingen
17:15 Afronding
17:30 Einde

* Dit programma is een richtlijn. Elke opstelling is weer anders en dus ook de tijdsduur. Het uiteindelijke programma kan daarom enigszins afwijken en is afhankelijk van de vragen die worden ingebracht en het aantal vragen dat wordt ingebracht.

Zondag 13 oktober 2024
13:00 – 17:30

Landhuis in de Stad
Park Oog in Al 1
3533 HE Utrecht

Bereikbaar met openbaar vervoer. Op zondag gratis parkeren.

Dennis van Berlo

Dennis van Berlo - Passie

 • Koffie & thee
 • Koekjes, chocolade en fruit

De opstellingen vinden plaats op de eerste verdieping. Er is geen lift aanwezig.

 

Eigen vraag inbrengen: 155,-
Met vroegboekkorting: 125,-

Als representant deelnemen: 
25,-

Landhuis in de stad - Familieopstellingen - Tree Eleven

Utrecht - 24 november 2024

Onderzoek jouw familiesysteem en zorg voor die krachtige impuls tot een fundamentele verandering. Breng jouw vraag in om deze inzichtelijk te maken of te doorbreken met een familieopstelling.

13:00 Welkom
13:15 Introductie
13:25 Jouw eigen plek
13:45 Visualisatie
14:15 Opstellingen
17:15 Afronding
17:30 Einde

* Dit programma is een richtlijn. Elke opstelling is weer anders en dus ook de tijdsduur. Het uiteindelijke programma kan daarom enigszins afwijken en is afhankelijk van de vragen die worden ingebracht en het aantal vragen dat wordt ingebracht.

Zondag 24 november 2024
13:00 – 17:30

Landhuis in de Stad
Park Oog in Al 1
3533 HE Utrecht

Bereikbaar met openbaar vervoer. Op zondag gratis parkeren.

Dennis van Berlo

Dennis van Berlo - Passie

 • Koffie & thee
 • Koekjes, chocolade en fruit

De opstellingen vinden plaats op de eerste verdieping. Er is geen lift aanwezig.

 

Eigen vraag inbrengen: 155,-
Met vroegboekkorting: 125,-

Als representant deelnemen: 
25,-

Landhuis in de stad - Familieopstellingen - Tree Eleven

Utrecht - 25 juni 2023

Onderzoek jouw familiesysteem en zorg voor die krachtige impuls tot een fundamentele verandering. Breng jouw vraag in om deze inzichtelijk te maken of te doorbreken met een familieopstelling.

13:00 Welkom
13:15 Introductie
13:25 Jouw eigen plek
13:45 Visualisatie
14:15 Opstellingen
17:15 Afronding
17:30 Einde

* Dit programma is een richtlijn. Elke opstelling is weer anders en dus ook de tijdsduur. Het uiteindelijke programma kan daarom enigszins afwijken en is afhankelijk van de vragen die worden ingebracht en het aantal vragen dat wordt ingebracht.

Zondag 25 juni 2023
13:00 – 17:30

Landhuis in de Stad
Park Oog in Al 1
3533 HE Utrecht

Bereikbaar met openbaar vervoer. Op zondag gratis parkeren.

Dennis van Berlo

Dennis van Berlo - Passie

 • Koffie & thee
 • Koekjes, chocolade en fruit

De opstellingen vinden plaats op de eerste verdieping. Er is geen lift aanwezig.

Eigen vraag inbrengen: 155,-
Met Last minute korting: 110,- 
(1 plek vrij ivm afmelding)

Als representant deelnemen: 
25,-
(Nog enkele plekken vrij)

Landhuis in de stad - Familieopstellingen - Tree Eleven

Utrecht - 23 juli 2023

Onderzoek jouw familiesysteem en zorg voor die krachtige impuls tot een fundamentele verandering. Breng jouw vraag in om deze inzichtelijk te maken of te doorbreken met een familieopstelling.

13:00 Welkom
13:15 Introductie
13:25 Jouw eigen plek
13:45 Visualisatie
14:15 Opstellingen
17:15 Afronding
17:30 Einde

* Dit programma is een richtlijn. Elke opstelling is weer anders en dus ook de tijdsduur. Het uiteindelijke programma kan daarom enigszins afwijken en is afhankelijk van de vragen die worden ingebracht en het aantal vragen dat wordt ingebracht.

Zondag 23 juli 2023
13:00 – 17:30

Landhuis in de Stad
Park Oog in Al 1
3533 HE Utrecht

Bereikbaar met openbaar vervoer. Op zondag gratis parkeren.

Dennis van Berlo

Dennis van Berlo - Passie

 • Koffie & thee
 • Koekjes, chocolade en fruit

De opstellingen vinden plaats op de eerste verdieping. Er is geen lift aanwezig.

Eigen vraag inbrengen: 155,-
(Vol) 

Als representant deelnemen: 
25,-
(Nog enkele plekken vrij)

INTERESSE-LIJST

Wil jij een keer deelnemen aan een familieopstelling en wil jij op de hoogte worden gehouden wanneer er weer een familieopstelling zal plaatsvinden? Laat dan hieronder je gegevens achter, zodat ik je op de hoogte kan houden.

.

Meer informatie?

Dennis muur